top icon
Κόσμος

H Ρωσία θα αποφασίσει για την τύχη του εργοστασίου της Renault στη Μόσχα

Έντονες είναι οι πιέσεις που ασκούνται στο στρατόπεδο της Renault αναφορικά με τις εγκαταστάσεις παραγωγής της που βρίσκονται στη Ρωσία, στα περίχωρα της Μόσχας.

Οι ρωσικές αρχές θα αποφασίσουν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας πώς θα χρησιμοποιήσουν το εργοστάσιο της Renault στη Μόσχα, δήλωσε το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου, μετά την ανακοίνωση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας ότι ανέστειλε τις εργασίες στη συγκεκριμένη μονάδα.

Το Groupe Renault, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στη ρωσική αγορά αυτοκινήτων, δήλωσε την Τετάρτη ότι διέκοψε την παραγωγή στο εργοστάσιο προσθέτοντας παράλληλα ότι θα αξιολογήσει τις επιλογές του για το πλειοψηφικό του μερίδιο στην AvtoVAZ, στην οποία ανήκει η Lada, την εταιρεία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη Ρωσία, μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία. Συνδυαστικά, οι μάρκες Renault και Lada κατέχουν περίπου το 30% της ρωσικής αγοράς.

Τα σχόλια της κυβέρνησης για το μέλλον του εργοστασίου έρχονται αφού το Κρεμλίνο πρότεινε ότι θα μπορούσε να εθνικοποιήσει περιουσιακά στοιχεία ξένων εταιρειών που έφυγαν από τη χώρα.

Ανακοινώνοντας ότι θα σταματήσει τις δραστηριότητές της στη Μόσχα, η Renault προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε απομείωση στην κατάσταση κερδών του πρώτου εξαμήνου για την αξία της ρωσικής επιχείρησης, η οποία ανήλθε σε 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του περασμένου έτους.

Renault

«Το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου θα συζητήσει τις προοπτικές ανάπτυξης του εργοστασίου της Renault στη Ρωσία με την κυβέρνηση της Μόσχας. Οι κοινές λύσεις θα ανακοινωθούν μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας.

«Το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη διοίκηση του Ομίλου Avtovaz και Renault».

Το εργοστάσιο στη Μόσχα που ανήκει στη Renault παράγει τα Dacia Duster, τα Renault Captur και Arkana και το Nissan Terrano. Ιδρύθηκε το 2005 μετά από αρχική επένδυση 230 εκατομμυρίων ευρώ και σήμερα απασχολεί 1.850 άτομα, σύμφωνα με την αυτοκινητοβιομηχανία. To 2020 η μονάδα παρήγαγε περίπου 77.000 οχήματα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Groupe Renault.

Η AvtoVAZ διέκοψε εν μέρει την παραγωγή της στα εργοστάσιά της στο Togliatti και στο Izhevsk αυτή την εβδομάδα, λόγω ελλείψεων σε ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Ως εκ τούτου την Πέμπτη η AvtoVAZ είπε ότι θα κατασκευάσει τα μοντέλα της Lada με λιγότερα εξαρτήματα ξένης προέλευσης.

Περισσότερες από 400 εταιρείες έχουν αποσυρθεί από τη Ρωσία από τότε που η χώρα εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ