top icon
Κόσμος

H ηχητική ταυτότητα «Canto» του ηλεκτρικού Nissan Leaf

Το Nissan Leaf MY2021 θα είναι εξοπλισμένο με ένα νέο σύστημα προειδοποίησης ακουστικών σημάτων οχήματος (AVAS), με την ονομασία «Canto».

Πλήρως συμβατό στο Nissan Leaf MY2021 με τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, το σύστημα AVAS έχει σχεδιαστεί ειδικά για να μεταδίδει τεχνητά προσομοιωμένους ήχους οδήγησης, προειδοποιώντας με τον τρόπο αυτό τους χρήστες του δρόμου για την παρουσία ενός αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος.

Ως μία από τους πρωτοπόρους στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, η Nissan ενσωμάτωσε μια μορφή ήχου ειδοποίησης από το Leaf πρώτης γενιάς, για να διασφαλίσει ότι όλοι οι χρήστες του δρόμου αντιλαμβάνονται τη διέλευση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Nissan Leaf

Το 2017, κατά την τοποθέτησή του στην ομάδα της Nissan Global στην Ιαπωνία, ο Marco Fioravanti, Περιφερειακός Αντιπρόεδρος Σχεδιασμού Προϊόντων στην Nissan AMIEO, είχε τη μοναδική ευκαιρία να προωθήσει τη δημιουργία αυτού που θα μπορούσε να γίνει το σήμα κατατεθέν της ιπωνικής μάρκας για όλα τα Nissan EVs. Ξεκινώντας τη διαδικασία ανάπτυξης του «Canto», ο Marco Fioravanti και η ομάδα του εξασφάλισαν ότι η ικανοποίηση και η ασφάλεια των πελατών βρίσκονται στο επίκεντρο της σύνθεσης  αυτού του μοναδικού χαρακτηριστικού.

«Η ασφάλεια των πελατών είναι υψίστης σημασίας, όχι μόνο για εκείνους που βρίσκονται πίσω από το τιμόνι, αλλά και για εκείνους που περιβάλλουν το αυτοκίνητο», δήλωσε ο Marco. «Όσο η αυτοκίνηση εξηλεκτρίζεται, αυτός ο ήχος θα γίνει σύντομα μέρος του ηχητικού τοπίου των δρόμων μας, καθώς ο ήχος EV της Nissan μας φέρνει πιο κοντά στον στόχο μας για μια εμπειρία οδήγησης με μηδενικές απώλειες από ατυχήματα».

Nissan Leaf

Nissan Leaf: Αθόρυβο… ή σχεδόν αθόρυβο

Οι ηλεκτροκινητήρες χαρακτηρίζονται για τις μηδενικές εκπομπές τους, όχι μόνο όσον αφορά το CO2, αλλά και για την ανύπαρκτη ηχορύπανση, λόγω του ότι είναι σχεδόν αθόρυβοι σε σχέση με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Για να μεγιστοποιήσει την ευαισθητοποίηση για όλους τους χρήστες του δρόμου, η Nissan συνεργάστηκε με μια ελίτ σχεδιαστών ήχου με πρωταρχικό στόχο να δημιουργήσει τον ήχο «Canto», την εξατομικευμένη ηχητική ταυτότητα της εταιρείας για ηλεκτρικά οχήματα.

Το «Canto» δημιουργήθηκε από σχεδιαστές ήχου και μηχανικούς στην Nissan Ιαπωνίας, ειδικά προσαρμοσμένο για την Ευρώπη στο Nissan Technical Center Europe, χρησιμοποιώντας ένα φάσμα ηχητικών παλετών. Ο ήχος έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο που να διασφαλίζει την ποικιλία των τόνων, ανάλογα με το αν το όχημα επιταχύνει, επιβραδύνει ή κάνει αναστροφή.

Ενεργοποιούμενο αυτόματα όταν το όχημα κινείται με ταχύτητες έως και 30 χλμ./ώρα, το «Canto» συμπληρώνει προσεκτικά το περιβάλλον του και είναι καθαρά ακουστικό, χωρίς να είναι ανησυχητικό για τους πεζούς, τους κατοίκους και τους επιβάτες.

Nissan Leaf

Προσαρμοσμένη εμπειρία για το Nissan Leaf

Οι ήχοι «Canto» στο Nissan Leaf έχουν σχεδιαστεί και βελτιστοποιηθεί εξειδικευμένα με γνώμονα τον Ευρωπαίο οδηγό. Από την εξέταση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι ακούνε και επεξεργάζονται τα ηχητικά κύματα, μέχρι τη διασφάλιση ότι η σύνθεση είναι ευδιάκριτη σε πόλεις και δρόμους, αυτή η ειδική έκδοση του «Canto» θα είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στο ηχητικό τοπίο των ευρωπαϊκών δρόμων.

«Μετά την κατασκευή του ήχου “Canto”, τον εγκαταστήσαμε στο Leaf  MY21 για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε υποκειμενικές και αντικειμενικές αξιολογήσεις, που ανταποκρίνονται καλύτερα στις προσδοκίες του Ευρωπαίου αγοραστή», σημείωσε ο Paul Speed-Andrews, Διευθυντής σε θέματα Ανάπτυξης Θορύβου και Δονήσεων στο Τεχνικό Κέντρο της NissanEurope. «Ήταν σημαντικό να δημιουργήσουμε έναν ήχο που όχι μόνο θα ευθυγραμμίζεται με τους νέους κανονισμούς, αλλά και θα ταιριάζει με την εικόνα της Nissan. Ήμασταν πάντα πρωτοπόροι στην ασφάλεια και την καινοτομία και είναι υπέροχο να γνωρίζουμε ότι βοηθάμε στη διαμόρφωση του μέλλοντος της ηλεκτροκίνησης», συνέχισε ο Paul.

H  ιστορία του «Canto» και η προσαρμογή του στην Ευρώπη, παρουσιάζονται μέσα από το βίντεο «Soundscaping European Streets»:

Μετά την πρόσφατη αποκάλυψη του EV36Zero, του εμβληματικού κόμβου ηλεκτρικών οχημάτων που θα δημιουργηθεί ύστερα από επένδυση συνολκού ύψους 1 δισεκατομμυρίου λιρών και του πρώτου παγκοσμίως οικοσυστήματος παραγωγής EVs, η Nissan συνεχίζει να επιταχύνει τις προσπάθειές της στην Ευρώπη για επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα.

Nissan Leaf

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Nissan Leaf
  • Nissan Leaf
  • Nissan Leaf
  • Nissan Leaf
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ