top icon
Επικαιρότητα

Η ιστορία της χαμένης Aston Martin DB5 της ταινίας Goldfinger

Η εξαφανισμένη εδώ και δύο δεκαετίες Aston Martin DB5 που χρησιμοποιήθηκε από τον Sean Connery στα γυρίσματα της ταινίας Goldfinger το 1964 θεωρείτο μέχρι σήμερα μία «χαμένη υπόθεση». Είναι όμως έτσι, τελικά;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν την Aston Martin DB5 ως το πιο εμβληματικό μοντέλο όλων των εποχών. Πολύ περισσότερο δε, το συγκεκριμένο αντίτυπό της, το οποίο και επιστράτευσαν οι παραγωγοί του Goldfinger το μακρινό 1964 για τα γυρίσματα της ομώνυμης ταινίας του Ian Fleming. Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι DB5 που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τέσσερις, με τις δύο από αυτές να εμφανίζονται στην ταινία υπό τον έλεγχο του πιο διάσημου πράκτορα της μεγάλης οθόνης, που την εποχή εκείνη υποδύονταν με εξαιρετική επιτυχία ο Sean Connery. Τα δύο «press cars», όπως αποκαλούνταν την εποχή εκείνη, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά σε εκδηλώσεις προώθησης της ταινίας, βρίσκονται αυτή τη στιγμή το ένα στο Μουσείο Louwman στη Χάγη και το δεύτερο στην προσωπική συλλογή ενός μη κατονομαζόμενου προσώπου που το 2006 πλήρωσε 2,9 εκ. δολάρια προκειμένου να εντάξει τη σπάνια αυτή κατασκευή στην προσωπική τετράτροχη συλλογή του.

Από τις δύο «κινηματογραφικές» DB5, όλοι γνωρίζουν πως από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι και σήμερα, η μία εξ αυτών βρίσκεται στην κατοχή του συλλέκτη, Harry Yeaggy, ο οποίος κατέβαλε για την αγορά της το ποσό των 4,1 εκ. δολαρίων, με τη δεύτερη ωστόσο, να… αγνοείται από το 1997 και μετά. Η «επίμαχη» DB5 με αριθμό DP/216/1 επωλήθη αρχικά στον Richard D Losse αμέσως μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων του Goldfinger έναντι 12.000 δολαρίων. Εν συνεχεία, άλλαξε χέρια, για 250.000 δολάρια, περνώντας στην κατοχή του Anthony Pugliesse III, ο οποίος την αποθήκευσε στο αεροδρόμιο του Boca Raton στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Όπου, δυστυχώς, δεν έμεινε για πολύ, καθώς τον Ιούνιο του 1997 εκλάπη από αγνώστους (σ.σ.: λέγεται, μάλιστα, πως το αυτοκίνητο σύρθηκε προς το έξω από το σημείο που ήταν σταθμευμένη με τη βοήθεια μιας αλυσίδας η οποία δέθηκε στον πίσω άξονα), με την τύχη της από εκεί και μετά να αγνοείται…

Η ελπίδα όμως δεν πεθαίνει. Όπως αναφέρουν πρόσφατα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου (κυρίως του βρετανικού…), η συγκεκριμένη DB5, που ως γνωστόν πήρε το όνομά της από τα αρχικά του ονόματος του ιδιοκτήτη της Aston Martin από τα 1947 έως και το 1972, Sir David Brown, φέρεται να έχει εντοπιστεί από την εταιρεία Art Recovery International (ARI) σε μη κατονομαζόμενη τοποθεσία της Μ. Ανατολής.

«Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές Aston Martin DB5, είναι πολύ σημαντικό να δούμε τον αριθμό πλαισίου. Αυτό είναι αυτό που ψάχνουμε, καθώς πρόκειται για κάτι πολύ συγκεκριμένο για την ταυτότητα του οχήματος», δήλωσε στη Sunday Telegraph o CEO της ΑRΙ, Christopher Marinello.

Αν τελικά βρεθεί, κι αν, ασφαλώς, πρόκειται για τη «χαμένη» ως σήμερα DB5 της ταινίας Goldfinger, οι άνθρωποι της ARI εκτιμούν πως η τιμή που κάλλιστα μπορεί να πιάσει μετά την απαραίτητη «αναστήλωσή» της θα υπερβεί τα 10 εκ. δολάρια._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ