Επικαιρότητα Κόσμος

Η Volvo προσαρμόζει την παραγωγή της με φόντο τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας

Οι τεταμένες εμπορικές σχέσεις ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ υποχρεώνουν την Volvo να προσαρμόσει την παραγωγή της σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Η απόφαση της Volvo να διαφοροποιήσει τα κατασκευαστικά της πλάνα έχει ως αφορμή τον εμπορικό πόλεμο των δύο χωρών που ξεκίνησε μετά την απόφαση του Donald Trump να επιβάλει φόρο 27,5% στις εισαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ τα οποία κατασκευάζονται στην Κίνα - απόφαση που είχε ως «απάντηση» από τη μεριά του Πεκίνου την επιβολή δασμών ύψους 40% στα αμερικανικά τετράτροχα που εισάγονται στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου του πλανήτη.

Έτσι, η σουηδική εταιρεία αποφάσισε εκ νέου να αναδιανέμει την παραγωγή της σε μία προφανή, όσο και λογική, προσπάθεια να αποφύγει τους ως άνω εισαγωγικούς δασμούς. Πιο συγκεκριμένα, η Volvo, η οποία ανήκει, ως γνωστόν, στην Zhejiang Geely Holding Group Co., ακύρωσε τα σχέδια να εξάγει στην Κίνα το νέο S60 από το πρώτο εργοστάσιό της επί αμερικανικού εδάφους, μόλις λίγους μήνες μετά την έναρξη της παραγωγής του σουηδικού σεντάν στη μονάδα του Charleston στη Ν. Καρολίνα. Η εταιρεία δήλωσε, επίσης, πως θα σταματήσει να εισάγει το XC60 και θα μειώσει δραματικά τις «αποστολές» του S90 από την Κίνα στις ΗΠΑ.

Θυμίζουμε πως τον περασμένο Ιούλιο η Volvo αποφάσισε να εισάγει στις ΗΠΑ το XC60 από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από τη μονάδα παραγωγής οχημάτων που διατηρεί στη Σουηδία.

«Κάνουμε αυτή την αλλαγή όχι με χαμόγελο αλλά επειδή πρέπει να το κάνουμε. Έχουμε μία παγκόσμια κατασκευαστική δομή που μας επιτρέπει να είμαστε ευέλικτοι σε τέτοιες καταστάσεις», δηλώνου οι ιθύνοντες της σουηδικής εταιρείας.

Μέχρι τώρα, η Volvo απορροφούσε η ίδια το κόστος των εισαγωγικών δασμών που μοιραία θα επιβάρυναν τόσο στην Κίνα όσο και στις ΗΠΑ τις τιμές πώλησης των αυτοκινήτων της.

«Απορροφούμε του δασμούς και αυτό το είδατε στα οικονομικά μας αποτελέσματα. Αλλά δεν μπορούμε, σε καμία περίπτωση, να συνεχίσουμε να το κάνουμε μακροπρόθεσμα. Είναι τεράστιο το κόστος»._Χ.Α.

Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου