top icon
Κόσμος

Η ηλεκτροκίνηση θα μειώσει αισθητά τη χρήση των υγρών καυσίμων τα επόμενα χρόνια

Μέχρι δύο εκατομμύρια βαρέλια ντίζελ και βενζίνης την ημέρα ως το 2030 μπορεί να εξαλείψει η αύξηση της ζήτησης και της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων.

Η αύξηση των πωλήσεων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων εκτιμάται πως στο εγγύς πλέον μέλλον θα μειώσει αισθητά την παγκόσμια ζήτηση του diesel και της βενζίνης.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από μια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency, IEA) που προσθέτει ακόμη πως η εξέλιξη αυτή θα μπορεί να εξοικονομήσει (δηλαδή να εξαφανίσει) 120 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

H έκθεση αναφέρει επίσης πως αν συνεχιστεί η στήριξη των κυβερνήσεων στην αγορά οχημάτων μηδενικών ρύπων, μέχρι το 2030 θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους 230 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι, παρά την πανδημία του κορονοϊού Covid-19 και την πτώση των πωλήσεων των επιβατικών οχημάτων, πέρισυ ταξινομήθηκαν τρία εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ

Το International Energy Agency (IEA) αναφέρει πως αν οι κυβερνήσεις μπορούσαν να στηρίξουν περαιτέρω την ηλεκτροκίνηση η καθημερινή μείωση σε βαρέλια υγρών καυσίμων θα ήταν δυνατό να φτάσει τα 3,5 εκατομμύρια βαρέλια και να εξοικονομηθούν 200 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα.

Ο παγκόσμιος τζίρος της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων το 2020 ήταν 120 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 50% από την προηγούμενη χρονιά. Το έτος που μας πέρασε αυξήθηκε και η προσφορά ηλεκτρικών οχημάτων, κατά 40%, φτάνοντας πλέον τα 370 μοντέλα.

Η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας εκτιμά πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν και θετικές εξελίξεις στην τεχνολογία των μπαταριών, οι οποίες θα συμβάλλουν στη μείωση της τιμής τους.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ