top icon
Επικαιρότητα

H Tesla δεν έχει κοινωνική ευθύνη, δηλώνει ο Matthias Muller

Ο επικεφαλής του VW Group επικρίνει τη στάση και τις επιδόσεις της αμερικάνικης εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο επικεφαλής του Γερμανικού Ομίλου θεωρεί πως η Tesla είναι «κοινωνικά ανεύθυνη» και πως «καίει» πολλά εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, χωρίς οι πωλήσεις της να ανταποκρίνονται στα ποσά που δαπανώνται αλλά και στις μεγαλόστομες, εν γένει, ανακοινώσεις της. Πιο συγκεκριμένα, ο Matthias Muller δήλωσε σε πάνελ συζήτησης που διοργανώθηκε με θέμα το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας παρουσία του Προέδρου του Συνδέσμου Κατασκευαστών της Γερμανίας, Matthias Wissmann, αλλά και του Διευθύνοντος Συμβούλου του World Economic Forum, Dr. Phillip Rosler, τα εξής:

«Τώρα πρέπει πραγματικά να πω λίγα λόγια για την Tesla. Με όλο τον σεβασμό, υπάρχουν μερικοί παγκόσμιοι πρωταθλητές σε αυτόν τον κόσμο στον τομέα των σημαντικών ανακοινώσεων -δεν θέλω να αναφέρω ονόματα. Υπάρχουν εταιρείες που πωλούν μόλις 80.000 αυτοκίνητα ετησίως».

Και προσέθεσε:

«Μετά υπάρχουν και εταιρείες, όπως η Volkswagen, που πούλησε τη φετινή χρονιά 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα αποφέροντας κέρδη 13-14 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εάν είμαι σωστά ενημερωμένος, κάθε τετράμηνο, η Tesla καίει εκατομμύρια δολάρια, πρόκειται για τριψήφια ποσά, και δίχως λόγο απολύει τους εργαζόμενούς της. Κοινωνική ευθύνη; Σας παρακαλώ πολύ! Ας μην παρασυρθούμε συγκρίνοντας τα μήλα με τα πορτοκάλια».

Βέβαια, στις αρχές μόλις του περασμένου Αυγούστου, ο CEO της VW, Herbert Diess, είχε δηλώσει ευθαρσώς με δηλώσεις του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Inside πως η Tesla, μια εταιρεία που πουλά 70 φορές λιγότερα αυτοκίνητα απ’ ότι η γερμανική, είναι ο βασικός ανταγωνιστής της VW σύμφωνα με τη «νέα τάξη πραγμάτων» στον κόσμο της σύγχρονης αυτοκινητοβιομηχανίας.

«Στον παλιό κόσμο, οι ανταγωνιστές μας είναι οι Toyota, η Hyundai και οι Γάλλοι κατασκευαστές. Στο νέο, είναι η Tesla», ήταν η ακριβής δήλωση του Herbert Diess.

Από εκεί και πέρα πράγματι η Tesla είναι αυτή τη στιγμή μια εταιρεία με συγκριτικά πολύ πιο μικρή εμπορική απήχηση σε σχέση με τον γίγαντα της VW και με σημαντικές, μάλιστα, απώλειες σε σχέση με την κερδοφορία της, όπως σωστά αναφέρει στις δηλώσεις του ο Matthias Muller. Αυτό όμως δεν την καθιστά αυτομάτως και κοινωνικά ανεύθυνη, ούτε ασφαλώς και οι πρόσφατες απολύσεις 400 περίπου εργαζομένων της. Πολλώ δε μάλλον όταν ο εν λόγω χαρακτηρισμός προέρχεται από τα πλέον επίσημα χείλη του Ομίλου VW, ο οποίος εδώ και δύο και πλέον χρόνια συνεχίζει να ταλαιπωρεί και να ταλαιπωρείται από το διαβόητο σκάνδαλο χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων.

Ο αναμάρτητος, λοιπόν, πρώτος τον λίθον βαλέτω… Ή αλλιώς, όπως χαρακτηριστικά λέει και ο σοφός λαός, βγάλ’ τη σκούφια σου και βάρα με._Χ.Α.

Εδώ μπορείτε να βρείτε (στα γερμανικά) και το σχετικό βίντεο των δηλώσεων του Matthias Muller.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ