top icon
Κόσμος

H Porsche αλλάζει τα δεδομένα στην τεχνολογία φωτισμού

Mε τη νέα τεχνολογία φωτισμού υψηλής ανάλυσης HD matrix LED, η Porsche κάνει τη νύχτα μέρα σε απόσταση έως και 600 μέτρα.

Η Porsche προχωρά ένα βήμα παραπέρα την ήδη πρωτοποριακή τεχνολογία φωτισμού που διαθέτει στα σύγχρονα οχήματά της παρουσιάζοντας σήμερα τα νέα φώτα υψηλής ανάλυσης HD matrix LED, τα οποία λειτουργούν σε ένταση έως 160 lx ή 300 lx με ενεργοποιημένα τα φώτα μεγάλης σκάλας.

Porsche HD matrix LED

Το βασικό στοιχείο της καινοτομίας που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με ειδικούς στο συγκεκριμένο τομέα και επιφανείς συνεργάτες της Porsche, όπως οι Hella/Forvia, Infineon και Nichia, είναι μια συστοιχία από τέσσερις πηγές φωτός, κάθε μία από τις οποίες έχει διαστάσεις μόλις 12,8 x 3,2 χλστ. και φέρει 16.384 micro-LEDs που ελέγχονται μεμονωμένα.

Porsche HD matrix LED

Σύμφωνα με τον Γερμανό κατασκευαστή, ο οδηγός επωφελείται από το εξαιρετικά ευέλικτο φως που καθιστά δυνατή η νέα αυτή εξέλιξη, χάρη στον εξαιρετικά ομοιογενή φωτισμό τον οποίο παρέχει. Επιπλέον, υπάρχουν καινοτόμες λειτουργίες όπως ο φωτισμός λωρίδας, η λειτουργία κατά την οδήγηση σε περιοχές που εκτελούνται οδικά έργα καθώς και ο φωτισμός στενής λωρίδας, όπως αποκαλείται, σε συνδυασμό με τα προσαρμοζόμενα φώτα μεγάλης σκάλας για τον αυτοκινητόδρομο.

Η μεγάλη σκάλα υψηλής απόδοσης μετατρέπει, σύμφωνα με την Porsche, τη νύχτα σε μέρα φωτίζοντας προς τα εμπρός σε μια απόσταση που φτάνει έως και τα 600 μέτρα, ενώ μια νέα αντιθαμβωτική λειτουργία χρησιμοποιείται για τα επερχόμενα οχήματα, με μεγάλες περιοχές δεξιά και αριστερά να φωτίζονται περισσότερο.

Porsche HD matrix LED

Η νέα τεχνολογία προσθέτει ένα ακόμη εξαιρετικά αποδοτικό στοιχείο. Καθώς οι προβολείς HD matrix LED ενεργοποιούν μόνο τα pixel που πραγματικά χρειάζονται σε κάθε δεδομένη στιγμή, η κατανάλωση ενέργειας είναι κατά πολύ μικρότερη σε σχέση με άλλα συστήματα υψηλής ανάλυσης, με την ποσότητα του φωτός να παραμένει η ίδια.

Η νέα τεχνολογία HD matrix LED της Porsche ξεχωρίζει επίσης και για τη σχεδίαση του φωτιστικού σώματος, καθώς για πρώτη φορά τα χαρακτηριστικά γραφικά των προβολέων τεσσάρων σημείων των φώτων ημέρας του Γερμανού κατασκευαστή είναι ορατά και τη νύχτα όταν χρησιμοποιείται το νέο σύστημα – τόσο με τη μεσαία όσο και με τη μεγάλη σκάλα.

Porsche HD matrix LED

Μεγάλη σκάλα με βοηθητική μεγάλη σκάλα

Με ενεργή την αυτόματη λειτουργία μεγάλης σκάλας (auto high-beam), αν το σύστημα φωτισμού δεν εντοπίσει μέσω της κάμερας που διαθέτει οχήματα που κινούνται μπροστά ή επερχόμενα από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας αυτοκίνητα, οι μονάδες HD matrix LED αλλάζουν από τη μεσαία σκάλα σε μεγάλη σκάλα και η βοηθητική μεγάλη σκάλα των άνω διλειτουργικών μονάδων ενεργοποιείται αυτόματα.

Porsche HD matrix LED

Αντιθαμβωτική μεγάλη σκάλα με νέα λειτουργία

Εάν η κάμερα εντοπίσει ένα προπορευόμενο ή επερχόμενο όχημα, η βοηθητική μεγάλη σκάλα απενεργοποιείται και το αυτοκίνητο που βρίσκεται εμπρός «μασκάρεται» επιλεκτικά απενεργοποιώντας τα αντίστοιχα pixel των μονάδων HD matrix. Η ενέργεια που απελευθερώνει αυτή η λειτουργία μετατρέπεται σε πρόσθετο φως, με το πλήρες πλάτος του να χρησιμοποιείται για τη βελτιστοποίηση του φωτισμού της αντιθαμβωτικής μεγάλης σκάλας και τη βελτίωση της ορατότητας του οδηγού – χωρίς να τυφλώνονται έτσι οι άλλοι οδηγοί. Όταν ενεργοποιείται η αντιθαμβωτική λειτουργία, η ποσότητα φωτός από τη μονάδα HD Matrix δεξιά και αριστερά του «αντιθαμβωτικού κενού» διπλασιάζεται, με αποτέλεσμα τη σημαντική φωτεινότητα του εναπομείναντος εύρους μεγάλης σκάλας.

Porsche HD matrix LED

Φωτισμός λωρίδας

Με τη λειτουργία αυτή η λωρίδα κίνησης μεταξύ των σημάνσεων του δρόμου γίνεται σημαντικά πιο φωτεινή έχοντας τη μορφή ενός «φωτεινού χαλιού», ανεξάρτητα μάλιστα από τη θέση του οχήματος σε αυτή – είτε το όχημα είναι πιο δεξιά, πιο αριστερά ή στη μέση, το «φωτεινό αυτό» χαλί προσκολλάται στα σημάδια του δρόμου σαν να ήταν μαγνήτης. Η λειτουργία Lane Illumination ενεργοποιείται αποκλειστικά σε αυτοκινητόδρομους ή σε αντίστοιχους δρόμους επιτρέποντας τον έγκαιρο εντοπισμό επικίνδυνων αντικειμένων. Σε περίπτωση που ο οδηγός επιχειρήσει να αλλάξει λωρίδα, το «φωτεινό χαλί» διευρύνεται για λίγο για να καλύψει και τις δύο λωρίδες, πριν φωτίσει στη συνέχεια μόνο τη νέα λωρίδα μόλις ολοκληρωθεί η αλλαγή πορείας.

Porsche HD matrix LED

Φωτισμός σε οδικά έργα και φωτισμός στενής λωρίδας

Όταν το σύστημα ανιχνεύσει τη διέλευση από περιοχές που εκτελούνται έργα ή από περιορισμένου πλάτους περιοχές, το «φωτεινό χαλί» μειώνεται αυτόματα στο ίδιο πλάτος με το όχημα, συμπεριλαμβανομένων των καθρεπτών, για να φωτίσει τη λωρίδα και έτσι να την κάνει ορατή στον οδηγό. Αυτή η οπτική υποστήριξη, όπως την αποκαλεί η Porsche, επιτρέπει στους οδηγούς να αξιολογούν καλύτερα τόσο τη θέση τους στη στενή λωρίδα όσο και τους ελιγμούς προσπέρασης.

Porsche HD matrix LED

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Porsche HD matrix LED
  • Porsche HD matrix LED
  • Porsche HD matrix LED
  • Porsche HD matrix LED
  • Porsche HD matrix LED
  • Porsche HD matrix LED
  • Porsche HD matrix LED
  • Porsche HD matrix LED
  • Porsche HD matrix LED
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ