top icon
Επικαιρότητα

H Volvo προχωρά στον περιορισμό της τελικής των αυτοκινήτων της στα 180 χλμ./ώρα

Όπως είχε προαναγγέλλει από το περασμένο έτος, η Volvo προχωρά με τα ανανεωμένα S90 και V90 στον περιορισμό της τελικής ταχύτητας των αυτοκινήτων της στα 180 χλμ./ώρα επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.

Το όραμα Vision 2020 της Volvo, το οποίο έχει ως στόχο τους μηδενικούς θανάτους ή/και σοβαρούς τραυματισμούς, είναι ένα από τα πλέον φιλόδοξα «σχέδια» ασφάλειας στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Συνειδητοποιώντας ότι η τεχνολογία από μόνη της δεν μπορεί να επιφέρει το επιθυμητά αποτελέσματα, η Volvo πήρε από τον περασμένο ήδη χρόνο την απόφαση να περιορίσει ηλεκτρονικά την τελική ταχύτητα των αυτοκινήτων της από το 2020 στα 180 χλμ./ώρα. Αρχής γενομένης από τα ανανεωμένα Volvo S90 και V90, συμπεριλαμβανομένης και της έκδοσης Cross Country του τελευταίου.

Η Volvo υποστηρίζει με σθένος ότι πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η υπερβολική ταχύτητα είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που οδηγούν σε τραυματισμούς και θανάτους που σχετίζονται με την αυτοκίνηση.

«Παρά το γεγονός ότι ο περιορισμός της ταχύτητας δεν είναι πανάκεια, πιστεύουμε ότι αξίζει να το κάνουμε αν είναι να σώσουμε ακόμη και μία ζωή», δήλωσε ο Hakan Samuelsson, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Volvo Cars.

Volvo S90

Η απόφαση της Volvo να περιορίσει την τελική ταχύτητα των αυτοκινήτων της στα 180 χλμ./ώρα υποστηρίζεται και από την αμερικανική National Highway Safety Administration, σύμφωνα με την οποία το 25% των θανατηφόρων ατυχημάτων στις ΗΠΑ το 2017 οφείλονταν στην υπερβολική ταχύτητα.

«Θέλουμε να ανοίξουμε τη συζήτηση αναφορικά με το αν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν το δικαίωμα ή την υποχρέωση, αν θέλετε, να εγκαταστήσουν τεχνολογία σε αυτοκίνητα που αλλάζουν τη συμπεριφορά των οδηγών τους αντιμετωπίζοντας ζητήματα, όπως η ταχύτητα ή η απόσπαση της προσοχής», δήλωσε ο Hakan Samuelsson.

«Δεν έχουμε μια σίγουρη απάντηση σε αυτή την ερώτηση, αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να πάρουμε έναν ηγετικό ρόλο σε αυτή τη συζήτηση και να είμαστε οι πρωτοπόροι».

Και προσέθεσε:

«Οι άνθρωποι συχνά οδηγούν πολύ γρήγορα σε μία δεδομένη κατάσταση οδήγησης και έχουν μικρή ικανότητα προσαρμογής της ταχύτητας σε σχέση με αυτή την κατάσταση αλλά και τις δικές τους ικανότητες. Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι η υπερβολική ταχύτητα είναι επικίνδυνη».

Volvo S90

Η Volvo διερευνά επίσης το ενδεχόμενο αυτόματου ελέγχου-περιορίσμου τις ταχύτητας κίνησης των οχημάτων, μέσω GPS, σε δεδομένες περιστάσεις, όπως γύρω από σχολεία και νοσοκομεία

«Οι άνθρωποι συχνά οδηγούν πολύ γρήγορα σε μια δεδομένη κατάσταση και έχουν κακή προσαρμογή σε σχέση με αυτήν την κατάσταση αλλά και τις δικές τους ικανότητες. Πρέπει να υποστηρίξουμε μία καλύτερη συμπεριφορά και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι η υπερβολική επιτάχυνση είναι επικίνδυνη», δήλωσε ο Jan Ivarsson, ο οποίος εξειδικεύεται για λογαριασμό της Volvo σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια.

Φυσικά, η Volvo αναγνωρίζει πως υπάρχουν πολλοί ακόμα παράγοντες που σχετίζονται με την πρόκληση ατυχημάτων που οδηγούν σε τραυματισμούς ή/και θανάτους.

«Οι οδηγοί αποσπούν την προσοχή χρησιμοποιώντας τα κινητά τους τηλέφωνα και αυτό είναι μία ακόμα σημαντική αιτία. Αυτοί οι οδηγοί είναι εξίσου επικίνδυνοι με όλους όσοι οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ