top icon
Επικαιρότητα

H VW αναθεωρεί τον τρόπο υπολογισμού των μπόνους των στελεχών της

Επιχειρώντας μία ακόμα στροφή στη φιλοσοφία της, η VW επαναπροσδιορίζει τον τρόπο υπολογισμού των μπόνους των ανώτερων στελεχών της δίνοντας πλέον περισσότερη έμφαση στο «εμείς» παρά στο «εγώ».

Η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα πως από το 2019 και εξής, τα ανώτατα στελέχη της θα λαμβάνουν τις έξτρα αποδοχές τους (βλ. μπόνους) με διαφορετικά κριτήρια. Το νέο μοντέλο υπολογισμού τους βασίζεται στο σύστημα που χρησιμοποιείται για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τα εταιρείας, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει περισσότερο την ιδέα του ομαδικού πνεύματος και λιγότερο την ατομικότητα. Επιπλέον, για τον καθορισμό των μπόνους θα λαμβάνονται εφεξής υπόψη οι στόχοι απόδοσης του Ομίλου, ενώ θα συνεκτιμώνται τυχόν αδικήματα και ατασθαλίες των στελεχών σε διοικητικό επίπεδο.

Για παράδειγμα, το μπόνους ατομικής επίδοσης δεν αποτελεί πλέον μέρος του συστήματος. Ο στόχος αυτής της αλλαγής είναι να ενισχυθεί το ομαδικό πνεύμα. Ταυτόχρονα, οι στόχοι του Ομίλου θα αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το ήμισυ της μεταβλητής αντικειμενικής αμοιβής των στελεχών. Σε ότι αφορά στο μακροπρόθεσμο μπόνους, τα μέλη της ανώτατης διοίκησης θα λαμβάνουν κάθε χρόνο… εικονικές μετοχές της VW μέσω ενός σχεδίου κοινής απόδοσης (PSP – Performance Share Plan), όπως αποκαλείται. Μόνο μετά από τρία χρόνια, τα στελέχη αυτά θα λαμβάνουν την πραγματική πληρωμή τους, η οποία θα καθοριστεί με βάση την αύξηση της τιμής της μετοχής και των κερδών ανά μετοχή (EPS – Earnings Per Share). Επιπλέον, το ετήσιο μπόνους θα εστιάσει και στα αριθμητικά στοιχεία της λειτουργικής απόδοσης επί των πωλήσεων (ROS – Return Operating Sales), καθώς και στην απόδοση σε σχέση με την επένδυση (ROI – Return Οn Investment).

Το νέο σύστημα προβλέπει, επίσης, τη δυνατότητα μείωσης ή ακόμη και ακύρωσης του μεταβλητού στοιχείου της αμοιβής σε περίπτωση ατομικών αδικημάτων. Αν εντοπιστεί κάποια σοβαρή ατασθαλία σε μεταγενέστερη ημερομηνία, θα είναι επίσης δυνατό για την εταιρεία να απαιτήσει την επιστροφή των μπόνους που έχουν ήδη εισπραχθεί.

Συνολικά, το σύστημα των αποδοχών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό στο μέλλον από την επιτυχία του Ομίλου. Αυτό θα προσφέρει προοπτικές ελκυστικότερων αμοιβών σε περιόδους επιχειρηματικής επιτυχίας, ενώ σε αντίθεση θα συνεπάγεται άμεση μείωσή τους σε περιόδους κρίσης._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ