top icon
Επικαιρότητα

Η Honda επιστρέφει (μερικώς) στα αναλογικά χειριστήρια

Κόντρα στο ρεύμα αποφάσισε να πάει η Honda όσον αφορά στο νέο Jazz, αντικαθιστώντας ορισμένες λειτουργίες αφής με αναλογικά χειριστήρια.

Η χρήση ψηφιακής τεχνολογίας που βασίζεται στην αφή, έχοντας ως πηγή έμπνευσης τη λειτουργία των smartphones, αποτελεί παγκόσμια τάση στην αυτοκινητοβιομηχανία. Ωστόσο, το νέο Honda Jazz κάνει τη διαφορά, καθώς οι άνθρωποι της ιαπωνικής μάρκας αποφάσισαν την επιστροφή σε χειρισμό με διακόπτες, όσον αφορά στο σύστημα θέρμανσης και το air condition.

Η επιλογή αυτή βασίζεται σε πληροφόρηση από το αγοραστικό κοινό, που βρήκε δύσχρηστη τη διαισθητική λειτουργία του συστήματος. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Takeki Tanaka, project leader στο Honda Jazz, η διαδικασία ενεργοποίησης της θέρμανσης και του air condition, αποσπούσε σε μεγάλο βαθμό την προσοχή των οδηγών. Ο λόγος, ήταν πως για να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή, ο οδηγός έπρεπε να κοιτάξει την οθόνη, παίρνοντας το βλέμμα του από το δρόμο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ιάπωνες αποφάσισαν επιστροφή σε “πατροπαράδοτα” κουμπιά και διακόπτες, μέσω των οποίων οποιαδήποτε αλλαγή σε θερμοκρασία ή ένταση του air condition, μπορεί να γίνει χωρίς απόσπαση της προσοχής του οδηγού.

Honda interior

Τον τελευταίο καιρό, ολοένα και περισσότεροι κατασκευαστές υιοθετούν την τεχνολογία αφής, αφαιρώντας από το εσωτερικό των νέων τους αυτοκινήτων, διακόπτες και κουμπιά. Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει πολλούς θιασώτες ανάμεσα στους νεότερους χρήστες αυτοκινήτων, που είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με τις λειτουργίες των smartphones. Ωστόσο, οι μεγαλύτεροι ηλικιακά χρήστες βολεύονται περισσότερο στη χρήση κουμπιών, οπότε η “μάχη γενεών” καλά κρατεί.

Μια λύση σε αυτό, μπορεί να έρθει μέσω ενός τρίτου παράγοντα, που είναι οι “φωνητικές εντολές”. Όταν προχωρήσει η εξέλιξη των εν λόγω συστημάτων, τα οποία ακόμη δεν έχουν τελειοποιηθεί, τότε η χρήση διακοπτών, καθώς και οι λειτουργίες αφής, φαντάζει δεδομένο πως θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ