top icon
Κόσμος

H Tesla σας παρακολουθεί για να καθορίσει πόσα ασφάλιστρα θα πληρώνετε!

Πως θα σας φαινόταν ένα ασφαλιστικό προϊόν με την υπογραφή της Tesla και τιμή που θα αναπροσαρμόζεται μηνιαία ανάλογα με το πόσο καλός οδηγός είστε λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα της δικής σας οδήγησης σε πραγματικό χρόνο;

Η Tesla παρουσίασε το δικό της ασφαλιστικό προϊόν, γνωστό ως Tesla Insurance, αρχικά στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, τον Οκτώβριο του 2021, τιμολογώντας τους πελάτες της σε μηνιαία βάση έχοντας προηγουμένως αξιοποιήσει δεδομένα οδήγησης σε πραγματικό χρόνο μέσω του ίδιου του αυτοκινήτου και του περιβόητου πλέον εργαλείου με την ονομασία Safety Score.

Πριν επεκτείνει το ασφαλιστικό της προϊόν σε άλλες Πολιτείες – και πλέον σε αγορές εκτός ΗΠΑ, όπως το Ην. Βασίλειο – η Tesla θέλησε να εξελίξει ακόμα περισσότερο το Safety Score, το οποίο χρησιμοποιεί δεδομένα οδήγησης που συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο από οχήματα Tesla για να προσδιορίσει εάν είστε «Καλός Οδηγός» ή «Μέσος Οδηγός», με βάση ένα πλήθος παραμέτρων και μετρήσεων. Όπως είναι, για παράδειγμα, το πόσο συχνά ενεργοποιείται στο όχημα που οδηγείτε το σύστημα Front Collision Warning, το πόσο δυνατά φρενάρετε, το πόσο επιθετικά στρίβετε, ακόμα και το αν διατηρείτε τη δέουσα απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα καθώς κινείστε στον αυτοκινητόδρομο ή την πόλη.

Tesla

Η Tesla δηλώνει ότι όσοι θεωρούνται «Μέσοι Οδηγοί» με βάση τη Βαθμολογία Ασφάλειας (Safety Score), εξοικονομούν 20% έως και 40% από το κόστος του αρχικού τους ασφαλιστηρίου, ενώ όσοι έχουν ακόμα πιο υψηλές επιδόσεις – και επομένως λιγότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε ατύχημα – μπορούν να μειώνουν το ασφάλιστρό τους από 30% έως και 60%.

Tesla Insurance

Πως λειτουργεί το Tesla Insurance

Σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλα προϊόντα τηλεματικής ή ασφάλισης που βασίζονται στη χρήση, το Tesla Insurance δεν απαιτεί την προσθήκη πρόσθετης συσκευής καταγραφής δεδομένων στο όχημα καθώς εδώ «επιστρατεύονται» συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που βρίσκονται ήδη ενσωματωμένα στα high-tech αυτοκίνητά της Tesla.

Στην πράξη, το ύψος του ασφαλίστρου καθορίζεται σε μηνιαία βάση ανάλογα με αυτό που η Tesla αποκαλεί ως Safety Factors, που αφορούν ποιό όχημα οδηγείτε, τον τόπο διαμονής σας, αλλά και τα χιλιόμετρα που διανύετε, στο οποίο «αθροίζεται» και το μηνιαίο Safety Score που πετυχαίνετε βάσει της καθημερινής οδηγικής σας συμπεριφοράς.

Tesla Insurance

Κατά τη εγγραφή στο ασφαλιστικό προϊόν της Tesla, το Safety Score όλων των οδηγών ορίζεται στην τιμή 90, η οποία προσαρμόζεται κάθε μήνα με βάση τις εκάστοτε οδηγικές επιδόσεις σας. Όσο υψηλότερο είναι το Safety Score, τόσο χαμηλότερο μπορεί να είναι το ασφάλιστρο. Με το πέρας του μήνα, η Tesla ειδοποιεί τους ιδιοκτήτες μέσω του σχετικού app για τη νέα, αναπροσαρμοσμένη προς τα πάνω ή προς τα κάτω, τιμή. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με το ημερήσιο Safety Score.

Η Tesla υπόσχεται ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία δεν… παρακολουθεί την τοποθεσία σας, ούτε διατηρεί κανενός είδος ιστορικό για το πού βρεθήκατε. Απλά, συλλέγει τις πληροφορίες από το όχημά σας οι οποίες είναι απαραίτητες για τον υπολογισμό του Safety Score. Η Tesla τονίζει με περισσή έμφαση ότι «δεν πουλά ούτε παρέχει τα δεδομένα του οχήματός σας σε κανέναν για οποιονδήποτε σκοπό».

Tesla Insurance

Η αμερικάνικη εταιρεία αναφέρει επίσης ότι το ημερήσιο Safety Score δεν επηρεάζεται από τον αριθμό των χιλιομέτρων που οδηγεί κανείς το Tesla του. Απλά, κάθε μήνα, η εταιρεία συνδυάζει τα ημερήσια Safety Score που επιτυγχάνει ο οδηγός σε έναν σταθμισμένο μέσο όρο προκειμένου να καθοριστεί η συνολική βαθμολογία που χρησιμοποιείται για την αναπροσαρμογή των ασφάλιστρων.

Επίσης, αν έχει ασφαλίσει κανείς μέσω του Tesla Insurance περισσότερα από ένα οχήματα, υπολογίζεται επιπλέον έκπτωση ασφαλίστρων της τάξης του 12%.

Tesla Model Y

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ