top icon
Επικαιρότητα

Η νέα Alpine A110 με κινητήρα 252 ίππων

Με βάρος κοντά στον έναν τόνο, κίνηση στους πίσω τροχούς και 1.800άρη κινητήρα με απόδοση 252 ίππων τοποθετημένο στο κέντρο του αμαξώματος, η νέα Alpine A110 «αναστατώνει» την κατηγορία των σπορ κουπέ αυτοκινήτων.

Πρωταρχικός στόχος των Γάλλων ήταν η δημιουργία ενός σπορ κουπέ αυτοκινήτου, με κορυφαία αναλογία βάρους και απόδοσης. Για το λόγο αυτό, η νέα Alpine A110 χρησιμοποιεί ένα ολοκαίνουργιο πλαίσιο, το οποίο θα είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, επιλογή που έγινε με γνώμονα τη διατήρηση του βάρος σε χαμηλά επίπεδα. Και, φυσικά, για λόγους που συνδέονται άμεσα με την ακαμψία της όλης κατασκευής. Όπερ και εγένετο, καθώς το νέο κουπέ των Γάλλων ζυγίζει μόλις 1.080 κιλά, τιμή που υπερτερεί κατά κράτος σε σχέση με εκείνη των 718 Cayman (1.335 κιλά) και 718 Cayman S (1.60 κιλά).

Από πλευράς διαστάσεων, η Α110 αποδεικνύεται εξαιρετικά «συμπαγής», με το μήκος της να φτάνει τα μόλις 4,18 μ., το πλάτος τα 1,8 μ. και το ύψος μόλις τα 1,25 μ. Η κατανομή του βάρους ανάμεσα στους δύο άξονες είναι 44/56, κάτι που επετεύχθη χάρη και στη… μετακόμιση του ρεζερβουάρ καυσίμου στο εμπρός μέρος του αμαξώματος.

Από εκεί και πέρα, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε και στον τομέα της αεροδυναμικής απόδοσης της κατασκευής, με τους ανθρώπους της Alpine να κρίνουν πως δεν υπάρχει καμία απολύτως ανάγκη να τοποθετήσουν στο πίσω μέρος του αμαξώματος κάποιο πτυσσόμενο ή σταθερό «βοήθημα», όπως συμβαίνει με ουκ ολίγες προτάσεις του ανταγωνισμού. Κάτι, μάλιστα, θα διατάραζε την αισθητική αρμονία της κατασκευής που αντλεί την έμπνευσή της από την «ορίτζιναλ» Α110.

Φυσικά, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι επιλογές της Alpine όσον αφορά στον κινητήρα και στη μετάδοση της νέας Α110. Σε ότι αφορά στον πρώτο, η εταιρεία πρόκρινε τη λύση ενός 4κύλινδρου κινητήρα τούρμπο με χωρητικότητα 1,8 λίτρα, ο οποίος αποδίδει 252 ίππους και ροπή 320 Nm εξασφαλίζοντας έτσι μια αναλογία κιλών/ίππο της τάξης του 4,3. Το γαλλικό διαμάντι μεταφέρει την κίνηση στους πίσω τροχούς μέσω ενός κιβωτίου διπλού συμπλέκτη με 7 σχέσεις που εξελίχθηκε σε συνεργασία με την Getrag και την αρωγή ενός ηλεκτρονικά ελεγχόμενου μπλοκέ διαφορικού. Το μόνο στοιχείο που αποκαλύφθηκε σχετικά με τις επιδόσεις της γαλλικής κατασκευής αφορά στην τελική ταχύτητα, που περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα, καθώς χρόνο που απαιτείται για το καθιερωμένο «100άρι». Ποιος είναι αυτός; Μόλις 4,5 δλ.

Αξίζει να προσθέσουμε πως ο οδηγός της νέας Α110 μπορεί εύκολα να επιλέξει, ανάλογα πάντα με τις οδηγικές… ορέξεις του, ένα από τα τρία διαθέσιμα προγράμματα λειτουργίας (Normal, Sport, Track) μεταβάλλοντας έτσι τα χαρακτηριστικά απόδοσης του κινητήρα, του κιβωτίου και του ESC. Συνάμα όμως και την ηχητική του 4κύλινδρου κινητήρα καθώς και τη χρωματική όψη του πίνακα οργάνων_X.A.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ