Επικαιρότητα Κόσμος

Η κινεζική Geely έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Daimler AG

Το ρεπορτάζ φαίνεται να επαληθεύεται, με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία να μεταδίδουν εδώ και λίγη ώρα πως η κινεζική Geely και ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από αυτή, ο Li Shufu, αγόρασαν μετοχές της γερμανικής εταιρείας ύψους 9,22 δις δολαρίων.

Δεν έχουν περάσει περισσότερος από τρεις εβδομάδες από τότε που ο αγορά βοούσε για την προσπάθεια της Geely και του ανθρώπου που κινεί τα νήματα της, Li Shifu, να αποκτήσουν από την «ελεύθερη αγορά» ικανό αριθμό μετοχών της Daimler AG που θα καθιστούσαν την κινέζικη εταιρεία ως τον μεγαλύτερο μέτοχο της γερμανικής φίρμας (περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ). Όπως όλα δείχνουν, το όλο εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία, καθώς μετά και το κλείσιμο των αγορών πριν λίγες ώρες, τόσο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και το Bloomberg, όσο και oi Financial Times και το CNBC, μεταδίδουν πως η Geely έχει αυτή τη στιγμή στην κατοχή της μετοχές της Daimler AG συνολικής αξίας 9,22 δις δολαρίων.

Διαβάστε επίσης: Li Shufu, o άνθρωπος πίσω από το σύγχρονο θαύμα της Geely –και της Volvo

Σύμφωνα με τις ως άνω πηγές, η Geely καθίσταται έτσι ως ο μεγαλύτερος μέτοχος της Daimler AG έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της μερίδιο της γερμανικής εταιρείας-κολοσσού που προσεγγίζει το 10% (σ.σ. μη επιβεβαιωμένες μέχρι τώρα πηγές κάνουν λόγο για ποσοστό 9,69%). Αυτό το ποσοστό ασφαλώς και υπερβαίνει κατά πολύ εκείνο των μέχρι πρότινος Νο1 και Νο2 μεγαλομετοχών της Daimler AG, των Kuwait Investment Authority και BlackRock, οι οποίες αυτή τη στιγμή κατέχουν μερίδιο της τάξης του 6,8% και 6% αντίστοιχα.

Αξίζει να θυμίσουμε πως η Geely -η εταιρεία κάτω από την σκέπη της οποίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Volvo, αλλά και η νεοσυσταθείσα εταιρεία Link & Co- αποτιμάται ως εταιρεία στα 32 δις ευρώ και με την κίνησή της αυτή ευελπιστεί πως θα αποκτήσει όχι μόνο ένα σημαντικό εμπορικό έρεισμα στις αγορές της γηραιάς ηπείρου, αλλά και πρόσβαση στην «ηλεκτρική τεχνολογία» των Γερμανών.

Διαβάστε επίσης: H Geely αγόρασε τις Proton και Lotus

Η Geely μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν έχει προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στις προσεχείς ημέρες. Αντίθετα, η Daimler καλοσώρισε τον Li Shufu και την Geely ως μακροχρόνιους επενδυτές της γερμανικής εταιρείας, όπως η ίδια τους χαρακτηρίζει._Χ.Α.

Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο νικητής του φετινού Ράλλυ Μόντε Κάρλο;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου