top icon
Επικαιρότητα

Η Mitsubishi και επίσημα στα χέρια της Nissan

Ολοκληρώθηκε και τυπικά η εξαγορά του 34% των μετοχών της Mitsubishi από την ομοεθνή Nissan.

Ηγετική φυσιογνωμία της πρώτης αναδεικνύεται ο γνώριμος από τα παλιά, Carlos Ghosn, ο οποίος αναλαμβάνει χρέη εκτελεστικού Προέδρου αλλά και Διευθύνοντος Συμβούλου, επιχειρώντας από θέση ισχύος να αναστηλώσει την «ταλαιπωρημένη» Mitsubishi, η οποία επλήγη τους περασμένους μήνες εξαιτίας ενός «εγχώριου», όπως αποδεικνύεται, σκανδάλου που σχετίζεται με παρατυπίες στις τυποποιημένες μετρήσεις κατανάλωσης συγκεκριμένων μοντέλων της μάρκας.

Στόχος του Ghosn είναι η περικοπή δαπανών μέσα στο 2017 που θα αγγίζει, χάρη στις κοινές συνέργιες της Mitsubishi με τη Nissan, το μισό δισεκατομμύριο δολάρια. Οι συμπράξεις των δύο μερών θα αφορούν κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, καθώς και στη χρήση κοινών τεχνολογιών και επιμέρους τμημάτων.

Ο γάμος των δύο μερών επικυρώθηκε και επίσημα σήμερα, με τη Nissan να αποκτά το 34% του μετοχικού κεφαλαίου της Mitsubishi έναντι τιμήματος ύψους 2,29 δις δολαρίων.

Σε δηλώσεις του, ο Carlos Ghosn επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Με την Mitsubishi, η συμμαχία των Renault-Nissan αποκτά ένα σημαντικό πλεονέκτημα κλίμακας έναντι άλλων κατασκευαστών διαθέτοντας πλέον κανένα συγκριτικό μειονέκτημα».

Στα βασικά σχέδια του πάντοτε δραστήριου μάνατζερ είναι οι ενωμένες δυνάμεις των Mitsubishi, Nissan και Renault να συστήσουν μέσα στα προσεχή χρόνια έναν αυτοκινητικό γίγαντα που θα συγκαταλέγεται στους τρεις πρώτους του πλανήτη. Με άλλα λόγια, ο Ghosn και η… παρέα του θέλουν η διευρυμένη γαλλο-ιαπωνική συμμαχία να ξεπεράσει σε όγκο παραγωγής, πωλήσεις και γιατί όχι, κερδοφορία, τον αμερικάνικο γίγαντα της GM ακολουθώντας κατά πόδας έτσι τις αυτοκρατορίες του Ομίλου VW και της Toyota.

Αξίζει να προσθέσουμε πως παράλληλα με την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, ο Ghosn διόρισε τρία διευθυντικά στελέχη της Nissan στο 11μελές ΔΣ της Mitsubishi, με τον Trevor Mann, τον νυν επικεφαλής των λειτουργιών της Nissan να μετακομίζει στην αντίστοιχη θέση στο στρατόπεδο της Mitsubishi._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ