top icon
Επικαιρότητα

H Skoda γιορτάζει τα 125 χρόνια της (+video)

Τιμώντας την επέτειο των 125 χρόνων της, η Skoda παρουσιάζει σε ένα ενδιαφέρον βίντεο 11+1 μοντέλα που σημάδεψαν την πορεία της όλα αυτά τα χρόνια.

Ο θεμέλιος λίθος για την επιτυχημένη πορεία της Skoda που φέτος συμπληρώνει 125 χρόνια τέθηκε από τους ιδρυτές Laurin και Klement το 1905 με το L&K Voiturette A – αυτό ήταν και το πρώτο αυτοκίνητο της εταιρείας δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή της, η οποία ξεκίνησε με την παραγωγή ποδηλάτων και αργότερα μοτοσικλετών.

L&K Voiturette A

Το σχετικό βίντεο-αφιέρωμα των Τσέχων μας «ξεναγεί» στη συνέχεια στη δεκαετία του ’30 παρουσιάζοντας μας το Superb (1934-1939), ένα ευρύχωρο οικογενειακό μοντέλο με υψηλά επίπεδα άνεσης, καθώς και το Popular Mote Carlo (1936-1939), το οποίο προσέφερε κορυφαία για την εποχή οδική συμπεριφορά, χάρη στην εγκατάσταση του κιβωτίου ταχυτήτων στον πίσω άξονα.

Popural Monte Carlo

Το 1959 η Skoda παρουσιάζει το Felicia Convertible, ένα μοντέλο που έθεσε νέα στάνταρ στον τομέα του σχεδιασμού, ενώ το 1964 το ντεμπούτο του πραγματοποιεί το 1000 ΜΒ ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την κατασκευή ουκ ολίγων μοντέλων με τον κινητήρα εγκατεστημένο στο πίσω μέρος του οχήματος – στη συγκεκριμένη περίπτωση το μπλοκ του κινητήρα κατασκευάζονταν χρησιμοποιώντας μια πατενταρισμένη από τη Skoda διαδικασία χύτευσης αλουμινίου.

1000 MB

Την εν λόγω διάταξη (κινητήρας και κίνηση πίσω) υιοθέτησε και το 110 R το 1970, ενώ ιδιαίτερη μνεία στο σχετικό βίντεο δίνεται και στο Trekka (1966-1972), το οποίο κατασκευάζονταν στη Ν. Ζηλανδία και βασίζονταν στο «ορίτζιναλ» Octavia, αποτελώντας τον προπομπό των σημερινών SUV μοντέλων.

Trekka

Το αφιέρωμα της Skoda από τη δεκαετία του ’80 έως και σήμερα ολοκληρώνεται με την παρουσίαση του Favorit (1987-1994), ενός συμπαγούς μοντέλου με την υπογραφή του Bertone και κίνηση στους εμπρός τροχούς, του νέου Octavia (1996), του πρώτου μοντέλου που κατασκευάστηκε υπό την εποπτεία του VW Group, του Yeti (2009-2017), ενός πρωτοποριακού SUV μοντέλου, του Scala, αλλά και του επερχόμενου Enyaq iV, του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου της Skoda που βασίζεται στην πλατφόρμα MEB.

Δείτε στη συνέχεια το σχετικό βίντεο και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό στη σχετική ενότητα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ