21 Μάιος 2018

Η εικονική πραγματικότητα στην υπηρεσία της VW

H VW αναζητεί συνεχώς νέους τρόπους για την εξέλιξη των μοντέλων της.

VW virtual reality

Ένας από αυτούς είναι και η Εικονική Πραγματικότητα (Virtual Reality - VR), που πολύς κόσμος -μάλλον εσφαλμένα- έχει ταυτίσει αποκλειστικά με τα βιντεοπαιχνίδια. Κάθε άλλο, η VW χρησιμοποιεί τη VR για να σχεδιάσει, εξελίξει αλλά και για να φέρει μερικά βήματα πριν από την παραγωγή, συναρπαστικά μοντέλα από ένα μέλλον που είναι πιο κοντά απ’ ότι φανταζόμαστε.

Τα τελευταία χρόνια η VW έχει προσλάβει πολλούς προγραμματιστές με τεράστια εμπειρία στη VR. Ένας από αυτούς είναι ο 26χρονος David Kuri, ο οποίος μέχρι πρότινος εργαζόταν για μια διεθνή εταιρεία παιχνιδιών για υπολογιστές. Ο David, πλέον, μαζί με περίπου 30 συναδέλφους του εργάζεται στο Virtual Engineering Lab στο Wolfsburg, με βασική του αποστολή την υποστήριξη της Τεχνολογικής Εξέλιξης και του Σχεδιασμού, ψηφιοποιώντας διαδικασίες και μετατρέποντας την εικονική πραγματικότητα σε ένα πρακτικό εργαλείο.  

Στις φωτογραφίες βλέπουμε τον David να είναι βυθισμένος σ΄έναν άλλον κόσμο και να κατασκευάζει ένα καινούργιο αυτοκίνητο. Όχι πραγματικό, αλλά εικονικό. Στην πράξη δεν το κατασκευάζει καν, αλλά το σχεδιάζει: το αμάξωμα όμορφο και αεροδυναμικό, οι προβολείς στρογγυλοί, οι χειρολαβές λεπτές -ο David τα σχεδιάζει όλα αυτά με έντονες κινήσεις του χεριού και του βραχίονά του στον αέρα. Το καινούργιο αυτοκίνητο που σχεδιάζει ο David γρήγορα και δημιουργικά στον αέρα δεν θα κατασκευαστεί ποτέ, παρά τη ρετρό γοητεία που διαθέτει. Με τη βοήθειά του David οι σχεδιαστές θα μπορούν να δημιουργήσουν την εικόνα ενός νέου μοντέλου της VW στην παραμικρή του λεπτομέρεια. Εικονικά, χωρίς να έχει κατασκευαστεί κάτι, κερδίζοντας τόσο σε χρόνο όσο και χρήμα.

Ο David Kuri βλέπει πολλούς τομείς εφαρμογής της εικονικής πραγματικότητας στη VW. Για παράδειγμα στις αεροδυναμικές προσομοιώσεις.

«Εκεί υπάρχει μεγάλη ανάγκη εικονικών δοκιμών μοντέλων», λέει χαρακτηριστικά, καθώς τα αυτοκίνητα μπορούν να αντιμετωπίζουν διάφορες εικονικές οδηγικές και περιβαλλοντικές καταστάσεις.

«Στην εικονική πραγματικότητα το αυτοκίνητο μπορεί να ακολουθεί ένα δρόμο με συνεχείς στροφές σε μια ορεινή περιοχή της Νότιας Ιταλίας ή να κινείται σε έναν αυτοκινητόδρομο στη Βόρεια Γερμανία», προσθέτει ο David.  

Η VW στη CEBIT 2018 (12 - 15 Ιουνίου)

Στην πιο διάσημη έκθεση πληροφορικής και τεχνολογίας στον κόσμο, στη φετινή CEBIT 2018, ο όμιλος θα δώσει το παρών στην Αίθουσα της Μελλοντικής Ματακίνησης (Future Mobility Hall). Εκεί, θα διοργανώσει ένα forum, με κοινό και ειδικούς, με συναρπαστικές παρουσιάσεις και ενδιαφέρουσες διαλέξεις και συζητήσεις. Θα υπάρχει μια ευρεία θεματολογία, από τους νέους τρόπους ψηφιακού σχεδιασμού αυτοκινήτων -με τη χρήση και της Εικονικής Πραγματικότητας- έως την έρευνα με κβαντική υπολογιστική (quantum computing). Από τα δοκιμαστικά πρότζεκτ στην εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης εντός του oμίλου μέχρι τη βελτιστοποίηση της κυκλοφορίας σε μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις με την υποστήριξη δεδομένων. Επίσης, θα υπάρξει και μια παγκόσμια τεχνολογική πρεμιέρα, κάτι για το οποίο προς το παρόν τηρείται σιγή ιχθύος. 

Δελτίο Τύπου

Περισσότερες φωτογραφίες:
  • VW virtual reality
  • VW virtual reality