top icon
Επικαιρότητα

Η Tesla έχει σαφές προβάδισμα κόστους στις μπαταρίες, αναφέρει σχετική έρευνα

Η πρωτοποριακή τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Tesla στην κατασκευή μπαταριών της δίνει ένα σαφές πλεονέκτημα κόστους, το οποίο μπορεί να διαρκέσει για αρκετά χρόνια, βοηθώντας έτσι τον κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων της αντίπερα όχθης του Ατλαντικού να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά της επικείμενη «επίθεση» από τον ανταγωνισμό, αναφέρει έρευνα της Bloomberg New Energy Finance.

Οι μπαταρίες που κατασκευάζει η Tesla, σε συνεργασία ασφαλώς με την ιαπωνική Panasonic, χρησιμοποιούν λιγότερες ποσότητες κοβαλτίου, ένα μέταλλο του οποίου η τιμή έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία περίοδο, χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ο Elon Musk έχει δηλώσει πριν δύο περίπου μήνες ότι η Tesla στοχεύει μέσα στο 2018 να έχει επιτύχει μια τιμή ανά κιλοβατώρα της τάξης των 100 δολαρίων, κάτι που το BNEF εκτιμά ότι θα επιτευχθεί για τους υπόλοιπους κατασκευαστές όχι νωρίτερα από το 2025.

«Αν η Tesla φθάσει σε αυτή την τιμή, θα είναι αρκετά χρόνια μπροστά από το δείκτη αναφοράς της βιομηχανίας μας», ανέφερε η BNEF στην έκθεση της.

Προς το παρόν, πάντως, η Tesla δεν έχει καταφέρει να επεκτείνει την εμπορική της υπεροχή πέραν της αμερικανικής ηπείρου όπου και απειλείται ανοιχτά πλέον από νέα μοντέλα και κατασκευαστές, όπως η VW, η Daimler, η Volvo και η BMW, χωρίς κανείς να μπορεί να αγνοήσει τη Jaguar, που ήδη έχει στην αγορά την I-Pace, αλλά και την Hyundai, που ξεκίνησε να διαθέτει το ηλεκτρικό Kona.

Με την επέκταση των επιλογών των καταναλωτών, ο ανταγωνισμός θα επικεντρωθεί όχι μόνο στη διαθεσιμότητα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων «αλλά και σε πιο προβαλλόμενα θέματα, όπως η τιμή, η ποιότητα κατασκευής, οι υπηρεσίες μετά την πώληση και η εμπειρία των χρηστών», αναφέρει η σχετική έκθεση.

Και προσθέτει:

«Αν η Tesla θέλει να διατηρήσει την πρωτοπορία της στον κλάδο των EV’s, καλείται να καλύψει το έδαφος στους παραπάνω τομείς απέναντι στους καθιερωμένους κατασκευαστές».

Αυτή τη στιγμή, η κινεζική BYD είναι ο ηγέτης στις παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με το 9,9% της αγοράς, σύμφωνα με το BNEF. Η Tesla βρίσκεται αυτή τη στιγμή λίγο πιο πίσω, με ποσοστό που αγγίζει το 9,7%._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ