23 Μάιος 2018

H BP επενδύει στις μπαταρίες

Νέοι καιροί, νέα ήθη, καθώς ακόμα και οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες ανακαλύπτουν η μία μετά την άλλη τη φλέβα χρυσού που «κρύβει» η ηλεκτροκίνηση.

BP

Πριν λίγους μόλις μήνες η Shell είχε ανακοινώσει πως θα είναι το νέο μέλος της κοινοπραξίας Ionity, στην οποία μετέχουν το BMW Group, η Daimler, η Ford και το VW Group έχοντας ως αποκλειστικό αντικείμενο την κατασκευή σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη γηραιά ήπειρο και σήμερα είναι η σειρά της BP να καταστήσει γνωστές τις προθέσεις της να επενδύσει στην ηλεκτροκίνηση.

Και μάλιστα, σε μια ισραηλινή start-up εταιρεία, την StoreDot, η οποία σκοπεύει να φέρει στον κόσμο των τεσσάρων τροχών συσσωρευτές ενέργειας ιόντων λιθίου που θα φορτίζουν σε χρόνο ίσο με εκείνο που απαιτείται σήμερα για το… φουλάρισμα με ορυκτό καύσιμο ενός σύγχρονου συμβατικού οχήματος. Οι «flash batteries», όπως αποκαλούνται από την ίδια την ισραηλινή εταιρεία, θα παρουσιαστούν στις αρχές του επόμενου έτους βρίσκοντας -σε πρώτη φάση- εφαρμογή σε φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.

Η συνεργασία της BP με την StoreDot είναι το τελευταίο «δείγμα γραφής» των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών που υποστηρίζουν ολοένα και πιο σθεναρά μία τεχνολογία που θα μπορούσε να βοηθήσει στην προώθηση και μαζική διάδοση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Επί της ουσίας, οι εν λόγω επενδύσεις της BP, η οποίες θα ανέλθουν αρχικά στα 20 εκ. $, εξυπηρετούν έναν διπλό σκοπό παρέχοντας, αφενός, μία ασπίδα προστασίας απέναντι στη σφοδρή κριτική σχετικά με τη συμβολή των εταιρειών του είδους στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής αποτελώντας, αφετέρου, ένα «εμπορικό σημείο αναφοράς» σε μια τεχνολογία που κάλλιστα υα μπορούσε να καλύψει το ήμισυ των πωλήσεων αυτοκινήτων σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2040. Κάτι που θα εξαλείψει την ανάγκη διάθεσης πάνω από 6,4 εκ. βαρελιών πετρελαίου σε ημερήσια βάση.

«Δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε ένα πάροχος ενέργειας ανεξάρτητα από το αυτοκίνητο που θα οδηγούν οι πελάτες μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο CEO της εταιρείας, Tufan Erginbilgic.

Αυτή δεν είναι και η μόνη κίνηση της εταιρείας στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, καθώς στις αρχές του έτους η BP επένδυσε 5 εκ. $ στην εταιρεία FreeWire Technologies, η οποία εξειδικεύεται στην κατασκευή ταχυφορτιστών. Ταυτόχρονα, η εταιρεία έχει ήδη αναπτύξει ένα δίκτυο 70 ιδιόκτητων σταθμών φόρτισης σε ολόκληρο τον κόσμο._Χ.Α.

Περισσότερες φωτογραφίες:
  • BP
  • EV
Ετικέτες: