top icon
Κόσμος

H Hyundai επαναδημιουργεί το Pony Coupe Concept

H Hyundai κατασκεύασε σε συνεργασία με τον Giugiaro ένα ακριβές αντίγραφο του Pony Coupe Concept.

Το 1974, όταν η Hyundai Motor βρισκόταν ακόμη στα σπάργανα, τα στελέχη της ήρθαν σε επαφή με τον Giorgetto Giugiaro για να του προτείνουν να σχεδιάσει το πρώτο ανεξάρτητο μοντέλο της εταιρείας – και του πρώτου αυτοκινήτου μαζικής παραγωγής της Κορέας.

Το όλο project περιελάμβανε την κατασκευή πέντε πρωτοτύπων, με ένα από αυτά να υιοθετεί ένα τολμηρό αμάξωμα με κουπέ παρουσιαστικό. Και κάπως έτσι ήρθαν στο φως τα Pony και Pony Coupe, τα οποία πραγματοποίησαν την πρεμιέρα τους στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Τορίνο το 1974, με στόχο την προώθηση της πρεμιέρας της κορεάτικης μάρκας στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου.

Pony Coupe Concept

Με σφηνοειδές σχήμα και στρογγυλούς προβολείς, το Pony Coupe προοριζόταν για τις αγορές της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης. Ωστόσο, το όλο project μπήκε οριστικά στο ράφι και στο χρονοντούλαπο της αυτοκινητικής ιστορίας το 1981 – λίγο πριν το αυτοκίνητο πάρει το δρόμο για τις γραμμές παραγωγής της εταιρείας – εξαιτίας του δυσμενούς παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος.

Παρά το γεγονός ότι το concept μοντέλο αποτέλεσε ένα… ημιτελές όνειρο εκείνη την εποχή, το τολμηρό του πνεύμα βοήθησε την κορεατική αυτοκινητοβιομηχανία να δραστηριοποιηθεί στο μαγικό κόσμο των τεσσάρων τροχών επηρεάζοντας άμεσα τα πρώτα ανεξάρτητα μοντέλα παραγωγής της – που έφεραν τότε την ονομασία Pony – τα οποία κυκλοφόρησαν από το 1975 έως το 1990 και πουλήθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το Pony Coupe Concept χρησίμευσε, επίσης, ως πηγή έμπνευσης για τον Giorgetto Giugiaro στο DeLorean DMC 12 που έκανε το ντεμπούτο του το 1983 και πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Back to the Future», από το 1985 έως και το 1990.

Hyundai Pony

Ο αντίκτυπος του Pony και του Pony Coupe Concept στο σήμερα

Το 2019, η Hyundai εμπνεύστηκε από το αρχικό Pony προκειμένου να παρουσιάσει το πρωτότυπο «45», το οποίο αποτέλεσε τον προπομπό του ηλεκτρικού Ioniq 5, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του δύο χρόνια αργότερα. Επίσης, το 2022, η Hyundai προχώρησε στην κατασκευή ενός άκρως εντυπωσιακού κουπέ πρωτοτύπου με την ονομασία N Vision 74, το οποίο αντλούσε έμπνευση σε επίπεδο σχεδιασμού από το πρωτότυπο Pony.

Pony Coupe Concept

Σήμερα, θέλοντας να αποτίσουν φόρο τιμής στο Pony Coupe Concept, η Hyundai συνεργάστηκε με τους Giorgetto and Fabrizio Giugiaro και την GGG Style κατασκευάζοντας ένα ακριβές αντίγραφο του πρωτότυπου μοντέλoυ. Για το όλο εγχείρημα, ο Giorgetto Giugiaro δήλωσε:

«Σχεδίασα το Hyundai Pony όταν ήμουν ακόμη νέος σχεδιαστής στην αρχή της καριέρας μου. Ένιωσα πολύ περήφανος που ήμουν υπεύθυνος για τη δημιουργία ενός οχήματος για μια εταιρεία και μια χώρα που επρόκειτο να εισέλθει σε μια ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά. Τώρα, νιώθω βαθιά τιμή που η Hyundai μου ζήτησε να το ξαναφτιάξω».

Pony Coupe Concept

Τα αυτοκίνητο, το οποίο παρουσιάστηκε χθες στη λίμνη Κόμο στην Ιταλία στα πλαίσια της εκδήλωσης Hyundai Reunion, έχει μήκος 4.080 χλστ., πλάτος οριακά μεγαλύτερο των 2,5 μ. και ύψος μόλις 1,21 μ. Την κίνηση στους πίσω τροχούς εξακολουθεί να παρέχει ένας 4κύλινδρος εν σειρά κινητήρας 1.238 κ.εκ., ο οποίος αποδίδει 82 ταπεινούς ίππους στις 6.000 σ.α.λ. όντας εγκατεστημένος κατά τον διαμήκη άξονα.

Pony Coupe Concept

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Pony Coupe Concept
  • Pony Coupe Concept
  • Pony Coupe Concept
  • Pony Coupe Concept
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ