top icon
Κόσμος

H Toyota αναστέλλει για ένα μήνα την παραγωγή σε κεντρικό της εργοστάσιο στην Ευρώπη

Η αιτία του «φρένου» στην παραγωγή είναι οι ελλείψεις ανταλλακτικών, γεγονός που θα επηρεάσει τις παραδόσεις δύο βασικών μοντέλων του Ιάπωνα κατασκευαστή.

Ήταν αρχές Ιανουαρίου του 2021 όταν η Toyota απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της μονάδας παραγωγής οχημάτων που βρίσκεται στο Kolin της Τσεχίας, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2022 και από το 2007 παρήγαγε τα «τρίδυμα» Toyota Aygo, Citroen C1 και Peugeot.

Επενδύοντας πάνω από 150 εκατ. ευρώ για την επέκταση της κατασκευαστικής δυναμικής καθώς και για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας, η Toyota ξεκίνησε να παράγει μέσα στο 2021 στην ιδιόκτητη πλέον μονάδα της στο Kolin το νέο Aygo X και εν συνεχεία την 5θυρη έκδοση του δημοφιλούς Yaris.

Toyota Aygo X

Σήμερα, ωστόσο, ο Tomas Paroubek, εκπρόσωπος της εν λόγω μονάδας, αποκάλυψε με δηλώσεις του ότι η παραγωγή του εργοστασίου θα σταματήσει προσωρινά εξαιτίας σημαντικών, όπως όλα δείχνουν, προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα:

«Λόγω έλλειψης εξαρτημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, θα αναγκαστούμε να σταματήσουμε προσωρινά την παραγωγή από τις 31 Ιανουαρίου».

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το «λουκέτο» στην παραγωγή θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου.

Προς το παρόν, η Toyota δεν έχει αναφέρει κάτι σχετικά με το πως η απόφασή της για… παύση εργασιών στην εν λόγω μονάδα θα επηρεάσει τη διαθεσιμότητα των δύο μοντέλων της.

Toyota Aygo X

Η Toyota στο Kolin της Τσεχίας

Το 2022 η Toyota είχε αυξήσει την παραγωγή στο εργοστάσιο στο Kolin που βρίσκεται περίπου 60 χλμ. ανατολικά της Πράγας κατά 35%, με τη δυναμική του να φτάνει στις 202.255 μονάδες.

Συνολικά, η παραγωγή οχημάτων στην Τσεχία ξεπέρασε πέρσι τις 1,2 εκατ. μονάδες, με την Skoda και την Hyundai να αποτελούν, πέραν της Toyota, τα «βαριά χαρτιά» της εγχώριας αυτοκινητιστικής σκακιέρας.

Toyota Kolin

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ