top icon
Κόσμος

Η νέα Rolls Royce Spectre είναι ηλεκτρική

Η Rolls Royce περνά στην ηλεκτρική εποχή με τη νέα Spectre, που αυτή την περίοδο υποβάλλεται στις απαραίτητες δοκιμές πριν την επίσημη κυκλοφορία της το 2023.

H Rolls Royce, μέλος του BMW Group εδώ και αρκετά πλέον χρόνια, βάζει ολοταχώς πλώρη για ένα αμιγώς ηλεκτρικό μέλλον με σημείο αναφοράς και χρονικό ορίζοντα το 2030, όταν κάθε νέο μοντέλο της βρετανικής εταιρείας θα είναι κατά 100% ηλεκτροκίνητο.

Το πρώτο δείγμα γραφής της νέας εποχής για τη βρετανική φίρμα είναι η νέα Spectre, η οποία αναμένεται να είναι διαθέσιμη για όσους τυχερούς μπορούν να απολαύσουν τα προσόντα της στο τελευταίο τρίμηνο του 2023. Έως τότε, το πρώτο EV στην ιστορία της μάρκας θα υποβάλλεται σε εξαντλητικές δοκιμές προκειμένου να ολοκληρωθεί το fine-tuning των επιμέρους μερών της.

Rolls Royce Spectre

Η Spectre, αντί να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα CLAR (Cluster Architecture) του BMW Group που υιοθετούν οι νέες, αμιγώς ηλεκτροκίνητες i4 και iX, θα βασίζεται στο αλουμινένιο δάπεδο Architecture of Luxury που χρησιμοποιούν σήμερα οι Phantom και Cullinan.

Όπως εξηγούν οι ιθύνοντες της Rolls Royce, η ως άνω πλατφόρμα έχει εξελιχθεί από την αρχή προκειμένου να φιλοξενεί και ηλεκτρικές μονάδες, πέραν των παραδοσιακών V12 κινητήρων εσωτερικής καύσης που έχει εξελίξει ειδικά για την περίσταση η μητρική BMW.

Rolls Royce Spectre

Προς το παρόν, δεν έχουν αποκαλυφθεί στοιχεία αναφορικά με τις ακριβείς τεχνολογικές περγαμηνές της νέας Spectre. Σε ότι αφορά τη σχεδίασή της, το τοπίο είναι εξίσου θολό μιας και το «βαρύ» καμουφλάζ του αυτοκινήτου που αποκαλύφθηκε μερικώς σήμερα κρύβει αρκετά τις γραμμές του αμαξώματος. Ωστόσο, σαφές είναι ότι πρόκειται για ένα σεβαστών διαστάσεων κουπέ όχημα που θα κοσμείται από ουκ ολίγα Gran Turismo σχεδιαστικά γνωρίσματα.

Rolls Royce Spectre

Σύμφωνα με όσα… λίγα έχει ανακοινώσει η Rolls Royce, η νέα Spectre θα διαθέτει μια νέα ανάρτηση, η οποία θα εγγυάται κορυφαία άνεση και απόδοση. Σημείο αναφοράς σε αυτή θα είναι οι ηλεκτρονικά ελεγχόμενες αντιστρεπτικές δοκοί, οι οποίοι θα μπορούν να «αποσυνδεθούν» ώστε κάθε τροχός να διαθέτει στις ευθείες τη δέουσα ανεξαρτησία. Στις στροφές, σε αντίθεση, και με δεδομένη την ικανότητα της μονάδας ελέγχου να λαμβάνει δεδομένα από το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης, οι αντιστρεπτικές ράβδοι θα «επανασυνδέονται», οι αποσβεστήρες της ανάρτησης θα «σκληρύνουν» και το σύστημα τετραδιεύθυνσης θα προετοιμάζεται κατάλληλα. Σε αυτές τις συνθήκες περισσότεροι από 18 αισθητήρες θα «παρακολουθούν» διαρκώς παραμέτρου που σχετίζονται με το σύστημα διεύθυνσης, πέδησης, παροχής ισχύος και ανάρτησης της Spectre, τα οποία θα προσαρμόζονται ανάλογα.

Rolls Royce Spectre

Σύμφωνα με την Rolls Royce, η νέα Spectre θα διαθέτει καλύτερη κατά 30% στρεπτική ακαμψία σε σχέση με όλες τις «τρέχουσες» κατασκευές της βρετανικής εταιρείας, αλλά και κορυφαία για τα δεδομένα του είδους αεροδυναμική απόδοση. Ως απόδειξη του τελευταίου, η εταιρεία ανακοινώνει ήδη από σήμερα ότι ο συντελεστής οπισθέλκουσας του νέου, αμιγώς ηλεκτρικού κουπέ της θα είναι μόλις 0,25.

Rolls Royce Spectre

Εξελίσσοντας τη νέα Rolls Royce Spectre

Αποτελώντας ένα ζωτικής σημασίας «κομμάτι» του παγκόσμιου προγράμματος δοκιμών μήκους 2,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, η ηλεκτρική Spectre αναμένεται να διανύσει συνολικά 625.000 χιλιόμετρα στις απαιτητικές διαδρομές πέριξ της γαλλικής Κυανής Ακτής.

Rolls Royce Spectre

Αυτή η φάση δοκιμών χωρίζεται σε δύο μέρη, ξεκινώντας από το Autodrome de Miramas, που βρίσκεται στο γαλλικό διαμέρισμα του Bouches-du-Rhône στην Προβηγκία. Η συγκεκριμένη «τοποθεσία» που το 1926 φιλοξένησε για πρώτη φορά ένα Grand Prix, είναι τώρα μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση δοκιμών και ανάπτυξης οχημάτων, που περιλαμβάνει περισσότερα από 60 χιλιόμετρα κλειστών διαδρομών και 20 διαφορετικές πίστες δοκιμών που συνολικά καλύπτουν μια επιφάνεια 1.198 στρεμμάτων.

Rolls Royce Spectre

Η δεύτερη φάση δοκιμών της νέας Spectre στην περιοχή λαμβάνει χώρα στην ύπαιθρο της Προβηγκίας που περιβάλλει το Autodrome de Miramas. Άλλωστε, αυτή είναι και η περιοχή στην οποία πολλοί από τους πελάτες της μάρκας απολαμβάνουν τα προϊόντα της Rolls Royce, και επομένως της νέας Spectre που θα διατίθεται από τέταρτο τρίμηνο του 2023 και μετά.

Όπως ανακοίνωσε η Rolls Royce, όλα τα αυτοκίνητα δοκιμών της νέας Spectre αναμένεται να καλύψουν έως το 2023 περισσότερα από 150 εκατομμύρια μίλια, απόσταση που ισοδυναμεί με χρήση… 400 ετώνΠρος ώρας πάντως οι δοκιμές εξέλιξης της ηλεκτρικής Spectre έχουν ολοκληρωθί μόλις κατά 40%, όπως η ίδια η εταιρεία αναφέρει σήμερα στις επίσημες δηλώσεις της.

Rolls Royce Spectre

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Rolls Royce Spectre
  • Rolls Royce Spectre
  • Rolls Royce Spectre
  • Rolls Royce Spectre
  • Rolls Royce Spectre
  • Rolls Royce Spectre
  • Rolls Royce Spectre
  • Rolls Royce Spectre
  • Rolls Royce Spectre
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ