top icon
Επικαιρότητα

Η Γαλλία επενδύει 700 εκ. € για την κατασκευή ευρωπαϊκών εργοστασίων παραγωγής μπαταριών

Η Γαλλία θα επενδύσει 700 εκ. € μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας κατασκευής μπαταριών προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση των αυτοκινητοβιομηχανιών της γηραιάς ηπείρου από τους κυρίαρχους στο είδους ασιάτες κατασκευαστές, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της χώρας, Emmanuel Macron.

Σε ομιλία του στο Διεθνή Οργανισμό Κατασκευαστών Αυτοκινήτων που εδρεύει στο Παρίσι, η Emmanuel Macron αποκάλυψε σήμερα τη νέα στρατηγική της χώρας που θα συμβάλει ώστε η γαλλική – σε πρώτη φάση – αυτοκινητοβιομηχανία να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στον ανταγωνισμό στον τομέα της κατασκευής μπαταριών. Το σχέδιο της Γαλλίας έρχεται λίγους μήνες μετά την εκπόνηση ενός αντίστοιχου πλάνου από τη Γερμανία τον περασμένο Νοέμβριο. Σύμφωνα με αυτό, η ηγέτιδα δύναμη στην Ευρώπη σκοπεύει να διαθέσει 1 δις € για να υποστηρίξει την παραγωγή μπαταριών – κάτι που θα μειώσει την εξάρτηση από τους προμηθευτές της Ασίας αυξάνοντας συγχρόνως τις «εγχώριες» θέσεις εργασίας οι οποίες ενδέχεται να κινδυνέψουν μετά την αναγκαία πλέον απομάκρυνση της αυτοκινητοβιομηχανίας από τους κινητήρες καύσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Emmanuel Macron δήλωσε ότι θα κατασκευαστούν δύο εργοστάσια σε Γαλλία και Γερμανία υπό τη σκέπη μιας νέας γαλλο-γερμανικής πρωτοβουλίας.

«Ως πρόεδρος της Γαλλίας, δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένος από μια κατάσταση κατά την οποία το 100% των μπαταριών των ηλεκτρικών μου οχημάτων παράγονται στην Ασία», δήλωσε ο Macron.

Και προσέθεσε:

«Νομίζω ότι δεν είναι καλό μακροπρόθεσμα η βιομηχανία μας καθώς και η ευρωπαϊκή να εξαρτώνται από μη ευρωπαίους. Γι ‘αυτό, κατά τη γνώμη μου, χρειαζόμαστε στο θέμα των μπαταριών μια ευρωπαϊκή αφύπνιση».

Αυτή τη στιγμή η αγορά των μπαταριών κυριαρχείται από κινεζικές εταιρείες, όπως η CATL από κορεάτικες, όπως οι LG Chem και Samsung, καθώς και από ιαπωνικές, όπως η Panasonic.

«Η Κίνα έχει μια πολύ επιθετική στρατηγική για να κυριαρχήσει τελικά στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων ξεκινώντας από τις μπαταρίες έως και την κορυφή της κατασκευαστικής αλυσίδας», προσέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Το σχέδιο του Emmanuel Macron περιλαμβάνει επίσης την παροχή κινήτρων για την κατασκευή σημείων φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς και μειώσεις, υπό τη μορφή επιδοτήσεων, στους καταναλωτές για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ