top icon
Επικαιρότητα

To ηλεκτρικό BMW Concept i4 των 530 ίππων

Η BMW παρουσίασε το ηλεκτρικό πρωτότυπο Concept i4, ένα αυτοκίνητο που από το 2021 θα αποτελέσει τον αντίπαλο του Tesla Model 3 στις κατά τόπους αγορές, αλλά και το σημείο αναφοράς για τη νέα Σειρά 4 Gran Coupe που θα δούμε να αποκαλύπτεται μέσα στη χρονιά.

Το νέο Concept i4 που παρουσιάστηκε χθες δεν αποτελεί παρά την αιχμή του δόρατος για τους Βαυαρούς της BMW στην ταχέως αναπτυσσόμενη κατηγορία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που ήδη αποτελεί το κεντρικό θέμα συζήτησης στο σύνολο της παγκόσμιας αυτοκινητικής σκηνής. Επί της ουσίας, το εν λόγω πρωτότυπο «φωτογραφίζει» ευθέως την έκδοση παραγωγής που με την ονομασία i4 θα ξεκινήσει να διατίθεται στις κατά τόπου αγορές στα μέσα περίπου του 2021.

BMW Concept i4

Το πρωτότυπο βασίζεται στο δάπεδο της νέας Σειράς 4 Gran Coupe που θα δούμε να λανσάρεται αργότερα μέσα στη χρονιά που ήδη διανύουμε. Σχεδιαστικά, η έκδοση παραγωγής δεν αναμένεται να διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με το πρωτότυπο διαθέτοντας μια 4θυρη περιβολή με πολλές επιρροές από τα αυτοκίνητα της κουπέ κατηγορίας. Αν μη τι άλλο, σήμα κατατεθέν, πέραν των τονισμένων ώμων και της χαμηλής διαμόρφωσης της οροφής, είναι η χαρακτηριστική και κλειστή μάσκα-γρίλια στο εμπρός μέρος, η οποία ήδη έχει δημιουργήσει τους δικούς της υποστηρικτές – και όχι μόνο.

BMW Concept i4

Καθώς απουσιάζει ο κινητήρας εσωτερικής καύσης  – και κατ’ επέκταση η ανάγκες ψύξης του – η μάσκα του Concept i4 λειτουργεί κυρίως ως ένα «έξυπνο» πάνελ που φιλοξενεί διάφορους αισθητήρες. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι προβολείς αποτελούν στοιχεία που γεφυρώνουν το παρελθόν με το μέλλον με τις ανεξάρτητες μονάδες LED σε κάθε άκρο να ενσωματώνουν όλες τις απαιτούμενες λειτουργίες φωτισμού. Το πίσω τμήμα του BMW Concept i4 είναι χαμηλωμένο με την αίσθηση πλάτους να είναι ιδιαίτερα αισθητή από την πρώτη κιόλας ματιά. Φυσικά, εκεί που κάποτε υπήρχαν οι απολήξεις του συστήματος εξαγωγής, οι σχεδιαστές έχουν εγκαταστήσει έναν διαχύτη καθώς και αεροδυναμικά βοηθήματα με μπλε περίγραμμα (BMW i Blue τα αποκαλούν οι Βαυαροί),  τα οποία προσδίδουν την παρουσία ενός αμιγώς ηλεκτρικού συστήματος κίνησης παραπέμποντας ευθέως στη σχεδίαση που είδαμε να υιοθετείται από το BMW i Vision Dynamics.

BMW Concept i4

Το εσωτερικό του BMW Concept i4 έχει καθαρά οδηγοκεντρικό χαρακτήρα, γι’ αυτό και κάθε στοιχείο στο εμπρός τμήμα της καμπίνας είναι προσανατολισμένο στον οδηγό. Το νέο σύστημα BMW Curved Display σε συνδυασμό με το τιμόνι αποτελεί μία νέα εκδοχή της οδηγοκεντρικής φιλοσοφίας που θα δούμε στις εκδόσεις παραγωγής των BMW iNext και BMW i4. Εδώ, οι επιφάνειες απεικόνισης και η οθόνη ελέγχου (Control Display) συγχωνεύονται σε μία οθόνη στραμμένη προς τον οδηγό. Αυτή η επιλογή βελτιστοποιεί την παρουσίαση πληροφοριών και καθιστά τη λειτουργία της οθόνης αφής πιο διαισθητική. Χάρη στην προηγμένη τεχνολογία απεικόνισης σε μη ανακλαστικό κρύσταλλο, οι οθόνες δεν χρειάζονται κάλυμμα, με αποτέλεσμα το κοκπιτ να μην δείχνει υπερβολικά φορτωμένο.

BMW Concept i4

Η 5η γενιά της τεχνολογίας BMW eDrive αποτελεί σήμα κατατεθέν του BMW i4 και κατ’ επέκταση της ηλεκτροκίνησης του μέλλοντος. Το BMW iX3 που θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2020 θα είναι πρωτοπόρος στην εφαρμογή της νέας τεχνολογίας, που θα λανσαριστεί σε αρκετά ηλεκτροκίνητα μοντέλα BMW. Για την περίσταση, η ηλεκτρική μονάδα κίνησης του Concept i4, αλλά και της έκδοσης παραγωγής, αποδίδει μέγιστη ισχύ 530 ίππων, τιμή ικανή να προσφέρει επιτάχυνση από στάση έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε χρόνο κοντά στα 4,0 δλ. και τελική ταχύτητα άνω των 200 χλμ./ώρα. Ο εν λόγω ηλεκτροκινητήρας συνδυάζεται με μια μπαταρία ιόντων λιθίου με ενεργειακό «περιεχόμενο» 80 kWh και βάρος 550 κιλών, η οποία θα εξασφαλίζει μια αυτονομία κίνησης με μία φόρτιση που θα ανέρχεται, σύμφωνα με το πρωτόκολλο WLTP, στα 600 χλμ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ