14 Νοε 2017

IHS Market: Περισσότερο car sharing και λιγότερες πωλήσεις έως το 2040

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης της IHS Market, οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων τις προσεχείς δύο δεκαετίες θα ακολουθήσουν την κατιούσα, καθώς το car sharing θα κερδίζει διαρκώς έδαφος. Κάτι που αναμένεται να συμβεί όμως και με τη ζήτηση ορυκτών καυσίμων σε παγκόσμια κλίμακα.

Car Sharing

Ένα από τα πλέον κεντρικά ευρήματα της εν λόγω έρευνας είναι πως μέσα στα προσεχή 20 και πλέον χρόνια οι πολίτες αντί να αγοράζουν αυτοκίνητα με… θέρμη αντίστοιχη με τη σημερινή, θα στρέφονται ολοένα και περισσότερο για τις καθημερινές και όχι μόνο μεταφορικές τους ανάγκες στην αγορά «υπηρεσιών κινητικότητας» αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν ήδη από σήμερα τα γνωστά πλέον προγράμματα car sharing. Προς απόδειξη της τάσης αυτής, οι προβλέψεις της ΙΗS Market θέλουν τον τετράτροχο στόλο των εταιρειών που μέσα στα επόμενα χρόνια θα προσφέρουν διευρυμένες υπηρεσίες «διαμοιρασμένων μεταφορών» να εκτινάσσεται από τα 300.000 οχήματα που είναι σήμερα σε πάνω 10.000.000.

Σε ότι έχει να κάνει με τις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων, η IΗS Market προβλέπει πως, εξαιτίας της παραπάνω στροφής του κοινού, σε 23 χρόνια από σήμερα οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα περιοριστούν σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ινδία και Κίνα σε μόλις 54 εκ. σε ετήσια βάση, με τα συνολικά διανυθέντα χιλιόμετρα στις γεωγραφικές αυτές περιφέρειες –που παρεμπιπτόντως θα αντιπροσωπεύουν το 80% των ετήσιων πωλήσεων παγκοσμίως- να ανέρχονται σε διάστημα 12 μηνών στα 11 δις μίλια, αριθμός αυξημένος έως και 65% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Ωστόσο, παρά τις προβλέψεις για πτώση των πωλήσεων, οι ετήσιες ανάγκες για ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένων όμως και των απαιτήσεων εκτός των στενών ορίων της αυτοκίνησης, αναμένεται να αυξηθούν, σύμφωνα με τα στοιχεία της εν λόγω μελέτης, από τα 98 εκ. βαρέλια τη μέρα στα 115 εκ. το 2040.

Ένα ακόμα σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας είναι πως μέχρι το 2040 σχεδόν το 70% των αυτοκινήτων που θα πωλούνται θα συνεχίζουν να εξοπλίζονται με κινητήρες εσωτερικής καύσης, είτε ως αυτόνομες μονάδες, είτε ως «υποστηρικτικές» σε υβριδικά συστήματα κίνησης. Ήδη όμως από το 2030, το μερίδιο αγοράς των οχημάτων που θα κινούνται αποκλειστικά με θερμικούς κινητήρες ντίζελ και βενζίνης θα πέσει κάτω από το 50%, με τα ηλεκτρικά οχήματα να έχουν δέκα χρόνια αργότερα διασφαλίσει ποσοστό άνω του 20% και τα υβριδικά εμπορική «πίττα» πολύ κοντά στο 15% επί των συνολικών πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων._Χ.Α.

Περισσότερες φωτογραφίες:
  • Car Sharing
  • Car Sharing