Επικαιρότητα Κόσμος

Η Skoda παράγει αναπνευστήρες με 3D εκτυπωτές

Στη μάχη εναντίον του κορονοϊού έχει ριχτεί και η Skoda, προχωρώντας σε σειρά ενεργειών, από παραγωγή αναπνευστήρων με τρισδιάστατη εκτύπωση, έως προσφορά αυτοκινήτων και scooters μέσω sharing.

Η Skoda συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια καταπολέμησης της πανδημίας του κορονοϊού, χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία της και διαθέτοντας τα οχήματά της, στην υπηρεσία των υγειονομικών αρχών της Τσεχίας.

Καταρχάς, η Skoda προχώρησε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής, Ρομποτικής και Κινητικής (CIIRC) του Πολυτεχνείου της Πράγας, με στόχο την έναρξη παραγωγής μασκών και αναπνευστήρων κλάσης FFP3, μέσω 3D εκτύπωσης. Η συγκεκριμένη τεχνική μόνο άγνωστη δεν είναι στους μηχανικούς της Skoda, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει μέσω αυτής της μεθόδου, την πλειοψηφία των concept cars που έχει δημιουργήσει.

Skoda Masks

Πράγματι, το εγχείρημα πήρε σάρκα και οστά, με τη Skoda να υλοποιεί την προσπάθεια χάρη στους εκτυπωτές Multi Jet Fusion 3D που διαθέτει. Αρχικά δημιουργήθηκαν 5 πρωτότυπα, τα οποία πήραν έγκριση παραγωγής, αφού πέρασαν από τον ενδελεχή έλεγχο του Υπουργείου Υγείας στην Τσεχία. Έπειτα ξεκίνησε η παραγωγή, από την οποία προκύπτει ένα σετ 60 τεμαχίων κάθε 16 ώρες. Εν συνεχεία και για ακόμη 16 ώρες, οι αναπνευστήρες υπόκεινται σε διαδικασία ψύξης, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη απαγωγή θερμότητας, καθώς η παραγωγή έγινε σε κενό αέρος, με χρήση υπέρυθρων ακτινών σε θερμοκρασία που δεν ξεπερνούσε τους 180 βαθμούς Κελσίου. Μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας, οι αναπνευστήρες είναι έτοιμοι προς χρήση.

Όπως μας ενημερώνει η Skoda, κάθε αναπνευστήρας αποτελείται από 4 τμήματα, τα οποία προωθούνται στην τσεχική εταιρεία αναπνευστήρων 3Dees, για συναρμολόγηση και αποστολή στις υγειονομικές υπηρεσίες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέσω 3D εκτύπωσης παράγεται και το φίλτρο του κάθε αναπνευστήρα, που έχει μέγιστη αποτελεσματικότητα για μία εβδομάδα, ενώ εφόσον δεχθεί απολύμανση, μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί.

Skoda Masks

Εκτός από την παραγωγή αναπνευστήρων, η τσεχική μάρκα συμμετέχει στη διαδικασία αντιμετώπισης του ιού και μέσω της πλατφόρμας HoppyGo, που έχει δημιουργηθεί ειδικά για car sharing.  Με αυτόν τον τρόπο, η Skoda διαθέτει περισσότερα από 200 οχήματα και 150 ηλεκτρικά scooters, κυρίως για διανομή φαρμάκων και τροφίμων από υπηρεσίες σε περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα.

Ενεργό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έχουν και οι εργαζόμενοι της Skoda, οι οποίοι με την συμμετοχή τους, διασφαλίζουν την αποφυγή της γραφειοκρατίας, καθώς και τη ταχύτερη υλοποίηση αυτής της προσπάθειας.

Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο νικητής του φετινού Ράλλυ Μόντε Κάρλο;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου