Επικαιρότητα Κόσμος

Η «ηχητική υπογραφή» του ηλεκτρικού Skoda Enyaq iV (+video)

Πως ακούγεται στο δρόμο ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Η Skoda παρουσιάζει τη δική της, φουτουριστική ηχητική εκδοχή στο νέο και αμιγώς ηλεκτροκίνητο Enyaq iV.

Σύμφωνα με την ισχύουσα Ευρωπαϊκή νομοθεσία, όλα τα νέα ηλεκτρικά οχήματα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με το σύστημα Acoustic Vehicle Alert System (AVAS) εκπέμποντας -για λόγους ασφαλείας προφανώς- κατά την κίνησή τους στο δρόμο ένα τεχνητό ήχο.

Ο ήχος που δημιουργήθηκε υπό την καθοδήγηση του Pavel Orendas και της ομάδας του για την περίπτωση του νέου Skoda Enyaq iV κάθε άλλο παρά απαρατήρητος περνά αποτελώντας εν πολλοίς ένα ακόμα στοιχείο της ταυτότητας του πρώτου αμιγώς ηλεκτροκίνητου μοντέλου της τσέχικης εταιρείας που βασίζεται στην πλατφόρμα MEB του Ομίλου VW.

Το ηχητικό αποτέλεσμα αποτελεί προϊόν συνεργασίας των ανθρώπων της Skoda με επαγγελματίες συνθέτες, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι δημιουργοί του νέου Enyaq iV. Σε αντίθεση με άλλους κατασκευαστές που έχουν προσπαθήσει να μιμηθούν τον ήχο ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης, η «ηχητική υπογραφή» του Enyaq iV έχει μία σαφώς πιο… ηλεκτρονική και φουτουριστική διάθεση που γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στο δρόμο ώστε να προειδοποιήσει τους ευάλωτους χρήστες του δρόμου, όπως είναι οι πεζοί και οι ποδηλάτες.

Ο σχετικός ήχος εκπέμπεται από ένα ειδικό σύστημα ηχείων με περιορισμένο βάρος  και όγκο που βρίσκεται ενσωματωμένο στο εμπρός μέρος του Enyaq iV. Συγκεκριμένα, το ηχείο και τα ηλεκτρονικά που τον συνοδεύουν βρίσκονται εγκατεστημένα μέσα σε ένα μικρό κουτί με χωρητικότητα 1 λίτρου που είναι τοποθετημένο πάνω από τη μονάδα ψύξης της μπαταρίας μέσω τριών ελαστικών δακτυλίων.

Δείτε το σχετικό βίντεο στη συνέχεια και ακούστε τον ήχο του νέου Skoda Enyaq iV:

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου