top icon
Επικαιρότητα

Η VW μηνύεται από τη SEC για μαζική εξαπάτηση των επενδυτών της στις ΗΠΑ

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ μήνυσε την VW και τον πρώην CEO της, Martin Winterkorn, κατηγορώντας τους ότι διέπραξαν «μαζική εξαπάτηση» των επενδυτών της εταιρείας στις ΗΠΑ.

Σε σχετική μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στο Σαν Φρανσίσκο την Πέμπτη, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Security and Exchange Commission) των ΗΠΑ αναφέρει ότι από τον Απρίλιο του 2014 έως και το Μάιο του 2015 η VW εξέδωσε περισσότερα από 13 δις δολάρια σε ομόλογα και τίτλους σε μία εποχή κατά την οποία η ίδια, αλλά και τα ανώτερα στελέχη της, γνώριζαν ότι περισσότερα από 500.000 ντίζελ οχήματα της μάρκας υπερέβαιναν κατά πολύ τα νόμιμα όρια εκπομπών ρύπων στις ΗΠΑ.

«Η VW κέρδισε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από την έκδοση των τίτλων σεπιο ελκυστικές τιμές», δήλωσε η SEC, προσθέτοντας ότι εταιρεία «επανειλημμένα είπε ψέματα και παραπληροφόρησε αμερικανούς επενδυτές, καταναλωτές και ρυθμιστικές αρχές στο πλαίσιο ενός παράνομου σχεδίου πώλησης “καθαρών ντίζελ” οχημάτων στις ΗΠΑ».

Ο πρώην CEO της εταιρείας, Martin Winterkorn, ο οποίος παραιτήθηκε λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του διαβόητου dieselgate τον Σεπτέμβριο του 2015, κατηγορήθηκε από τους αμερικανικούς εισαγγελείς το 2018 ότι συνωμότησε ώστε να «κουκουλωθεί» το όλο ζήτημα.

Από τη μεριά της η VW δήλωσε πως η ίδια «θα αντιταχθεί στη μήνυση της SEC» και πως «κανένα ανώτερο στέλεχος που εμπλέκονταν στην έκδοση των ως άνω τίτλων γνώριζε ότι τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα της VW δεν συμμορφώνονταν με τους κανόνες εκπομπών στις ΗΠΑ. Η SEC απλά επαναλαμβάνει ισχυρισμούς που δεν αποδεικνύονται για τον πρώην CEO της VW».

Θυμίζουμε πως η VW συμφώνησε να πληρώσει 25 δις δολάρια  στις ΗΠΑ καταβάλλοντας αποζημιώσεις σε ιδιοκτήτες και πρόστιμα σε περιβαλλοντικές ρυθμιστικές αρχές της χώρας  – στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και 4,3 δις δολάρια σε ποινικά και αστικά πρόστιμα. Στη δήλωσή της η SEC προσθέτει χαρακτηριστικά πως η VW «ουδέποτε επέστρεψε  τα εκατομμύρια των δολαρίων που απέκτησε δόλια»._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ