Επικαιρότητα Κόσμος

H Tesla εξαγόρασε την Maxwell - και ιδού γιατί αυτό αποτελεί μία ακόμα κίνηση ματ για την αμερικάνικη εταιρεία

Η εξαγορά της εταιρείας Maxwell Technologies από την Tesla την περασμένη εβδομάδα έρχεται να ενισχύσει το υπάρχον τεχνολογικό προβάδισμα της τελευταίας στον τομέα των μπαταριών.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Tesla προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας Maxwell Tehnologies έναντι τιμήματος που ξεπερνά, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, στα 200 εκ. δολάρια. Μαζί με αυτή όμως, η εταιρεία του Elon Musk φαίνεται να απέκτησε και τα δικαιώματα χρήσης της τεχνολογίας ξηρών ηλεκτροδίων σε μπαταρίες ιόντων λιθίου την οποία η «μικρή» εταιρεία από το Σαν Ντιέγκο έχει αναπτύξει.

Τα ξηρά ηλεκτρόδια έχουν δοκιμαστεί από πολλές εταιρείες στο πρόσφατο παρελθόν, ωστόσο υπό καθεστώς υψηλής φόρτισης και μετά από πολλούς κύκλους «αναζωογόνησης» δεν έχουν μέχρι τώρα αποδείξει τη δέουσα αντοχή και διάρκεια. Εντούτοις, η Maxwell Technologies ισχυρίζεται ότι δεν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με τη δική της τεχνολογία ξηρών ηλεκτροδίων, η οποία έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε μπαταρίες μπαταρία ιόντων λιθίου.

Σύμφωνα με μελέτες της, η λύση της Maxwell Technologies προσφέρει καλύτερη ενεργειακή πυκνότητα και βελτιώνει σημαντικά διάρκεια τη ζωής της μπαταρίας, με περισσότερους κύκλους φόρτισης και εκφόρτισης, σε σχέση με εκείνες που διαθέτουν συμβατικά ηλεκτρόδια υγρής επικάλυψης.

Συγκεντρωτικά, και σε θεωρητικό πάντα επίπεδα, τα οφέλη που έχει να επιδείξει η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι τα εξής: α) περιβαλλοντικά, χάρη στην εξάλειψη τοξικών διαλυτών β) χαμηλότερο κόστος, χάρη στη μείωση των λειτουργικών δαπανών που προκύπτουν από την εξάλειψη του συστήματος ανάκτησης και ανακύκλωσης διαλυτών, (iii) βελτιωμένη ενεργειακή πυκνότητα και ισχύ, την οποία προσφέρουν οι πυκνές μικροδομές ηλεκτροδίων υψηλής φόρτισης της συγκεκριμένης λύσης._Χ.Α.

Ποιό από τα παρακάτω μοντέλα-νικητές του Car Of The Year θα ψηφίζατε ως το καλύτερο αυτοκίνητο της περιόδου 2010-2020;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου