top icon
Επικαιρότητα

H Renault καταργεί τα Espace, Scenic και Talisman

Σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης κεφαλαίων και με στόχο να επικεντρωθεί στα SUV, η Renault σχεδιάζει να ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής των MPV και σεντάν μοντέλων της.

Όπως μεταδίδουν έγκυρα διεθνή μέσα ενημέρωσης με πληροφόρηση από το εσωτερικό του Γάλλου κατασκευαστή, τα Espace και Scenic καθώς και το Talisman δεν πρόκειται να αποτελέσουν μέρος του μελλοντικού προϊοντικού σχεδιασμού της Renault. Αν και δεν έχει ληφθεί ακόμα η τελική απόφαση, «είναι ουσιαστικά δεδομένο ότι αυτά τα μοντέλα θα σταματήσουν», ανέφεραν χαρακτηριστικά μη κατονομαζόμενες πηγές στην Automotive News.

Θυμίζουμε ότι η Renault αναθεώρησε για τελευταία φορά τη γκάμα των μοντέλων της το 2009, αλλά εξακολουθεί να έχει περί τα 45-50 μοντέλα στο portfolio των Renault, Dacia, Renault Samsung, Lada και Alpine, οι οποίες ανήκουν στο Groupe Renault. Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι ο βασικός ανταγωνιστής του τελευταίου, το Groupe PSA, ακολούθησε παρόμοια πορεία πριν από έξι περίπου χρόνια όταν ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον αριθμό των μοντέλων της σε 26 από 45 με στόχο την εξοικονόμηση 300 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

«Η Renault είναι πολύ πιο διεθνοποιημένη μάρκα από τους συμπατριώτες της, των οποίων οι πωλήσεις παραμένουν επικεντρωμένες στην Ευρώπη. Ακόμα κι αν η γεωγραφική ποικιλομορφία της Renault είναι ο παράγοντας πίσω από τον υψηλό αριθμό μοντέλων της, αυτό το επίπεδο δεν είναι πλέον βιώσιμο», ανέφερε στην ΑΝ η εν λόγω πηγή.

Renault Espace

Το Espace, το οποίο έχει πουλήσει 1,3 εκατομμύρια μονάδες από το 1984, είναι ο πρώτος υποψήφιος για… αποχώρηση. Το εν λόγω μοντέλο, το οποίο ίδρυσε την κατηγορία των MPV αυτοκινήτων, αντιμετωπίζει στην πέμπτη πλέον γενιά του, η οποία παρουσιάστηκε το 2015, έντονο ανταγωνισμό απέναντι στα μοντέλα της SUV κατηγορίας.

Τόσο το Espace, όσο και τα Scenic και Talisman κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Renault στο Douai, στη Β. Γαλλία. Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, στην εν λόγω μονάδα είναι προγραμματισμένη η παραγωγή δύο νέων μοντέλων που βασίζονται στη νέα πλατφόρμα ηλεκτρικών οχημάτων της συμμαχίας Renault-Nissan.

Η Renault πούλησε 77.507 αντίτυπα του Scenic στην Ευρώπη πέρυσι (-16% σε σχέση με το προηγούμενο έτος), με τις πωλήσεις των Talisman και Espace να κάμπτονται κατά 20% στις 15.826. και 9.561 μόλις μονάδες, αντίστοιχα.

Η γαλλική εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει στο τέλος του μήνα πώς σκοπεύει να προβεί σε περικοπές ύψους 2 δις ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ενώ το νέο αναπτυξιακό της πλάνο αναμένεται να ανακοινώσει και η Nissan στις 28 Μαΐου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ