top icon
Επικαιρότητα

Η FCA εγκαινιάζει το μεγαλύτερο δίκτυο V2G στον κόσμο

Εγκαινιάστηκε η λειτουργία του μεγαλύτερου δικτυού φόρτισης V2G (Vehicle-to-Grid) στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται στο βιομηχανικό συγκρότημα Mirafiori της FCA.

Παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης της Ιταλικής κυβέρνησης, Stefano Patuanelli, εγκαινιάστηκε η λειτουργία ενός προηγμένου δικτύου φόρτισης V2G (Vehicle-to-Grid) στο συγκρότημα Mirafiori του Ομίλου FCA (Fiat Chrysler Automobiles) στο Τορίνο. Με την ολοκλήρωση του, το συγκεκριμένο δίκτυο θα είναι το μεγαλύτερο του είδους σε όλο τον κόσμο και θα ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.

Το δίκτυο V2G στο Mirafiori αποτελεί αποτέλεσμα της συνεργασίας της FCA με την ENGIE Eps και την Terna και θα αξιοποιηθεί ποικιλότροπος για την εξέλιξη λύσεων που θα οδηγήσουν σε φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις αυτοκίνησης. Οι πρωτοποριακές τεχνολογίες που θα εφαρμοστούν θα οδηγήσουν στην αποδοτική λειτουργία του δικτύου V2G, το οποίο ουσιαστικά επιτρέπει την αμφίδρομη ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ των ηλεκτρικών οχημάτων και του δικτύου ηλεκτροδότησης. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η βέλτιστη  διαχείριση της ενέργειας, αλλά και η σταθερότητα του δικτύου παροχής ηλεκτρισμού.

FCA - V2G

Για να επιτευχθεί αυτή η ισορροπία είναι εξαιρετικά κρίσιμο τα δύο μέρη, τα ηλεκτρικά οχήματα από τη μία και το δίκτυο από την άλλη, να μιλούν μια κοινή γλώσσα που θα επιτρέπει την γρήγορη και αποδοτική διαχείριση της ενέργειας. Τα δίκτυα V2G αποτελούν μια τεράστια ευκαιρία και η FCA εστίασε άμεσα σε αυτή την προοπτική. Η γραμμή παραγωγής του νέου, αμιγώς ηλεκτρικού, Fiat 500 σχεδιάστηκε εκτός των άλλων και με στόχο να αξιοποιήσει στο μέγιστο αυτή τη δυνατότητα. Για παράδειγμα τα αυτοκίνητα που θα αποθηκεύονται μετά την ολοκλήρωση της παραγωγής τους και μέχρι να φορτωθούν για τον τελικό προορισμό τους, θα μπορούν να συμβάλλον στη σταθερότητα του συστήματος.         

Η πρώτη φάση κατασκευής του δικτύου περιλάμβανε την τοποθέτηση 32 σταθμών V2G, οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα σύνδεσης με έως 64 οχήματα και αποτελεί το πρώτο πιλοτικό βήμα για τη δοκιμή των εγκαταστάσεων. Μέχρι το τέλος του 2021, το δίκτυο θα επεκταθεί ώστε να έχει τη δυνατότητα σύνδεσης 700 ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ η εστίαση της έρευνας θα είναι στην οικονομική βιωσιμότητα του προγράμματος. Η κάλυψη των θέσεων στάθμευσης του δικτύου θα γίνει με την τοποθέτηση 12.000 ηλιακών πάνελ με δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 6.500 MWh ανά έτος, ενώ το όφελος σε περιβαλλοντολογικό επίπεδο θα είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 2.100 τόνους CO2 ανά έτος.

FCA - V2G

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, ο επικεφαλής του Ομίλου FCA για την περιοχή ΕΜΕΑ, Pietro Gorlier, δήλωσε: 

«Η βιώσιμη αυτοκίνηση αποτελεί βασικό πυλώνα της FCA. Μόνο στην Ιταλία για τις πρωτοβουλίες που αφορούν στον εξηλεκτρισμό η FCA επενδύει 5 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 στο συγκρότημα του Mirafiori. Παράλληλα με το πρόγραμμα V2G, αναπτύσσουμε και μια σειρά άλλων ενεργειών, όπως η τοποθέτηση ηλιακών πάνελ έκτασης 150.000τ.μ., τα οποία έχουν τη δυνατότητα παραγωγής 15 MW ενέργειας, συμβάλλοντας στη μείωση των ρύπων κατά 5.000 τόνους CO2. Ακόμα μια σημαντική πρωτοβουλία που έχουμε λάβει είναι η κατασκευή του Battery Hub, στο οποίο θα συναρμολογούμε εφαρμόζοντας τεχνολογία αιχμής τις μπαταρίες για τα ηλεκτρικά μας οχήματα. Τώρα ήρθε η στιγμή και για ένα εθνικό πλάνο για το ιδιωτικό και δημόσιο δίκτυο φόρτισης που θα υποστηρίζει τον αυξανόμενο αριθμό ηλεκτρικών και εξηλεκτρισμένων οχημάτων.»   

Από την πλευρά του ο Ιταλός Υπουργός Ανάπτυξης, Stefano Patuanelli είπε τα εξής: 

«Το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή και διάλογο με όλους τους φορείς που συμβάλλουν στην οικοδόμηση του μέλλοντος της χώρας μας και εγγυούμαστε την εστίαση μας στη δημιουργία των υποδομών και του νομοθετικού πλαισίου που θα υποστηρίξουν την ηλεκτροκίνηση. Τα δίκτυα V2G αποτελούν σημαντική λύση για να αυξήσουμε την πρόσβαση σε αυτό τον τύπο αυτοκίνησης και η εφαρμογή αυτού του προγράμματος που εγκαινιάζουμε σήμερα τοποθετεί την Ιταλία σε ηγετική θέση στην Ευρώπη.»

Η τελετή των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με τον Stefano Patuanelli και τον Πρόεδρο της FCA, John Elkann, να συνδέουν ένα νέο ηλεκτρικό Fiat 500 σε έναν από τους πυλώνες του δικτύου V2G του Mirafiori.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ