top icon
Επικαιρότητα

H Βαρκελώνη αντικαθιστά 254 πετρελαιοκίνητα λεωφορεία με ηλεκτρικά και υβριδικά

Η αντικατάσταση των οχημάτων θα γίνει σταδιακά με στόχο τη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στο κέντρο της πόλης.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) προχωρά στην άμεση χορήγηση δανείου ύψους 73,5 εκατ. € στο δημόσιο διαχειριστή της ΜΜΜ της πόλης της Βαρκελώνης (Transports Metropolitans de Barcelona – TMB) με στόχο την αντικατάσταση των πετρελαιοκίνητων λεωφορείων, αλλά και εκείνων που κινούνται με τεχνολογία φυσικού αερίου πρώτης γενιάς, με περισσότερα από 250 νέα οχήματα.

Από τα 254 «νέα, ασφαλέστερα, λιγότερο ρυπογόνα και πιο σύγχρονα οχήματα» που θα τεθούν σε λειτουργία, το 116 θα είναι ηλεκτρικά. Το υπόλοιπα θα αποτελούνται από υβριδικά, αλλά και λεωφορεία που θα τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο, ενώ ένα σημαντικό μέρος τους θα είναι υβριδικά.

Τα νέα λεωφορεία θα παραδοθούν σε τρία κύματα: 105 στα τέλη του 2019, 75 το 2020 και 74 έως το 2021.

Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στην Transports Metropolitans de Barcelona να επιταχύνει τη μετάβαση σε ένα δίκτυο λεωφορείων μηδενικών εκπομπών βελτιώνοντας παράλληλα και την ποιότητα των υπηρεσιών. Εκτός από τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, ο στόχος είναι να αυξηθεί η ζήτηση της λεωφορείων προκειμένου να μειωθεί η χρήση ιδιωτικών μεταφορικών μέσων. Αξίζει να σημειωθεί πως η χρήση των δημόσιων λεωφορείων στη Βαρκελώνη σημείωσε αύξηση κατά 17% κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών. Μόνο το 2018 τα δημόσια λεωφορεία στην πρωτεύουσα της Καταλονίας μετέφεραν 203 εκατομμύρια ανθρώπους.

Παρά την επερχόμενη προσθήκη υβριδικών και CNG λεωφορείων στο στόλο, ο διευθύνων σύμβουλος της TMB, Enric Cañas, δήλωσε ότι η ανανέωσή του «επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην ηλεκτροκίνηση», προσθέτοντας τα εξής:

«Τα 116 ηλεκτρικά λεωφορεία που θα εισαχθούν μέχρι το 2021 και γενικότερα οι μεταφορές που βασίζονται στην ηλεκτροκίνηση συνεπάγονται υψηλότερο αρχικό επενδυτικό κόστος σε ό, τι αφορά τα οχήματα και την υποδομή, πράγμα που σημαίνει ότι η κατάλληλη χρηματοδότηση από τις δημόσιες μεταφορές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι ζωτικής σημασίας.».

Στη γειτονική Γαλλία, το Παρίσι ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα αντικαταστήσει τα 800 πετρελαιοκίνητα λεωφορεία με 800 ηλεκτρικά._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ