Επικαιρότητα Κόσμος

Η Nissan σκοπεύει να αποπέμψει τον Carlos Ghosn

Μετά τη φερόμενη σύλληψη του στην Ιαπωνία, η Nissan δήλωσε ότι θα προτείνει την αποπομπή του Carlos Ghosn από τη θέση του Προέδρου της εταιρείας.

Η Nissan ετοιμάζεται να απολύσει τον Πρόεδρο της, Carlos Ghosn, ο οποίος κατηγορείται από τις εισαγγελικές αρχές της πόλης του Τόκιο για «ύποπτες υποεκτιμήσεις του εταιρικού μισθού του», για «χρήση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας για προσωπικούς λόγους» αλλά και για «πιθανές παραβιάσεις του Νόμου περί Χρηματοοικονομικών Μέσων και Χρηματιστηρίου που αφορούν σε ψευδείς καταχωρίσεις στις εταιρικές οικονομικές αναλύσεις».

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης και την τοπική στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου ιστοσελίδα Yomiuri, o Carlos Ghosn συνελήφθη σήμερα στο Τόκιο. Είδηση, ωστόσο, που ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη [update 17:01 - O CEO της Nissan επιβεβαίωσε και επίσημα προ ολίγου τη σύλληψη Ghosn στο Τόκιο].

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nissan, Hiroto Saikawa, θα είναι αυτός που θα εισηγηθεί την απόλυση του Carlos Ghosn στο διοικητικό συμβούλιο, δήλωσε προ ολίγου ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής εταιρείας, Nicholas Maxfield. Ο CEO της Nissan θα προτείνει επίσης την απομάκρυνση και του Greg Kelly, ο οποίος ηγείται του τμήματος Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον Nicholas Maxfield, ο Carlos Ghosn πιστεύεται ότι χειρίστηκε με κακό τρόπο εταιρικά περιουσιακά στοιχεία, με τον Greg Kelly «να συμμετέχει» στις εν λόγω κινήσεις του Προέδρου της Nissan.

Μέχρι στιγμής, η Nissan δεν έχει ανακοινώσει ποιος θα αντικαταστήσει τον Carlos Ghosn, ούτε και το πότε το ΔΣ της εταιρείας θα αποφασίσει να τον απομακρύνει.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η Nissan δήλωσε ότι διεξήγαγε η ίδια «εσωτερικές έρευνες για τους Ghosn και Kelly» εδώ και αρκετούς μήνες, βασιζόμενη σε μια σειρά καταγγελιών και πληροφοριών.

Η Nissan δήλωσε ότι παρέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία στις εισαγγελικές αρχές και πως συνεργάζεται μαζί τους.

«Η Nissan απολογείται βαθιά γιατί προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους μετόχους της και τα ενδιαφερόμενα μέρη. Θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας για να εντοπίσουμε τα ζητήματα κακής διοίκησης και συμμόρφωσης και να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα», αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή της η Nissan.

Όπως ήταν αναμενόμενη, η είδηση της σύλληψης του Carlos Ghosn και της επικείμενης αποπομπής του από την ιαπωνική εταιρεία κατακρήμνισε σήμερα την τιμή των μετοχών των Nissan και Renault στις διεθνείς χρηματαγορές.

Αν μη τι άλλο, οι σημερινές εξελίξεις σηματοδοτούν την «πτώση» ενός εκ των σημαντικότερων μάνατζερ της σύγχρονης αυτοκινητικής σκηνής που πρωτοστάτησε στο come-back της Nissan αποτελώντας παράλληλα τον αρχιτέκτονα της γαλλο-ιαπωνική συμμαχίας των Nissan, Renault και Mitsubishi.

Θυμίζουμε πως o Carlos Ghosn ανέλαβε το 1999 τη θέση του COO στη Nissan, το 2000 έγινε Πρόεδρός της και το 2001 και CEO της. Το 2005 ανέλαβε τη θέση του Προέδρου στη Renault και την αντίστοιχη στη Mitsubishi το 2016. Μόλις πέρσι, ο 64χρονος μάνατζερ παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Nissan._Χ.Α.

Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου