Επικαιρότητα Κόσμος

Η κινεζική BAIC σκοπεύει να διπλασιάσει το μερίδιο της στην Daimler

Στόχος της κρατικής εταιρείας από την Κίνα είναι να αυξήσει τη συμμετοχή της στην Daimler από το 5% που είναι σήμερα στο 10%.

Η Beijing Automobile Group Co Ltd (BAIC), η οποία ελέγχει ήδη το 5% της Daimler (της μητρικής, με άλλα λόγια, εταιρείας της Mercedes-Benz), φέρεται να έχει ξεκινήσει να αγοράζει μετοχές της γερμανικού ομίλου μέσω των αγορών. Αυτή τη στιγμή η BAIC είναι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Daimler, πίσω από την κινεζική επίσης Geely, η οποία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στο γερμανικό κολοσσό με μερίδιο της τάξης του 9,69%.

Στην περίπτωση που η BAIC καταφέρει να αυξήσει τη συμμετοχή της στην Daimler στο 10% αυτομάτως θα σημάνει και τη διεκδίκηση μιας θέσης στο διοικητικό συμβούλιο της γερμανικής εταιρείας – κάτι που δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην περίπτωση της Geely.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, πίσω από την κίνηση της BAIC να αυξήσει το μερίδιό της στην Daimler βρίσκεται σε ρόλο συμβούλου η τράπεζα HSBC.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Daimler δήλωσε στις ρυθμιστικές αρχές τον περασμένο μήνα ότι η HSBC κατέχει δικαιώματα ψήφου στο διοικητικό συμβούλιό της τα οποία ανέρχονται ποσοστιαία στο 5,23%.

Σε σχετική ερώτηση που του ετέθη, ο επικεφαλής των δραστηριοτήτων της Daimler στην Κίνα, Hubertus Troska, δήλωσε:

«Εμείς καλωσορίζουμε τους επενδυτές μακράς πνοής. Ας δούμε λοιπόν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα»._X.A.

Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου