17 Ιουλ 2018

Χωρίς εισαγωγικούς δασμούς οι εμπορικές συναλλαγές προϊόντων ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ιαπωνία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία υπέγραψαν σήμερα μία συμφωνία ορόσημο, η οποία θα εξαλείψει σχεδόν όλους τους δασμούς στα προϊόντα που εμπορεύονται.

Το φιλόδοξο σύμφωνο που υπογράφηκε στο Τόκιο σήμερα έρχεται σε αντίθεση με τις τακτικές πλέον κινήσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος προσχωρά στην επιβολή δασμών στα προϊόντα που εισάγονται στη χώρα από μεγάλους εμπορικούς εταίρους της. Όπως αναφέρουν διεθνή πρακτορεία, οι δασμοί αυτοί καλύπτουν περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας επηρεάζοντας πάνω από 600 εκατομμύρια κατοίκους.

«Η ΕΕ και η Ιαπωνία έδειξαν αποφασιστικότητα στο να οδηγήσουν σε έναν κόσμο με ελεύθερο εμπόριο», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker.

Ο Donald Tusk επαίνεσε μάλιστα τη συμφωνία λέγοντας πως πρόκειται για «τη μεγαλύτερη διμερή εμπορική συμφωνία που έγινε ποτέ». Είπε, επίσης, ότι η εταιρική σχέση των δύο μερών ενισχύεται έτι περεταίρω σε διάφορους άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας, της κλιματικής αλλαγής και της ανταλλαγής ανθρώπων «στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ενάντια στον προστατευτισμό».

Τα μέτρα δεν θα έχουν άμεση ισχύ, όπως ανακοινώθηκε, καθώς θα απαιτηθούν ακόμη οι απαιραίτητες νομοθετικές εγκρίσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι Ιάπωνες καταναλωτές θα απολαμβάνουν στο εγγύς μέλλον χαμηλότερες τιμές για τα ευρωπαϊκά κρασιά, το χοιρινό, τα ρούχα και τα φαρμακευτικά προϊόντα, τη στιγή που ιαπωνικά εξαρτήματα μηχανημάτων, το τσάι και τα ψάρια θα γίνουν φθηνότερα για εκείνους της Ευρώπης.

Η συμφωνία εξαλείφει περίπου το 99% των δασμών για τα ιαπωνικά προϊόντα που πωλούνται στην ΕΕ, με το αντίστοιχο ποσοστό για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές προς την Ιαπωνία θα αγγίζει το 94%. Από τα προϊόντα που εξαιρούνται της συμφωνίας είναι το ρύζι._Χ.Α.

Περισσότερες φωτογραφίες:
Ετικέτες: