top icon
Επικαιρότητα

H Ford αποκαλύπτει το GT Mk II των 700 ίππων [+video]

Το GT Mk IΙ είναι μία καθαρόαιμη έκδοση περιορισμένης παραγωγής του γνωστού hypercar της Ford που έχει εξελιχθεί από την Ford Performance και την Multimatic Motorsports για αποκλειστική χρήση σε πίστα.

Σύμφωνα με την Ford, το νέο GT Mk II, το οποίο παρουσιάστηκε προ ολίγου στο περιθώριο του Goodwood Festival of Speed στη Μ. Βρετανία, είναι ό,τι πιο κοντινό μπορεί να έχει κανείς στην κατοχή του σήμερα σε σχέση με την καθαρόαιμη κατασκευή με την οποία η αμερικάνικη εταιρεία ολοκλήρωσε με τη συμμετοχή της στο φετινό Le Mans στην κατηγορία GTE Pro το αγωνιστικό της πρόγραμμα στο θεσμό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αντοχής (WEC). Επί της ουσίας, πρόκειται για μία πρόταση που θα χρησιμοποιηθεί από όσους την επιλέξουν αποκλειστικά και αυστηρά εντός πίστας, και όχι σε δημόσιο δρόμο, «απελευθερώνοντας τις πραγματικές δυνατότητες του GT», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν σήμερα οι δημιουργοί του. Δηλαδή, οι Ford Performance και η Multimatic Motorsports.

Στο νέο Ford GT Mk II ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση δόθηκε στον τομέα της αεροδυναμικής απόδοσης, με το όχημα να μοιράζεται βασικά στοιχεία της δομής του τόσο με τo μοντέλο παραγωγής, όσο και με την αγωνιστική του έκδοση. Σημείο αναφοράς εδώ αποτελεί η ευμεγέθης πίσω αεροτομή, η οποία δημιουργεί μεγαλύτερη κάθετη δύναμη ακόμα και σε σχέση με εκείνη του αγωνιστικού Ford GT. Σε σχέση με εκείνη του μοντέλου ανοιχτού… δρόμου, η κάθετα παραγόμενη δύναμη στο πίσω μέρος είναι αυξημένη στο GT Mk II κατά 400%.  Στο εμπρός τμήμα υπάρχει ένα νέο splitter και πίσω ένας διαχύτης με αγωνιστική όψη, ενώ νέα είναι τόσο τα εμπρός φτερά, όσο και τα βοηθητικά σπόλιερ.

Το αυτοκίνητο «πατά» σε αγωνιστικών περγαμηνών ελαστικά Michelin Pilot Sport GT και 19άρες σφυρήλατες ζάντες, μέσα από τις οποίες μπορεί να δει κανείς τα μεγάλα, carbon φρένα της Brembo που γνωρίσαμε στο «απλό» GT, τα οποία αποτελούνται από εξαπίστονες δαγκάνες και δίσκους 15,5 και 14, 1 ιντσών εμπρός και πίσω, αντίστοιχα. Από το Ford GT Mk II απουσιάζουν τόσο το υδραυλικό σύστημα ανύψωσης της ανάρτησης της πολιτικής έκδοσης, όσο και τα γνωστά drive modes που η τελευταία διαθέτει, σε αντίθεση με τα ενεργά αμορτισέρ DSSV της Multimatic και το διαφορετικό set up των χαμηλότερων ελατηρίων.

Από εκεί και πέρα το Ford GT Mk II, το οποίο είναι ελαφρύτερο κατά 90 κιλά σε σχέση με την έκδοση… βόλτας, παίρνει κίνηση από τον γνωστό V6 EcoBoost κινητήρα της 3,5 λίτρων της Ford, ο οποίος αποδίδει για την περίσταση 700 ίππους, όντας «απελευθερωμένος» από τις περιοριστικές προδιαγραφές του WEC, αλλά και από τις περιβαλλοντικές νόρμες που εφαρμόζονται υποχρεωτικά σε όλα τα αυτοκίνητα δρόμου. Η αυξημένη ισχύς του συνόλου δημιούργησε μεγαλύτερες ανάγκες ψύξης, και για το λόγο αυτό, οι Ford Performance και Multimatic «προσέθεσαν» ένα νέο intercooler, σύστημα ψύξης με ψεκασμού νερού, καθώς και μία εισαγωγή αέρα στην οροφή, η οποία στέλνει το… φυσικό ψυκτικό μέσο στα ψυγεία του κινητήρα και του κιβωτίου.

Οι αλλαγές στο εσωτερικό είναι διακριτές με το καλημέρα, και αφορούν κυρίως στο αγωνιστικό κάθισμα της Sparco και τις ζώνες 6 σημείων που το συνοδεύουν. Επιπρόσθετα, οι δημιουργοί του αυτοκινήτου προσέθεσαν ένα προηγμένο σύστημα καταγραφής δεδομένων της εταιρείας MoTeC. Όπως ανακοινώθηκε προ ολίγου, το Ford GT Mk II θα κατασκευαστεί σε μόλις 45 αντίτυπα και θα διατίθενται από την Multimatic μέσω της διεύθυνσης FordGTMkII.com με αρχικό κόστος ανά… τεμάχιο που ορίστηκε στα 1,2 εκατομμύρια δολάρια._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ