top icon
Επικαιρότητα

«Χάκαρε» το Tesla Model 3, κέρδισε έως 900.000 $ αλλά και το ίδιο το αυτοκίνητο

Η Tesla προκαλεί αυτόν που θα καταφέρει τα «χακάρει» τα ηλεκτρονικά συστήματα του Model 3 δίνοντάς του ως έπαθλο το ίδιο το αυτοκίνητο, αλλά και αμοιβή που φτάνει έως και τα 900.000 δολάρια.

Το Pwn2Own είναι ένα συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν από το 2007 μέχρι και σήμερα οι καλύτεροι ανά τον κόσμο «χάκερς». Στο διακεκριμένο αυτό διαγωνισμό – περί αυτού πρόκειται – πρωταρχικό ζητούμενο, και συνάμα η μεγάλη πρόκληση για όλους, είναι μία και μοναδική: να «παραβιάσουν» τα ηλεκτρονικά συστήματα μιας συσκευής με έπαθλο μια διόλου συμβολική χρηματική αμοιβή. Μα, πάνω απ΄όλα, την ίδια τη συσκευή!

Το «παρών» στον καθιερωμένο εδώ και 13 χρόνια αυτό θεσμό, που φέτος διεξάγεται στο Βανκούβερ του Καναδά, έχουν δώσει στο πρόσφατο παρελθόν… άπειρες εταιρείες με όλα τα είδη των υπολογιστών, browsers, λογισμικών αλλά και ηλεκτρονικών, φυσικά, συσκευών. Φέτος όμως, και για πρώτη φορά στην ιστορία του Pwn2Own, θα υπάρχει και ένα αυτοκίνητο: το Tesla Model 3.

Το μεγαλύτερο έπαθλο – εκτός από το ίδιο το αυτοκίνητο – θα είναι το ποσό των 250.000 δολαρίων, το οποίο θα καρπωθεί εκείνος που θα καταφέρει να «εισβάλει» στην κεντρική ηλεκτρονική πύλη του Model 3, το σύστημα autopilot ή το VCSEC. Η πύλη είναι ο κεντρικός κόμβος που συνδέει το σύστημα μετάδοσης κίνησης του αυτοκινήτου και το πλαίσιο με άλλα εξαρτήματα που επεξεργάζεται τα δεδομένα που αυτή στέλνει. Για το autopilot, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, μιας και όλοι πλέον γνωρίζουν ότι πρόκειται για το σύστημα που βοηθά σε μία σειρά καταστάσεων που προσομοιάζουν την αυτόνομη οδήγηση. Το VCSEC είναι ο δευτερεύον κόμβος-πύλη, που είναι υπεύθυνος για λειτουργίες, όπως για παράδειγμα ο συναγερμός.

Η Pwn2Own θα πληρώσει επίσης 100.000 δολάρια σε όσους θα «χακάρυν» το ηλεκτρονικό κλειδί του Model 3 (ή το αντίστοιχο app του κινητού), ενώ επιπλέον 100.000 δολάρια θα δοθούν σε εκείνον που θα «κατακτήσει» το CAN bus του οχήματος. Η ηλεκτρονική εισβολή στο σύστημα infotainment αποτιμάται στα 35.000 ή 80.000 δολάρια, ανάλογα με το… μέγεθός της, 60.000 δολάρια θα καρπωθεί όποιος «χακάρει» το Wi-Fi και το Bluetooth του οχήματος, ενώ 50.000 δολάρια θα μπουν στην τσέπη εκείνου που θα καταφέρει να διατηρήσει πρόσβαση στα ηλεκτρονικά συστήματα ακόμα και μετά την επανεκκίνησή τους.

To Tesla Model 3 που θα δοθεί ως επιπλέον έπαθλο θα είναι η Mid-Range RWD έκδοσή του._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ