Επικαιρότητα Κόσμος

Το ηλεκτρικό BMW Concept i4 στη Γενεύη (+video)

Η BMW θα παρουσιάσει την προσεχή εβδομάδα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης την πρωτότυπη μορφή του ηλεκτρικού i4.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η BMW θα δώσει στους επισκέπτες της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου της Γενεύης, την προσεχή κιόλας εβδομάδα, τη δυνατότητα να δουν για πρώτη φορά από κοντά την πρωτότυπη έκδοση του ηλεκτρικού i4 – ενός Gran Coupe αυτοκινήτου που θα κινείται εξ ολοκλήρου με τη αρωγή... πρίζας.

Το νέο BMW i4, το οποίο θα δούμε να μπαίνει στην παραγωγή το 2021, θα είναι το τρίτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο στη γκάμα της BMW, καθώς μέσα στη χρονιά που ήδη διανύουμε το γερμανικό εργοστάσιο θα παρουσιάσει την ηλεκτρική iX3 – συνολικά λοιπόν στο BMW Group, το νέο i4 θα είναι το τέταρτο EV, μετά το i3, την ηλεκτρική παραλλαγή της X3 και φυσικά το Mini SE.

Ως γνωστόν, μέσα στο 2021 η BMW θα παρουσιάσει επίσης την έκδοση παραγωγής του ηλεκτρικού iNext.

Επιστρέφοντας στο Concept i4, όλα μαρτυρούν ότι η πρωτότυπη έκδοση που θα δούμε στην ελβετική πόλη σε μία εβδομάδα από σήμερα θα δανείζεται πολλά σχεδιαστικα στοιχεία από το πρωτότυπο Concept 4 Series που είδαμε πρόσφατα στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης (δείτε περισσότερα εδώ).

BMW i4

Όπως έχει ανακοινωθεί, το i4 θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της BMW που βρίσκεται στο Μόναχο. Εκεί, δηλαδή, όπου σήμερα παράγονται η 4θυρη έκδοση της νέας Σειράς 3 με συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης, καθώς και οι plug-in υβριδικές εκδοχές της, οι αντίστοιχες για τη Σειρά 3 Touring (σ.σ.: οι plug-in παραλλαγές της τελευταίας θα ξεκινήσουν να κατασκευάζονται εκεί το 2020), η BMW 4 Series Coupe και η BMW M4 Coupe.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως τόσο η ηλεκτρική μονάδα και το σύστημα φόρτισης, όσο και η μπαταρία βάρους 550 κιλών του νέου i4 θα κατασκευάζονται in-house από το BMW Group. Σύμφωνα με τους Βαυαρούς, η 5η κατά σειρά γενιά του συστήματος eDrive με το οποίο θα είναι «προικισμένο» το αυτοκίνητο θα αποτελείται από μια ενιαία μονάδα κινητήρα, μετάδοσης και ηλεκτρονικών συστημάτων – η οποία θα είναι συμβατή ώστε να μπορεί να φιλοξενηθεί και σε άλλους τύπους αμαξωμάτων.

Οι μπαταρία του νέου BMW i4 θα έχει χωρητικότητα που θα κυμαίνεται στα 80 kWh εξασφαλίζοντας, σύμφωνα με τις προβλέψεις των Βαυαρών, αυτονομία με μια πλήρη φόρτιση που θα φτάνει τα 600 χλμ. Το i4 θα διαθέτει τα τεχνολογικά φόντα ώστε να μπορεί να φορτίζεται στα 150 kW, γεγονός που θα δίνει τη δυνατότητα ανάκτησης ενέργειας μέσω ταχυφορτιστή έως και το 80% της μέγιστης αποθηκευτικής ικανότητας του συσσωρευτή σε χρόνο 35 λεπτών. Έτσι, το αυτοκίνητο θα μπορεί στα 150 kW να φορτίσει την μπαταρία της μέσα σε 6 περίπου λεπτά ώστε να είναι εφικτή η κάλυψη 100 χλμ.

Η γερμανική εταιρεία έχει επιβεβαιώσει ότι ο ηλεκτροκινητήρας του νέου i4 θα αποδίδει ισχύ 530 ίππων – τιμή παραπλήσια με εκείνη των θερμικών V8 συνόλων της BMW που συναντάμε σήμερα κάτω από το εμπρός καπό των δημιουργιών του Μ Division. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της BMW, το νέο i4 θα έχει τελική ταχύτητα που θα υπερβαίνει τα 200 χλμ./ώρα, με το τυπικό αλλά πάντοτε ενδεικτικό «0-100» να ολοκληρώνεται σε περίπου 4 δλ.

Δείτε το σχετικό βίντεο στη συνέχεια:

Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο νικητής του Ράλλυ Ιταλίας-Σαρδηνίας, στις 8-11 Οκτωβρίου;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου