top icon
Κόσμος

H Porsche και επίσημα στο χρηματιστήριο

Με τιμή ανά μετοχή στα 82,5 ευρώ και κεφαλαιοποίηση 78 δις ευρώ, η Porsche μπήκε και επίσημα στο χρηματιστήριο αντλώντας πολύτιμα κεφάλαια για την ίδια και τους μετόχους της

Το VW Group όρισε την τελική τιμή εισαγωγής της Porsche στις χρηματαγορές στα 82,5 ευρώ ανά μετοχή, αποτιμώντας έτσι την εμβληματική εταιρεία κατασκευής σπορ αυτοκινήτων στα 78 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με την έναρξη της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Porsche στο χρηματιστήριο τα Φρανκφούρτης σήμερα το πρωί, ο γερμανικός όμιλος επιχειρεί να αποδείξει ότι μπορεί να παρακάμψει την ύφεση στις κεφαλαιαγορές αλλά και να αποσπάσει τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη αρχική δημόσια προσφορά εδώ και μια δεκαετία.

Porsche

Αν μη τι άλλο, η διαπραγμάτευση μέρους των μετοχών του Γερμανού κατασκευαστή αποτελεί, σε αυτό το περιβάλλον, μια ιδιαίτερα φιλόδοξη και τολμηρή κίνηση. Πολλώ δε μάλλον όταν άλλες εταιρείες του κλάδου, και όχι μόνο, αποφεύγουν να εισέλθουν στις διεθνείς χρηματαγορές εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, των αυξανόμενων επιτοκίων και του πληθωρισμού που πλέον αγγίζει πολύ υψηλά επίπεδα.

Επιχειρηματικά, η δημόσια διάθεση ενός μεγάλου αριθμού μετοχών της Porsche θα βοηθήσει τη VW να συγκεντρώσει κεφάλαια που θα επενδυθούν στην ηλεκτροκίνηση, ενώ οι επενδυτές θα φέρουν στο χαρτοφυλάκιό της ένα κομμάτι μιας σημαντικής μάρκας, αντίστοιχης σε κύρος με την Ferrari, η οποία κατάφερε με επιτυχία να αποσπαστεί από τη μητρική Fiat το 2015.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η τιμή της μετοχής καθιστά την αποτίμηση της Porsche σε πολύ… γειτονικά επίπεδα σε σχέση με τη συνολική κεφαλαιοποίηση του VW Group που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την Audi, τη Skoda, τη Seat και την VW.

Porsche

Σε πρακτικό επίπεδο, το VW Group «έσπασε» το μετοχικό κεφάλαιο της Porsche σε ίσα μέρη με δικαίωμα ψήφου και μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου, με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να διατηρεί το 75% της ιδιοκτησίας. Περίπου το 12,5% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου – μόνο μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου – είναι εισηγμένο στο χρηματιστήριο, με ένα μεγάλο μέρος να πηγαίνει σε τέσσερις μεγάλους επενδυτές: την Qatar Investment Authority, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, την T. Rowe Price και την ADQ, που έχουν δεσμευτεί από κοινού να αγοράσουν μετοχές αξίας έως και 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το υπόλοιπο 12,5% των συνολικών μετοχών που εισήχθησαν πηγαίνουν απευθείας στους μεγάλους μετόχους της VW. Δηλαδή, τις οικογένειες Porsche και Piech, μέσω της επενδυτικής τους εταιρείας Porsche Automobil Holding SE. Η οικογένεια κατέχει ήδη το 53% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου της VW και σύμφωνα με τους όρους της εισαγωγής της μάρκας στο χρηματηστήριο, θα λάβει επίσης το 25% συν 1 μετοχή της Porsche AG με δικαίωμα ψήφου, πληρώνοντας ένα μικρό premium σε προνομιούχες μετοχές αξίας 10,1 δισσεκατομμυρίων ευρώ.

Η Porsche SE θα χρηματοδοτήσει ως επί το πλείστον την εξαγορά με χρεωστικό κεφάλαιο 7,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, αγοράζοντας μετοχές σε δύο δόσεις από τον επόμενο μήνα, ενώ η δεύτερη αγορά αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, μετά από ειδική πληρωμή μερίσματος από τη VW.

Porsche

Μέχρι το 2009, οι δύο οικογένειες κατείχαν την μισή Porsche και όλα τα δικαιώματα ψήφου, αλλά αναγκάστηκαν να πουλήσουν την επιχείρηση σπορ αυτοκινήτων στη VW αφού η προσπάθειά τους να εξαγοράσουν τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν καρποφόρησε. Αν μη τι άλλο, η σημερινή δημόσια εγγραφή αποκαθιστά τον «οικογενειακό έλεγχο» σε ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο.

«Το να κάνουμε τα όνειρα των πελατών μας πραγματικότητα είναι αυτό που μας οδηγεί. Σήμερα, ένα μεγάλο όνειρο γίνεται πραγματικότητα για εμάς. Με την ολοκλήρωση της IPO, ξεκινάμε ένα νέο κεφάλαιο στη μοναδική ιστορία της εταιρείας μας. Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για την Porsche. Πάνω από όλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους περισσότερους από 37.000 αφοσιωμένους συναδέλφους μας σε όλο τον κόσμο και όλους όσοι μας επέτρεψαν να ανακοινώσουμε την επιτυχημένη IPO μας σήμερα», δήλωσε ο Oliver Blume, Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Porsche AG.

Porsche

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Porsche
  • Porsche
  • Porsche
  • Porsche
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ