top icon
Επικαιρότητα

Η Pagani αποκαλύπτει τη νέα Huayra R (+video)

Η πιο extreme Pagani που κατασκευάστηκε ποτέ φέρει την ονομασία Huayra R και προορίζεται αποκλειστικά για χρήση εντός πίστας.

Σύμφωνα με την Pagani, o 12κύλινδρος, 6λιτρος και με φυσική αναπνοή κινητήρας της Huayra R, ο οποίος έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με την την HWA AG ειδικά για την κάλυψη των απαιτήσεων της πιο ιδιαίτερης κατασκευής της ιταλικής φίρμας, συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία του «πιο ισχυρού και αποτελεσματικού track-ready 12κύλινδρου αυτοκινήτου που δημιουργήθηκε ποτέ», το οποίο θα κατασκευαστεί σε μόλις 30 αντίτυπα κοστίζοντας ανά… μονάδα 2,6 εκατομμύρια ευρώ χωρίς τους προβλεπόμενους ανά περίσταση φόρους.

Pagani Huayra R

Εξοπλισμένος με την τελευταία τεχνολογία που προέρχεται από τον κόσμο των αγώνων, ο νέος κινητήρας αποδίδει 850 ίππους στις 8.250 σ.α.λ. και μέγιστη ροπή 750 Nm, ήδη από τις 5.500 έως και τις 8.300 σ.α.λ. Με βελτιστοποιημένο το σύστημα άμεσου ψεκασμού, το οποίο λειτουργεί στα 200 bar, διασφαλίζει σύμφωνα με τους Ιταλούς ό,τι καλύτερο όσον αφορά τη θερμοδυναμική απόδοση και την αυτονομία. Με το «κόκκινο» να ορίζεται στις 9.000 σ.α.λ. οι μηχανικοί από το Affalterbach δημιούργησαν ένα σύνολο που ζυγίζει μόλις 198 κιλά τοποθετώντας την Huayra R στην κορυφή της κατηγορίας της και στο συγκεκριμένο τομέα.

Pagani Huayra R

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο 12κύυλινδρος κινητήρας, ο οποίος θα απαιτήσει περιοδική συντήρηση όχι νωρίτερα από 10.000 χλμ., συνδέεται απευθείας με το κεντρικό monocoque της κατασκευής, με το οποίο σχηματίζει ένα ενιαίο δομικό στοιχείο ικανό να υποστηρίζει το σύστημα μετάδοσης και τα υποπλαίσια από χάλυβα από κράμα μολυβδαινίου. Το δε κιβώτιο ταχυτήτων της νέας Huayra R είναι 6τάχυτο, σειριακού τύπου και ασυγχρόνιστο, και ζυγίζει μόλις 80 κιλά, συνεργαζόμενο μ’ ένα συμπλέκτη αποτελούμενο από τρεις μεταλλικούς δίσκους που εγγυώνται αστραπιαίες αλλαγές και αξιοπιστία στη «σκληρή» χρήση.

Pagani Huayra R

Το monocoque του αυτοκινήτου, το οποίο είναι κατασκευασμένο από συνθετικά υλικά όπως τα Carbo-Titanium HP62-G2 και Carbo-Triax HP62, ενσωματώνει πλήρως τα καθίσματα, διασφαλίζοντας τη μέγιστη προστασία μαζί με τις ειδικά σχεδιασμένες πλευρικές δομές απορρόφησης κραδασμών και το roll-cage. Τα μπροστινά πλαίσια της Huayra R των 1.050 μόλις κιλών είναι κατασκευασμένα από χάλυβα από κράμα μολυβδαινίου, και επωφελούνται από την εμπειρία της Pagani στην «απλή» Huayra, ενώ το πίσω πλαίσιο, σε συνδυασμό με τη μονάδα κινητήρα, σχηματίζουν μία ενσωματωμένη δομή με το monocoque, με αποτέλεσμα αύξηση της στρεπτικής ακαμψίας σε σύγκριση με την έκδοση… δρόμου κατά 16%.

Pagani Huayra R

Ιδιαίτερη επίσης προσοχή έχει δοθεί στον τομέα της αεροδυναμικής, με την Huayra R να αναπτύσσει στα 320 χλμ./ώρα κάθετη δύναμη της τάξης των 1.000 κιλών. Από εκεί και πέρα, σε οπτικό επίπεδο, η νέα «R» διαθέτει μεταξύ άλλων δύο νέες εισόδους αέρα στο μπροστινό μέρος για να διασφαλιστεί η μέγιστη ψύξη και αποδοτικότητα για το σύστημα πέδησης των εμπρός τροχών, καθώς και η διοχέτευση της εξερχόμενης ροής αέρα προς το πλάι του αυτοκινήτου.  Επίσης, διαφορετικά είναι τα χαρακτηριστικά ανοίγματα στο καπό που «ήρθαν» για βελτιώσουν την ταχύτητα με την οποία απάγεται ο αέρας και να δημιουργήσουν μεγαλύτερη σταθερότητα στο μπροστινό μέρος. Διαφορετικοί είναι και αεραγωγοί πάνω από τα φτερά, ενώ ανασχεδιασμένος είναι ο διαχύτης αέρα στο πίσω μέρος και η εισαγωγή αέρα στην οροφή με το ενσωματωμένο κεντρικό πτερύγιο.

Pagani Huayra R

Με τα τμήματα της ανάρτησης να είναι κατασκευασμένα από σφυρήλατο κράμα αλουμινίου, η τελευταία απαρτίζεται δομικά από διπλά ψαλίδια με ελικοειδή ελατήρια και ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ, με ακόμα πιο άκαμπτα σημεία στήριξης, που επιτρέπουν όλη την ισχύ και την εξαιρετική ροπή του V12 να περνά στο έδαφος. Από εκεί και πέρα, αναβαθμίσεις απαντώνται και στα φρένα, τα οποία έχουν κατασκευαστεί από την Brembo και φυσικά απαρτίζονται από κεραμικούς δίσκους 410 και 390 χλστ, 6πίστονες δαγκάνες εμπρός και πίσω και αγωνιστικού τύπου υλικά τριβής. Τα δε ελαστικά είναι «καραφλά» ή αγωνιστικού τύπου «βρόχινα», και είναι διαθέσιμα σε διαστάσεις 275/675 R19 και 325/705 R19 εμπρός και πίσω.

Pagani Huayra R

Σύμφωνα με την Pagani, στο εσωτερικό, όλα τα απαραίτητα στοιχεία οδήγησης – βλέπε traction control, ABS, ραδιοεπικοινωνία και άλλες σημαντικές λειτουργίες – είναι άμεσα διαθέσιμα μέσω χειριστηρίων και διακοπτών στο τιμόνι, το οποίο φιλοξενεί τα paddles και μπορεί να αφαιρεθεί πλήρως για εύκολη πρόσβαση στο cockpit. Τα δευτερεύοντα χειριστήρια – βλέπε φώτα, mapping κινητήρα και ανάρτησης, ρύθμιση κατανομής φρένων κ.α. – είναι διαθέσιμα στην κεντρική κονσόλα. Από εκεί και πέρα, μία υψηλής ανάλυσης, πλήρως προσαρμόσιμη οθόνη με αγωνιστικές περγαμηνές τροφοδοτεί τον οδηγό με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες παρακολούθησης της κατάστασης του οχήματος. Από εκεί και πέρα, το «παρών» δίνει ένα ρυθμιζόμενο σετ πεντάλ το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά σε συνεργασία με την AP Racing αποκλειστικά για την Huayra R.

Pagani Huayra R

«Τα σημερινά αγωνιστικά αυτοκίνητα εστιάζουν αποκλειστικά στην αεροδυναμική και είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόντα που έχουν προκύψει στην αεροδυναμική σήραγγα. Στη δεκαετία του ’60 και του ’70, ωστόσο, τα αυτοκίνητα ήταν πολύ γρήγορα, σίγουρα επικίνδυνα, αλλά όμορφα. Πρωτότυπα σπορ αυτοκίνητα όπως η Ferrari P4 ή το Ford GT40, ή τα αυτοκίνητα του Le Mans, είχαν εξαιρετικά ελκυστικές γραμμές, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν τεράστια πηγή έμπνευσης για τα αυτοκίνητα του σήμερα. Η Porsche 917 είναι το αγαπημένο μου. Είναι όμορφο, κομψό και διαχρονικό αυτοκίνητο. Από αυτήν την επιθυμία για ελευθερία και από την εμπειρία με την Zonda R και τα αυτοκίνητα του παρελθόντος, προέκυψε η ιδέα της Huayra R» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Horacio Pagani.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ