top icon
Επικαιρότητα

H Γαλλία «εγκαταλείπει» τον Carlos Ghosn και φωτογραφίζει τον διάδοχό του

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας προανήγγειλε την απομάκρυνση του Carlos Ghosn από τη Renault. Και όχι μόνο.

Η διαβόητη υπόθεση που αφορά στις φερόμενες παρατυπίες του προφυλακισμένου εδώ και δύο σχεδόν μήνες, Carlos Ghosn, έχει κλονίσει σημαντικά τις σχέσεις των Renault και Nissan. Ως γνωστόν, λίγες μέρες μετά τη σύλληψη του στις 19 Νοεμβρίου στο Τόκιο, το ΔΣ της Nissan αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή του την απομάκρυνση του γαλλο-λιβανέζου μάνατζερ απ όλες τις ανώτερες διοικητικές θέσεις τις οποίες κατείχε έως τότε στην ιαπωνική εταιρεία, ενώ αμέσως μετά, τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και η Mitsubishi, ο τρίτος πυλώνας της γαλλο-ιαπωνικής συμμαχίας. Σε αντίθεση, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό του 64χρονου μάνατζερ το τεκμήριο της αθωότητας, η Renault διόρισε ένα νέο, πλην όμως προσωρινό, διοικητικό σχήμα στη γαλλική εταιρεία, με τον Carlos Ghosn να διατηρεί τόσο στην ίδια, όσο και στην κοινοπραξία που ελέγχει τις δραστηριότητες της συμμαχίας, τις θέσεις του.

Εντούτοις και με το κλίμα ανάμεσα σε Παρίσι και Γιοκοχάμα να παραμένει τεταμένο, όλα δείχνουν πως ο Carlos Ghosn πολύ σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν και για τη Renault. Αυτό τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί – εμμέσως πλην σαφώς – προ ολίγου ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Brune Le Maire, δηλώνοντας χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI Television, τα εξής:

«Μπαίνουμε τώρα σε μια νέα φάση. Σε αυτή χρειαζόμαστε μια νέα και με διάρκεια διακυβέρνηση στη Renault».

Θυμίζουμε πως το γαλλικό δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Renault με ποσοστό 15%, επιπλέον δικαιώματα ψήφου και δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Brune Le Maire αποκάλυψε πως το γαλλικό δημόσιο έχει ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Renault μέσα στις προσεχείς ημέρες.

Σύμφωνα με τις έως τώρα διαρροές, ο επικρατέστερος να διαδεχθεί τον Carlos Ghosn στο τιμόνι της Renault, πέραν του «προσωρινού» CEO της εταιρείας, Thierry Bollore, είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Michelin, Jean-Dominique Senard.

Αναφερόμενος στο πρόσωπο του Senard, ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, είπε με νόημα:

«Πρόκειται για έναν σπουδαίο μάνατζερ στη βιομηχανία»

Ο Jean-Dominique Senard είναι ο πρώτος CEO στη γαλλική εταιρεία ελαστικών που δεν σχετίζεται με την οικογένεια Michelin._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ