top icon
Επικαιρότητα

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υποχρεώνει τον Elon Musk να παραιτηθεί από Πρόεδρος της Tesla

Ο Elon Musk και η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συμφώνησαν να διευθετήσουν από κοινού την αγωγή που υπέβαλε η τελευταία κατά του CEO της Tesla σχετικά με τα όσα ανέφερε σε αναρτήσεις του στο twitter στα πλαίσια της προσπάθειάς του να βγάλει την εταιρεία από τις διεθνείς χρηματαγορές.

Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) κατάφερε τελικά να… στριμώξει τον Elon Musk μετά την αγωγή την οποία κατέθεσε εναντίον του, στην οποία η SEC τον κατηγόρησε μεταξύ άλλων για το γεγονός ότι δεν είχε συζητήσει με τους εταίρους του τους όρους εξόδου της Tesla από τις χρηματαγορές και πως τα πρόσφατα τιτιβίσματά του ήταν ψευδή και παραπλανητικά βλάπτοντας – ως εκ τούτου – τα οφέλη των επενδυτών της εταιρείας (περισσότερα για την αγωγή μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Μόλις δύο 24ώρα μετά τη γνωστοποίηση του όλου θέματος και με έντονο παρασκήνιο πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες των νομικών τους εκπροσώπων, οι δύο μεριές ήρθαν σήμερα σε συμφωνία, με τον Elon Musk να συναινεί σε μία συμβιβαστική επίλυση του ζητήματος, από την οποία ο ισχυρός άνδρας της Tesla μόνο ενισχυμένος δεν βγαίνει. Γιατί; Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα της απόφασης που είδαν πριν λίγες μόλις ώρες το φως της δημοσιότητας, μπορεί ο Elon Musk «να μην αρνείται ούτε όμως και να αποδέχεται τις κατηγορίες που του αποδίδονται», εντούτοις είναι πλέον υποχρεωμένος να παραιτηθεί από τη θέση του Προέδρου της Tesla μέσα σε χρονικό ορίζοντα 45 ημερών, μη έχοντας συγχρόνως το δικαίωμα να διεκδικήσει το συγκεκριμένο ρόλο εκ νέου για περίοδο τριών ετών. Θυμίζουμε πως ο Elon Musk είναι Πρόεδρος της Tesla εδώ και 15 χρόνια.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, ο Elon Musk, που συγχρόνως είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Tesla, διατηρεί τη θέση του ως CEO, και φυσικά ως μέλος του ΔΣ της εταιρείας, ενώ είναι υποχρεωμένος να πληρώσει ο ίδιος πρόστιμο ύψους 20 εκ. δολαρίων. Το ίδιο ποσό θα καταβάλει όμως και η Tesla. Όπως ανακοινώθηκε, τα 20+20 εκ. δολάρια θα δοθούν στους επενδυτές-μετόχους (ή, για την ακρίβεια, στους short sellers) της αμερικάνικης εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων οι οποίοι ζημιώθηκαν οικονομικά από την αύξηση της τιμής της μετοχής της που επακολούθησε των γραπτών μηνυμάτων του Elon Μusk στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter. Όπως έγινε γνωστά, το 40 αυτά εκ. θα διανεμηθούν στους «πληγέντες» σε διαδικασία που θα οριστεί και θα εγκριθεί στο εγγύς μέλλον από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Οι «καμπάνες» όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς ο συμβιβασμός στον οποίο επήλθαν οι δύο μεριές ενώπιον του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Ν. Υόρκης περιλαμβάνει και άλλες αποφάσεις που σίγουρα περιορίζουν σημαντικά τις κινήσεις του Elon Musk. Η πρώτη από αυτές είναι ο διορισμός στο Διοικητικό Συμβούλιο της Tesla από την ίδια την εταιρεία δύο ανεξάρτητων μελών και φυσικά εκείνη του νέου της Προέδρου. Την ίδια στιγμή, η Tesla είναι υποχρεωμένη μετά τις ως άνω εξελίξεις να συστήσει μία νέα και ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία θα έχει ως καθήκον της να θέσει σε εφαρμογή πρόσθετους ελέγχους και διαδικασίες για την επίβλεψη των επικοινωνιών του Elon Musk. Όχι μόνο στο twitter, αλλά επίσης σε ό,τιδήποτε ο ίδιος επικοινωνεί μέσω του επίσημου web site της Tesla, στα δελτία Τύπου που η τελευταία εκδίδει, ακόμα και στις τηλεφωνικές κλήσεις που πραγματοποιεί προς τους επενδυτές της εταιρείας.

«Όταν οι εταιρείες και οι εμπλεκόμενοι σε αυτές κάνουν δηλώσεις, πρέπει να ενεργούν με υπευθυνότητα, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας να διασφαλίσουν ότι οι δηλώσεις τους δεν είναι ψευδείς ή παραπλανητικές. Δεν θα πρέπει να παραλείπουν πληροφορίες τις οποίες ένας επενδυτής θα θεωρούσε σημαντικές για την πραγματοποίηση μιας επενδυτικής απόφασης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Jay Clayton.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εύστοχα επισημαίνουν νομικοί κύκλοι στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, πρόκειται για τον πιο «γρήγορο συμβιβασμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε ολόκληρη την ιστορία της», καθώς δεν έχουν περάσει περισσότερες από 48 ώρες από την κατάθεση της σχετικής αγωγής και την επίτευξη του συμβιβασμού των δύο μερών. Κάτι που σίγουρα επιτρέπει και στις δύο πλευρές να εμφανίζονται τώρα ως νικητές, με κάθε μία, παραχωρώντας κάτι λιγότερο σημαντικό για την ίδια, να διασφαλίζει τελικά αυτό που επεδίωκε._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ