top icon
Κόσμος

Η αντλία θερμότητας της Tesla τα σπάει (+video)

Η Tesla μας εξηγεί σε ένα ενδιαφέρον βίντεο τι είναι αυτό που καθιστά την αντλία θερμότητας των αυτοκινήτων της ξεχωριστή σε τεχνολογία και ακόμα πιο αποτελεσματική σε σχέση με εκείνες του ανταγωνισμού.

Όλα τα ηλεκτρικά οχήματα της Tesla διαθέτουν αντλία θερμότητας στις μέρες μας, και αυτό είναι ένα στοιχείο που κάνει τη διαφορά όσον αφορά την απόδοση, την ταχύτητα φόρτισης και την πραγματική τους αυτονομία σε ψυχρό κλίμα.

Σε ένα νέο βίντεο που δημοσιεύτηκε στο κανάλι της στο YouTube, η Tesla μας παρουσιάζει την αντλία θερμότητας που εξελίχθηκε αρχικά για το Model Y και αργότερα υιοθετήθηκε και στα Model 3, Model S και Model X.

Tesla Heat Pump

Όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος του τμήματος Μηχανικής Οχημάτων της Tesla, Lars Moravy, η αντλία θερμότητας είναι ουσιαστικά «ένα σύστημα κλιματισμού που λειτουργεί αντίστροφα» αντλώντας θερμότητα από το σύστημα μετάδοσης κίνησης με στόχο τη μεγιστοποίηση της ταχύτητας φόρτισης και της αυτονομίας όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος πέσει σε χαμηλά επίπεδα.

Έτσι, τα EVs της αμερικανικής εταιρείας που είναι εξοπλισμένα με αντλία θερμότητας μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη θερμότητα που παράγεται από την μπαταρία και τις μονάδες κίνησης για να ζεστάνουν την καμπίνα, να εξοικονομήσουν ενέργεια και να βελτιώσουν την αυτονομία σε μεγάλες διαδρομές.

Όπως συμβαίνει με πολλές πτυχές των αυτοκινήτων της Tesla, οι μηχανικοί της εταιρείας υιοθέτησαν μια καινοτόμο προσέγγιση κατά το σχεδιασμό της αντλίας θερμότητας. Από το βίντεο μαθαίνουμε ότι η εταιρεία επέλεξε έναν νέο σχεδιασμό κατά την εφαρμογή της τεχνολογίας, με επαναλαμβανόμενες δοκιμές που συνεχίστηκαν μέχρι την τελειοποίησή της.

Tesla

Από το σχετικό βίντεο πληροφορούμαστε ότι η αντλία θερμότητας της Tesla διαθέτει μια «σούπερ πολλαπλή» και ένα σύστημα με την ονομασία «octo-valve», που συμβάλλουν στην αύξηση της απόδοσης και της ενσωμάτωσης του συστήματος. Για παράδειγμα, σε πολύ κρύο καιρό, όταν άλλες αντλίες θερμότητας υπολείπονται, το σύστημα της Tesla μπορεί να παράγει τη δική του θερμότητα για να διατηρεί την καμπίνα ζεστή και να δίνει προτεραιότητα στην ισχύ.

Μια άλλη προτεραιότητα για την Tesla κατά τον σχεδιασμό της αντλίας θερμότητας ήταν να μειώσει την πολυπλοκότητα. Έτσι, οι μηχανικοί της υιοθέτησαν μια νέα διαμόρφωση για το κύκλωμα ψυκτικού υγρού. Επιπλέον, η υιοθέτηση της «σούπερ πολλαπλής» επέτρεψε στην Tesla να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των εξαρτημάτων.

Τελικά, όλα τα παραπάνω κατέστησαν την αντλία θερμότητας της Tesla ευκολότερη και πιο οικονομική στην κατασκευή. Θεωρητικά, και πιο αξιόπιστη, καθώς υπάρχουν λιγότερα εξαρτήματα που μπορεί να χαλάσουν με την πάροδο του χρόνου.

Δείτε στη συνέχεια το σχετικό βίντεο αλλά και γιατί οι μηχανικοί της αμερικανικής εταιρείας πιστεύουν ότι είναι η καλύτερη που υπάρχει σήμερα στην αγορά:

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ