Επικαιρότητα Κόσμος

Το ηλεκτρικό Han EV της κινεζικής BYD με τεχνολογία 5G και αυτονομία 600+ χλμ.

Η κινεζική BYD θα λανσάρει στην Ευρώπη μέσα στο 2020 το Han ΕV, ένα ηλεκτρικό σεντάν με διαφορετική σε σχέση με τα συνηθισμένα τεχνολογία μπαταριών, τεχνολογία 5G και αυτονομία 600+ χλμ.

Μπορεί στην Ευρώπη η κινεζική BYD να αποτελεί μία άγνωστη προς το παρόν «ποσότητα», εντούτοις σε παγκόσμιο επίπεδο πρόκειται για ένα από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές μπαταριών αλλά και ηλεκτρικών αυτοκινήτων – ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε πως  μόνο πέρσι οι πωλήσεις της στην κατηγορία των οχημάτων μηδενικών εκπομπών με μπαταρία άγγιξαν τις 300.000 μονάδες.

Θέλοντας να πραγματοποιήσει ένα ακόμα σημαντικό βήμα, η BYD ανακοίνωσε σήμερα πως θα λανσάρει στη γηραιά ήπειρο μέσα στο 2020 το Han EV, ένα πολυτελές σεντάν με μήκος 4,98 μ. τα οποίο θα εξοπλίζεται με μια συστοιχία μπαταριών σιδήρου φωσφορικού λιθίου, η οποία εξασφαλίζει σύμφωνα με τους Κινέζους πέντε σημαντικά πλεονεκτήματα: υψηλή ενεργειακή πυκνότητα (160 Wh/kg), μεγάλη αυτονομία, περισσότερη ασφάλεια, απλούστερη κατασκευή και συμπαγείς διαστάσεις (-50%).

BYD Han EV

Σύμφωνα με την κινεζική εταιρεία, η εν λόγω cell-to-pack battery (σ.σ.: η BYD την αποκαλεί, λόγω σχήματος, Blade Battery) θα είναι σε θέση να προσφέρει στο Han EV μια αυτονομία της τάξης των 605 χλμ. με μία πλήρη φόρτιση, σύμφωνα με το πρωτόκολλο NEDC. Με δεδομένες τις έως τώρα πληροφορίες, οι συνδυαστική ισχύς των δύο ηλεκτροκινητήρων (θα υπάρξει και έκδοση με έναν) θα ανέρχεται στα 163+200 kW, ήτοι περί τους 493 ίππους, εξασφαλίζοντας επιτάχυνση από στάση έως τα πρώτα 100 χλμ./ώρα σε χρόνο μόλις 3,9 δλ.

Στις υπόλοιπες περγαμηνές του Han EV ξεχωρίζουν τα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης, τα οποία τοποθετούνται κάτω από την ομπρέλα της ονομασίας DiPilot και αξιοποιούν την τεχνολογία 5G της Huawei, καθώς και το σύστημα πέδησης, που έχει εξελιχθεί σε συνεργασία με την Bosch. Σε ότι αφορά την τιμή, η BYD εκτιμά ότι το κόστος του Han EV στις κατά τόπου αγορές της Δυτικής Ευρώπης θα κυμανθεί ανάμεσα στα 45.000 με 55.000 ευρώ.

Ποιό από τα παρακάτω μοντέλα-νικητές του Car Of The Year θα ψηφίζατε ως το καλύτερο αυτοκίνητο της περιόδου 2010-2020;

Επιλογές
Ψηφοφορία

Τιμές - Τεχνικά

 

Κατηγορία άρθρου