top icon
Επικαιρότητα

H IAV GmbH δηλώνει ένοχη για το dieselgate – πληρώνει πρόστιμο στις ΗΠΑ 35 εκ. $

Η IAV GmbH, μία γερμανική εταιρεία με έδρα το Βερολίνο, συμφώνησε να παραδεχθεί την ενοχή της για κακούργημα στις ΗΠΑ και να καταβάλει πρόστιμο ύψους 35 εκ.$ δολαρίων για το ρόλο της στην παροχή βοήθειας στον Όμιλο VW για την εμπορία και πώληση πετρελαιοκίνητων οχημάτων που χρησιμοποίησαν το διαβόητο λογισμικό.

Η IAV GmbH διαθέτει γραφεία και στις ΗΠΑ και φέρεται να βοήθησε τους μηχανικούς της VW να αναπτύξουν το διαβόητο πλέον λογισμικό, ώστε να παραποιήσουν τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των οχημάτων ντίζελ της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, αρχής γενομένης από το 2009.

Επί του προκειμένου, η ΙAV συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή της καταβάλλοντας πρόστιμό ύψους 35.000.000 δολαρίων, το οποίο καθορίστηκε σύμφωνα με τις οδηγίες των ΗΠΑ για καταδίκη «σύμφωνα με την αδυναμία της εταιρείας να καταβάλει υψηλότερο ποσό πρόστιμο χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη συνεχιζόμενη βιωσιμότητά της».

Σε γραπτή δήλωσή του, ο εισαγγελέας των ΗΠΑ, Matthew Schneider, δήλωσε:

«Η IAV συμμετείχε στην εξαπάτηση των ρυθμιστών αρχών από την VW. Θα συνεχίσουμε να διώκουμε τις εγκληματικές πράξεις, ακόμη και όταν αυτές προέρχονται από τις μεγαλύτερες και πιο εξέχουσες εταιρείες παγκοσμίως».

Σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν, οι μηχανικοί της VW ανέθεσαν στην IAV GmbH καθήκοντα που σχετίζονται με το σχεδιασμό του πετρελαιοκινητήρα, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων που είχαν να κάνουν με το λογισμικό και το σύστημα μετεπεξεργασίας των καυσαερίων.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Πρόεδρος της IAV, Kai-Stefan Linnenkohl, δήλωσε ότι η εταιρεία θεωρεί τη συμφωνία ως «βήμα προς τα εμπρός» για την εταιρεία.

Και προσέθεσε:

«Το εντοπισθέν παράπτωμα δεν αντικατοπτρίζει ποιοι είμαστε σήμερα ως εταιρεία. Είμαστε αφοσιωμένοι σε μια κουλτούρα συμμόρφωσης και λογοδοσίας».

Η δήλωση της IAV αναφέρει επίσης ότι η επιχείρηση «διαδραμάτισε μικρό ρόλο στην παράβαση» και ότι έχει ήδη λάβει μέτρα για την ενίσχυση της συμμόρφωσης και των εσωτερικών ελέγχων.

Θυμίζουμε πως η VW κρίθηκε ένοχη για τρεις κατηγορίες το Μάρτιο του 2017 σχετικά με το σκάνδαλο εκπομπών συμφωνώντας να καταβάλει πρόστιμο ύψους 2,8 δισ. €. Ταυτόχρονα, στη γερμανική εταιρεία επεβλήθη επιτήρηση στις ΗΠΑ για τρία χρόνια. Επιπλέον, οκτώ άτομα έχουν κατηγορηθεί για το θέμα από τις αρχές των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην CEO της VW, Martin Winterkorn.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ