top icon
Επικαιρότητα

H Lotus προετοιμάζεται για την παραγωγή της ηλεκτρικής Evija των 2.000 ίππων (+video)

Μία ιστορική στιγμή για τη διάσημη βρετανική εταιρεία, η οποία μπαίνει δυναμικά και με… 2.000 ίππους στη νέα, ηλεκτρική εποχή της αυτοκίνησης με άρμα την εξωτική Evija.

Η νέα Evija θα αποτελεί εν πολλοίς το πιο δυνατό μοντέλο παραγωγής στον κόσμο, το πρώτο νέο μοντέλο της Lotus υπό τη σκέπη της κινεζικής Geely, αλλά συνάμα το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο της βρετανικής εταιρείας στα 71 χρόνια «ζωής» της. Όπως έχει ήδη διαβεβαιώσει η Lotus, η εκθαμβωτική Evija θα παραχθεί σε μόλις 130 αντίτυπα «κοιτώντας» απευθείας αντίστοιχες υπερ-κατασκευές που μπαίνουν στην πρίζα, όπως το Pininfarina Battista των 1.900 ίππων, όσο και το κροατικής καταγωγής C_Two της Rimac των 1.914  ίππων.

Lotus Evija

Οι ιθύνοντες της εταιρείας από το Hethel της Μ. Βρετανίας – εκεί όπου θα γεννιέται η νέα Evija από το προσεχές κιόλας καλοκαίρι και μετά – υπόσχονται πως η μέγιστη ισχύς της νέας και αμιγώς ηλεκτροκίνητης δημιουργίας τους θα ανέρχεται στους 2.000 ίππους και η ροπή της στα 1.700 Nm, τιμές που θα εξασφαλίζουν στην Evija επιτάχυνση από στάση έως τα πρώτα 100 και 300 χλμ./ώρα σε χρόνο κάτω των 3 και 9 δλ., αντίστοιχα, καθώς και μέγιστη ταχύτητα άνω των 320 χλμ./ώρα. Και αυτό δεν είναι παρά το… ορεκτικό, καθώς η επιτάχυνση του αυτοκινήτου εν κινήσει από τα 100 στα 200 χλμ./ώρα θα πραγματοποιείται σε λιγότερο από 3 δλ. και η αντίστοιχη από τα 200 στα 300 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 4 δλ. «Η μπαταρία, οι ηλεκτροκινητήρες και η μετάδοση λειτουργούν με απόδοση έως και 98%. Αυτό θέτει νέα πρότυπα στον τομέα της μηχανικής», δηλώνουν με περηφάνια οι άνθρωποι της Lotus.

Lotus Evija

Η… διαβολική απόδοση της Evija θα περνά στους τροχούς με την αρωγή τεσσάρων στο σύνολο ηλεκτροκινητήρων, οι οποίοι έχουν εξελιχθεί σε συνεργασία με την Williams Advanced Engineering. Η τροφοδοσία από την μπαταρία ιόνων λιθίου των 70 kWh – η οποία βρίσκεται εγκατεστημένη στο κέντρο, χαμηλά και πίσω από τις πλάτες των δύο μόλις καθισμάτων – γίνεται προς μία αξονική διάταξη δύο ζευγών ηλεκτροκινητήρων τοποθετημένων εν σειρά, οι οποίοι διαθέτουν ενσωματωμένους μετατροπείς καρβιδίου πυριτίου και επικυκλική μετάδοση σε κάθε άξονα. Το σύστημα μετάδοσης θα είναι μονής σχέσης, το σύστημα διεύθυνσης ηλεκτρο-υδραυλικό, ενώ το «παρών» δίνει μια διάταξη στην ανάρτηση με τρεις αποσβεστήρες ανά τροχό και σύστημα torque vectoring, το οποίο θα ελέγχει τη ροπή που φτάνει στον έναν, στους δύο ή και στους τρεις τροχούς της κατασκευής.

Lotus Evija

Το μήκος της Evija είναι 4,59 μ., το πλάτος της 2 μ., το ύψος της όχι παραπάνω από 1,12 μ., ενώ η απόστασή της από το έδαφος είναι μόλις 105 χλστ. Σε κάθε περίπτωση, το αμάξωμα ζυγίζει, μαζί με τη μπαταρία, μόλις 1.680 κιλά – τιμή που καθιστά την Evija ως το ελαφρύτερο hyper-EV στον κόσμο. Σύμφωνα με την εταιρεία, η μπαταρία του αυτοκινήτου θα μπορεί να φορτίζει σε δίκτυο έως και 800 kW. Έως να αναπτυχθεί και στην πράξη ένα τέτοιο δίκτυο, ο συσσωρευτής θα μπορεί να αναπληρώνει την ενέργειά του μέσω ταχυφορτιστή 350 kW έως και στο 80% της μέγιστης δυναμικής του σε 12 λεπτά ή στο 100% σε 18 λεπτά, εξασφαλίζοντας στην τελευταία περίπτωση μία αυτονομία κίνησης της τάξης των 450 χλμ., σύμφωνα με το πρωτόκολλο WLTP.

Lotus Evija

Ιδιαίτερα προκλητικό είναι και το εσωτερικό του αυτοκινήτου, με τα πλήρως ρυθμιζόμενα, αγωνιστικού τύπου, καθίσματα, το «γυμνό» carbon σε ταμπλό και πόρτες, την ψηφιακή οθόνη πάνω από το τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών που θυμίζει εκείνο των πρωτοτύπων της κατηγορίας LMP1, το σμιλευμένο ταμπλό και τη «ρέουσα» κονσόλα που παραπέμπει σε… πέδιλο του σκι, να πρωταγωνιστούν κλέβοντας την παράσταση. Ο οδηγός της Evija θα έχει στη διάθεσή του πέντε προγράμματα λειτουργίας – τα Range, City, Tour, Sport και Track – και σε επίπεδο εξοπλισμού αυτόματο κλιματισμό και infotainment τελευταίας γενιάς. Φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα παραγγελίας πολλών εξατομικευμένων αξεσουάρ, τα οποία και θα εκτοξεύσουν το κόστος άνω του ποσού των 1,9 εκ. ευρώ που κοστίζει κάθε ένα από τα μόλις 130 αντίτυπα της νέας Lotus Evija.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ