top icon
Επικαιρότητα

ΙΑΑ 2017: Audi Aicon και Elaine Concept (+20 photos)

Δύο πρωτότυπα από το στρατόπεδο των Γερμανών που δείχνουν με τον πλέον σαφή τρόπο την τεχνολογική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η Audi τα προσεχή χρόνια.

Το Aicon είναι ένα μεγάλο κουπέ 2+2 θέσεων που «φωτογραφίζει» τη μορφή και κυρίως τις τεχνολογικές εφαρμογές των αυτοκινήτων του μέλλοντος για λογαριασμό της Audi. Φυσικά, είναι… φουλ ηλεκτρικό και αυτόνομο, διαθέτοντας μάλιστα μεταξύ άλλων και τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

Σε γενικές γραμμές, το Audi Aicon έρχεται να επιδείξει μια σειρά πολλαπλών καινοτομιών στους τομείς της μετάδοσης, των μονάδων ισχύος, της βιωσιμότητας, αλλά και της ψηφιακής τεχνολογίας δίνοντας συγχρόνως απτές προτάσεις αναφορικά με το πώς θα είναι το εσωτερικό ενός πολυτελούς «first-class» αυτοκίνητου του μέλλοντος.

Εξωτερικά, το Aicon δείχνει εντυπωσιακό και αυτό χάρη και στις σεβαστές εξωτερικές του διαστάσεις. Το μήκος του είναι 5,44 μ., το πλάτος του 2,1 μ. και το ύψος του οριακά μεγαλύτερο του 1,5 μ. Ωστόσο, το εντυπωσιακό στοιχείο εδώ είναι το μεταξόνιο των 3,47 μ., αριθμός μεγαλύτερος ακόμα και από τον αντίστοιχο του νέου Α8L.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του Audi Aicon είναι η πλήρης απουσία των συμβατικών φωτιστικών σωμάτων, μιας και τη θέση τους έχουν πάρει, τόσο εμπρός όσο και πίσω, ψηφιακές οθόνες προβολής αποτελούμενες από εκατοντάδες τμήματα τριγωνικών εικονοστοιχείων. Σε αυτές τις επιφάνειες υπάρχει η δυνατότητα προβολείς κειμένων, μηνυμάτων, ακόμα και εικόνων σε διάφορα μάλιστα χρώματα, τα οποία κάλλιστα μπορούν να απευθυνθούν στους διερχόμενους πεζούς ή ποδηλάτες.

Σχεδιαστικά, ενδιαφέρον παρουσιάζει φυσικά και το φουτουριστικό εσωτερικό, το οποίο αποκαλύπτεται πλήρως χάρη στον τρόπο ανοίγματος των θυρών και την απουσία της μεσαίας κολόνας (pillar B). Με το Aicon να είναι αυτόνομο, η απουσία τιμονιού και πεντάλ κάθε άλλο παρά παράδοξη μπορεί να θεωρηθεί… Οι επιβάτες απλά, απολαμβάνουν τις ανέσεις των ανεξάρτητων καθισμάτων, τα οποία μετακινούνται προς πάσα κατεύθυνση, απολαμβάνοντας ανά πάσα στιγμή την ταινία που επιθυμούν ή σερφάροντας στο διαδίκτυο με την αρωγή φωνητικών εντολών.

Για την κίνηση του Audi Aicon φροντίζουν τέσσερις ηλεκτροκινητήρε, που συνδυαστικά αποδίδουν 353 ίππους και ροπή 550 Nm. Σύμφωνα με τους Γερμανούς, με μια πλήρη φόρτιση των μπαταριών, η αυτονομία κίνηση μπορεί να κυμανθεί από 700 έως και 800 χλμ.

Audi Elaine

Το δεύτερο high-tech πρωτότυπο των Γερμανών της Audi που παρουσιάστηκε σήμερα ονομάζεται Elaine και ακολουθεί μεν τα χνάρια του E-Tron Sportback που είδαμε νωρίτερα φέτος στην Έκθεση της Σαγκάης. Ωστόσο, σε σχέση με το τελευταίο, έχει να παρουσιάσει, πέραν της διαφορετικής ονομασίας, ακόμα περισσότερες τεχνολογικές κατακτήσεις.

Ανάμεσα σε αυτές, είναι και το σύστημα πιλοτικής-αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 4, το οποίο μέσα στα προσεχή χρόνια θα δούμε να «εξαπλώνεται» στο σύνολο των μοντέλων της Audi. Σύμφωνα με τους Γερμανούς, το σύστημα Highway Pilot επιτρέπει στο «σύστημα» να αλλάζει αυτοβούλως λωρίδες κυκλοφορίας χωρίς καμία παρέμβαση από τον οδηγό. Στους υπόλοιπους τομείς, πέραν των μικρών σχεδιαστικών αποκλίσεων σε σχέση με το E-Tron Sportback, το Elaine έχει να επιδείξει και αυτό με τη σειρά του τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (PIA: Personal Intelligent Assistant). Το PIA, λοιπόν, επιχειρεί να μάθει-διαβάσει τη συμπεριφορά σας μέσα στο αυτοκίνητο ούτως ώστε να προσαρμόσει χωρίς τη δική σας εντολή τις περιφερειακές λειτουργίες της καμπίνας –μουσική, ρυθμίσεις συστήματος πλοήγησης, κλιματισμό- ακόμα και να κατευθύνει το όχημα στις θέσεις στάθμευσης που συνήθως προτιμάτε να παρκάρετε το αυτοκίνητο.

Άλλο ένα… cool χαρακτηριστικό του Elaine είναι το σύστημα Αudi Fit Driver, το οποίο ενημερώνει μέσω μιας φορητής συσκευής που βρίσκεται στον καρπό του χεριού σας το PIA για ζωτικά δεδομένα της φυσικής σας κατάστασης, όπως η θερμοκρασία σώματος και ο καρδιακός ρυθμός. Αν διαπιστωθεί κόπωση ή κάτι ακόμα πιο σημαντικό, τότε ο «αυτόματος πιλότος» αμέσως θα επιλέξει το πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης με στόχο το αυτοκίνητο να σταθμεύσει με ασφάλεια.

Την κίνηση στο Elaine παρέχεται από τρεις στο σύνολο ηλεκτοκινητήρες που αποδίδουν 500 ίππους. H δε αυτονομία των μπαταριών επαρκεί για την κάλυψη 500 περίπου χλμ._Χ.Α.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ