top icon
Κόσμος

H αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3 είναι γεγονός

Η Mercedes πραγματοποιεί ένα ακόμα βήμα, αυτή τη φορά στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, όσον αφορά την εμπορική διάθεση της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3 σε δύο μοντέλα της γκάμας της.

Μετά την πρόσφατη απόκτηση των απαραίτητων αδειών χρήσης της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3 από τις ρυθμιστικές αρχές της Γερμανίας και την διάθεσή της σε πελάτες, η Mercedes πραγματοποιεί σήμερα ένα ακόμα βήμα αποκτώντας και με τη… βούλα τη δυνατότητα χρήσης της και στις ΗΠΑ. Και συγκεκριμένα στην πολιτεία της Νεβάδα.

Άρμα της όλης προσπάθειας είναι το σύστημα Drive Pilot της Mercedes και τα μοντέλα EQS και S-Class.

Mercedes autonomh odhghsh

Τι ακριβώς προσφέρει η αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3 της Mercedes;

Σε κατάλληλα τμήματα αυτοκινητόδρομων και όπου υπάρχει υψηλή πυκνότητα κυκλοφορίας, το Drive Pilot μπορεί αναλαμβάνει την οδήγηση του οχήματος σε ταχύτητες έως και 65 χλμ./ώρα στις ΗΠΑ (και έως 60 στη Γερμανία). Τα κουμπιά ελέγχου που χρειάζονται για να έρθει στο προσκήνιο η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3 βρίσκονται στη στεφάνη του τιμονιού, αριστερά και δεξιά πάνω από τις εσοχές του αντίχειρα.

Mercedes Aytonomi odhghsh

Όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, το σύστημα υποδεικνύει τη διαθεσιμότητά του μέσω των κουμπιών ελέγχου. Όταν ο οδηγός ενεργοποιεί το Drive Pilot, το σύστημα ελέγχει την ταχύτητα και την απόσταση και καθοδηγεί το όχημα εντός της λωρίδας του. Το προφίλ της διαδρομής, όλα όσα εκτυλίσσονται κατά μήκος της διαδρομής και τα σήματα κυκλοφορίας λαμβάνονται υπόψη από το σύστημα. Το τελευταίο αντιδρά επίσης σε απροσδόκητες καταστάσεις και τις χειρίζεται ανεξάρτητα, π.χ. με ελιγμούς αποφυγής εντός της λωρίδας ή με ελιγμούς πέδησης.

Η κορυφαία προτεραιότητα για τη Mercedes κατά την εισαγωγή συστήματος είναι η ασφάλεια. Εν προκειμένω, το Drive Pilot βασίζεται στους αισθητήρες του πακέτου υποβοήθησης οδήγησης και περιλαμβάνει πρόσθετους που η Mercedes θεωρεί απαραίτητους για ασφαλή αυτοματοποιημένη οδήγηση. Αυτά περιλαμβάνουν το Lidar, καθώς και μια κάμερα στο πίσω παράθυρο και μικρόφωνα για την ανίχνευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης, καθώς και έναν αισθητήρα υγρασίας δρόμου στους θόλους των τροχών.

Mercedes Autonomi odhghsh

Τα μοντέλα της Mercedes που διαθέτουν το προαιρετικό Drive Pilot εφοδιάζονται επίσης με ενεργοποιητές διεύθυνσης και πέδησης και ενισχυμένο ηλεκτρικό κύκλωμα, έτσι ώστε να παραμένει αξιόπιστο και ενεργό ακόμα και αν κάποιο από τα επιμέρους συστήματα αποτύχει.

Μια επιμέρους ασφαλιστική δικλείδα σε περίπτωση που ο οδηγός δεν ανακτήσει τον έλεγχο του οχήματος μετά τις σχετικές προτροπές του συστήματος, το τελευταίο φρενάρει το όχημα μέχρι την πλήρη ακινητοποίησή του, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιούνται και τα αλάρμ. Μόλις το όχημα ακινητοποιηθεί, ενεργοποιείται το σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης της Mercedes και οι πόρτες ξεκλειδώνουν ώστε να είναι η εφικτή η ευκολότερη πρόσβαση στο εσωτερικό.

Drive Pilot - Mercedes

Αυτόνομη οδήγηση και προσδιορισμός θέσης οχήματος

Η ακριβής θέση του αυτοκινήτου με τεχνολογία Drive Pilot και αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3 προσδιορίζεται χρησιμοποιώντας ένα σύστημα εντοπισμού υψηλής ακρίβειας που είναι πολύ πιο ισχυρό από τα συμβατικά συστήματα GPS. Εκτός από τα ανώνυμα δεδομένα που συλλέγονται από το Lidar, την κάμερα, το ραντάρ και τους αισθητήρες υπερήχων, ένας ψηφιακός χάρτης HD παρέχει μια τρισδιάστατη εικόνα του δρόμου και του περιβάλλοντος χώρου με πληροφορίες για τη μορφή του, τα χαρακτηριστικά τη διαδρομής, τα σήματα κυκλοφορίας και τα ειδικά κυκλοφοριακά συμβάντα (πχ ατυχήματα ή οδικά έργα).

Drive Pilot - Mercedes

Αυτός ο χάρτης υψηλής ακρίβειας διαφέρει από τους εκείνους που χρησιμοποιούνται σε διάφορες συσκευές πλοήγησης προσφέροντας, μεταξύ άλλων, υψηλότερη ακρίβειά σε επίπεδο εκατοστών του μέτρου. Τα δεδομένα χάρτη αποθηκεύονται σε κέντρα δεδομένων υποστήριξης και ενημερώνονται συνεχώς. Κάθε όχημα αποθηκεύει επίσης μια εικόνα αυτών των πληροφοριών χάρτη, τη συγκρίνει συνεχώς με τα δεδομένα υποστήριξης και ενημερώνει το τοπικό σύνολο δεδομένων όπως απαιτείται. Όλα αυτά επιτρέπουν τη σταθερή και ακριβή τοποθέτηση μέσω μιας αναπαράστασης του περιβάλλοντος που είναι ανεξάρτητη από παράγοντες όπως οι σκιές ή οι βρώμικοι αισθητήρες.

Drive Pilot - Mercedes

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ