top icon
Επικαιρότητα

Η έλλειψη τσιπ «γονατίζει» την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία

Η αύξηση εν μέσω πανδημίας στη ζήτηση φορητών ηλεκτρονικών συσκευών έχει ως αποτέλεσμα οι κατασκευαστές οχημάτων να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στην προμήθεια ημιαγωγών, γεγονός που έχει επιφέρει με τη σειρά του σημαντικές καθυστερήσεις στην παραγωγή αυτοκινήτων παγκοσμίως.

Οι ημιαγωγοί χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα στην αυτοκινητοβιομηχανία υποστηρίζοντας τη λειτουργία διαφόρων ηλεκτρονικών καλουδιών των σύγχρονων οχημάτων, όπως τα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης, το infotainment κοκ.

Όπως αποκαλύπτει ο ένας κατασκευαστής μετά τον άλλο, μεγάλοι «παίχτες» της παγκόσμιας αυτοκινητιστικής σκακιέρας αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή εξαιτίας σημαντικών ελλείψεων στην προμήθεια ημιαγωγών, οι οποίοι έχουν καταστεί ακόμα πιο… δημοφιλείς την τελευταία περίοδο λόγω της πανδημίας και της αύξησης της ζήτησης ηλεκτρονικών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των φορητών υπολογιστών και tablet, των κινητών τηλεφώνων κοκ.

H Honda, για παράδειγμα, έχει ανακοινώσει ότι θα σταματήσει για συγκεκριμένη χρονική περίοδο και για τρίτη φορά μέσα στους τελευταίους μήνες την παραγωγή οχημάτων (λέγε με Civic) στο Swindon, στη Μ. Βρετανία, εξαιτίας καθυστερήσεων στην προμήθεια ημιαγωγών.

Μιλώντας στους Financial Times, o CEO της Audi, Markus Duesman, δήλωσε ότι πρόκειται «για μία κρίση πάνω στην κρίση», γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή 10.000 λιγότερων οχημάτων με τα σήματα της εταιρείας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, τόσο η Audi όσο και η VW έχουν προχωρήσει ήδη στη Γερμανία σε μειώσεις στις ώρες εργασίας 19.000 εργαζομένων τους.

Στην Κίνα, ανάλογα προβλήματα στην παραγωγή αντιμετώπισε την περασμένη εβδομάδα και η Toyota.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι τα προβλήματα των αυτοκινητοβιομηχανιών στην προμήθεια ημιαγωγών θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου 6μηνου του 2021.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ