Επικαιρότητα Κόσμος

H Fiat και το θρυλικό της εργοστάσιο Lingotto

Αν και έχουν περάσει 104 χρόνια από την έναρξη κατασκευής του, το Lingotto παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα πιο φημισμένα εργοστάσια στον κόσμο, χάρη στον εξεζητημένο βιομηχανικό του σχεδιασμό.

Η Fiat έχει γράψει ιστορία για πολλές κατασκευές κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, χωρίς όμως όλες να αποτελούν αυτοκίνητα. Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση είναι το Lingotto, εργοστασιακό συγκρότημα στο Τορίνο, που άρχισε να κατασκευάζεται το 1916 και ολοκληρώθηκε το 1923, αποτελώντας μια πρόταση που όπως αποδείχθηκε, ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της.

Συνδυάζοντας τον πρωτότυπο βιομηχανικό σχεδιασμό με πρακτικές λύσεις, το Lingotto δεν υπήρξε μόνο το μεγαλύτερο εργοστάσιο της εποχής, αλλά και μια καινοτόμα αρχιτεκτονική πρόταση, την οποία κατέθεσε ο νεαρός τότε αρχιτέκτονας Giacomo Matté Trucco. Η διαχρονικότητά του, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η οροφή του, αποτελούσε ταυτόχρονα πίστα δοκιμών οβάλ σχήματος μήκους 1,5 χιλιομέτρου. Σημειώνεται, πως εκεί γυρίστηκε η περίφημη καταδίωξη στην ταινία "The Italian Job" το 1969.

Fiat Lingotto

Εμπνευστής του εγχειρήματος, ήταν φυσικά ο Gianni Agnelli, γιος του ιδρυτή της Fiat, Giovanni. Επιστρέφοντας από ταξίδι στις Η.Π.Α., όπου η μαζική παραγωγή είχε ήδη αναπτυχθεί, ο Agnelli οραματίστηκε ένα εργοστάσιο που θα μπορούσε να υποστηρίξει τη συγκεκριμένη διαδικασία, έχοντας ωστόσο την απαραίτητη ιταλική φινέτσα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι διάσημος αρχιτέκτονας, πολεοδόμος και σχεδιαστής της εποχής, Le Corbusier, το είχε χαρακτηρίσει ως "οδηγό για το σχεδιασμό των πόλεων".

Πέραν την πίστας, το κτίριο είχε πρωτότυπο σχεδιασμό, διέθετε 5 ορόφους και εκεί, εργάζονταν σε 3 κυλιόμενες βάρδιες, περισσότεροι από 12.500 άνθρωποι. Η παραλαβή πρώτων υλών γινόταν στο ισόγειο και έπειτα, η συναρμολόγηση λειτουργούσε ασταμάτητα μέχρι την οροφή, όπου τα αυτοκίνητα έφταναν έτοιμα για τα πρώτα τους μέτρα. Λόγω μεγέθους, στην πίστα μπορούσαν να βρεθούν ταυτόχρονα έως 50 αυτοκίνητα, ενώ η σχεδίαση της διαδρομής με στροφές σε κεκλιμένο επίπεδο, επέτρεπε ανάπτυξη ταχύτητας που ξεπερνούσε ακόμη και τα 250 χλμ./ώρα, όπως στην περίπτωση του πρωτότυπου Fiat Turbina, που κατασκευάστηκε το 1954.

Fiat Lingotto

Από το 1926 έως το 1970, στο Lingotto κατασκευάστηκαν 80 μοντέλα, με τελευταίο εξ αυτών να είναι η Lancia Delta. Η λειτουργία του εργοστασίου σταμάτησε το 1982, ωστόσο ο σπάνιος αυτός χώρος παραμένει ορόσημο για το Τορίνο. Μετά από ανακαίνιση, την ευθύνη της οποίας είχε ο φημισμένος Ιταλός αρχιτέκτονας Renzo Piano, το Lingotto φιλοξενεί χώρους τέχνης και καταστήματα, διατηρώντας τον αρχικό σχεδιασμό του.

Φυσικά, η Fiat δεν το έχει αφήσει ανεκμετάλλευτο, αφού εκεί πραγματοποίησε την παρουσίαση του Fiat 500 το 2007,  τη συμπλήρωση 60 ετών ιστορία του συγκεκριμένου αυτοκινήτου και τα 120ά γενέθλιά της.  Και η ιστορία του Lingotto, συνεχίζεται...

Πιστεύετε ότι η ΕΕ πρέπει να θεσπίσει ακόμα πιο αυστηρές προδιαγραφές στο μέσο όρο εκπομπών CO2 του στόλου των αυτοκινητοβιομηχανιών;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου