top icon
Κόσμος

H Renault αναστέλλει τις δραστηριότητές στη Ρωσία

Η Renault βάζει φρένο στις κατασκευαστικές της δραστηριότητες στη χώρα μετά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε ο γαλλικός όμιλος προκειμένου να «ευθυγραμμιστεί» με το πακέτο κυρώσεων, με αποδέκτη τη Ρωσία, μετά την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία.

Η Renault δήλωσε ότι θα αναστείλει τις εργασίες στο εργοστάσιό της στη Μόσχα, ενώ αξιολογεί τις επιλογές για την πλειοψηφική συμμετοχή της στην AvtoVAZ, τη Νο. 1 αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας.

Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία αναθεώρησε το περιθώριο του λειτουργικού κέρδους του ομίλου σε περίπου 3%, έναντι της αρχικής της πρόβλεψης που έφτανε το 4%.

Η Renault έδειχνε απρόθυμη να αποσυρθεί από τη χώρα όπως έπραξαν όλες σχεδόν οι άλλες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετώπισε έντονη κριτική μετά την απόφασή της να βάλει μπρος τις μηχανές της αυτή την εβδομάδα στο εργοστάσιό της, γνωστό με την ονομασία Avtoframos, που βρίσκεται κοντά στη Μόσχα.

Το εν λόγω εργοστάσιο κατασκευάζει τα Renault Arkana και Captur, το Dacia Duster και το Nissan Terrano.

Renault

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy δήλωσε την Τετάρτη ότι οι γαλλικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Renault, πρέπει να εγκαταλείψουν τη ρωσική αγορά.

«Οι Renault, Auchan, Leroy Merlin πρέπει να πάψουν να είναι χορηγοί της ρωσικής πολεμικής μηχανής, να σταματήσουν να χρηματοδοτούν τη δολοφονία παιδιών και γυναικών, τους βιασμούς», είπε ο Volodymyr Zelenskiy σε διαδικτυακή ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας. «Οι γαλλικές εταιρείες πρέπει να εγκαταλείψουν τη ρωσική αγορά», προσέθεσε.

Ο βρετανός πολιτικός της αντιπολίτευσης Chris Bryant, ο οποίος δήλωσε ένθερμος οπαδός της επιβολής κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες όπως ο Roman Abramovich, κάλεσε τους αγοραστές αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο να μποϊκοτάρουν τη Renault.

Η Renault είναι η δυτική αυτοκινητοβιομηχανία με τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία, από όπου προέρχεται το 8% των βασικών κερδών της, σύμφωνα με τη Citibank, κυρίως μέσω της συμμετοχής της σε ποσοστό 69% στην AvtoVAZ, η οποία κατέχει τη Lada, τη ρωσική μάρκα κατασκευής αυτοκινήτων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη χώρα.

Με τη θυγατρική της AvtoVAZ, η Renault κατέχει περίπου το 30% της ρωσικής αγοράς αυτοκινήτων απασχολώντας στη χώρα περίπου 45.000 εργαζομένους.

Renault

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ